MM logo red

Wat zijn de beste koffiebonen voor jou?

Luuk 27 MAART 2024
unknown description

Houd je van koffie? Dan weet je dat er veel verschillende soorten koffiebonen zijn. Maar welke koffiebonen passen het beste bij jouw smaak en voorkeur? In dit artikel leggen we je uit welke koffiebonen er zijn, wat de verschillen zijn tussen koffiebonen en hoe je de beste koffiebonen kunt kiezen.

Welke koffiebonen zijn er?

Welke koffiebonen zijn er?

De meeste koffie wordt gemalen van arabicabonen. De planten van deze bonen groeien op minimaal 600 meter hoogte. De arabicaboon wordt dan ook vooral in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika geteeld. Ook de robustakoffieboon wordt veel gebruikt voor je dagelijkse espresso of cappuccino. De plant van deze boon groeit in lagere gebieden, met name in Vietnam en Indonesië. Arabica- en robustabonen worden verreweg het meest gebruikt in de koffie-industrie. Toch bestaan er zeker wel andere koffiebonen, zoals liberica en excelsa, maar die zijn minder bekend en niet overal verkrijgbaar.

De belangrijkste verschillen tussen arabica- en robustakoffiebonen

De belangrijkste verschillen tussen arabica- en robustakoffiebonen

Koffie van de arabicakoffieboon smaakt niet heel bitter. Hij is eerder zoet of zuur. Robustakoffiebonen geven juist wel een bittere smaak aan je koffie. Zodanig zelfs dat robustabonen eigenlijk altijd worden gemengd met arabicabonen, omdat de koffie anders wel heel bitter smaakt. Robustakoffiebonen bevatten ook een stuk meer cafeïne dan arabicabonen. Dat komt omdat de robustaplanten in lagere gebieden groeien en zich meer moeten verdedigen tegen parasieten, virussen en ander ongedierte. Dit doet de plant door cafeïne aan te maken. De arabicaboon – die dus veel hoger groeit – heeft op die hoogte veel minder last van ongedierte en heeft het natuurlijk verdedigingsmechanisme van de bittere cafeïne dan ook minder nodig.

Hoe kies je de beste koffiebonen?

  • Tip 1: probeer verschillende soorten koffiebonen uit

    • Je kunt koffiebonen kopen bij een koffiewinkel, een supermarkt of online. Je kunt ook koffie proeven bij een koffiebar of vrienden en familie vragen welke koffie ze je serveren. Door veel te proeven ontdek je vanzelf welke koffiebonen je het lekkerst vindt.

  • Tip 2: let op de versheid van de koffiebonen

    • Verse koffiebonen hebben meer smaak en aroma dan oude koffiebonen. Je kunt de versheid van de koffiebonen controleren door te kijken naar de datum van branden en de verpakking en te letten op de geur. Kies koffiebonen die zo kort mogelijk geleden zijn gebrand, die in een luchtdichte en donkere verpakking zitten en die een sterke en aangename geur hebben.

  • Tip 3: maal de koffiebonen zelf

    • Gemalen koffie verliest snel zijn smaak en aroma door blootstelling aan lucht, licht en vocht. Daarom is het beter om de koffiebonen zelf te malen, vlak voordat je de koffie zet. Je kunt hiervoor een koffiemolen gebruiken, of je kunt een koffiezetapparaat kopen dat de koffiebonen automatisch maalt.

Waarom de maalgraad van je machine ook van belang is

Waarom de maalgraad van je machine ook van belang is

Met de maalgraad van je koffiemachine bepaal je hoe fijn of grof de koffie gemalen is voordat je het in de machine stopt. Dit heeft invloed op de smaak van je koffie, want hoe fijner de maling, hoe meer water er door de koffie stroomt en hoe sneller het water de smaken uit de koffie haalt. De beste espressomachines beschikken dan ook over een heel fijne malingsgraad. Een goed cappuccinoapparaat maalt de bonen juist een stuk grover. Als je koffie een beetje zure smaak heeft, dan moet je de maalgraad fijner instellen. Vind je jouw bakkie te bitter? Zet de maalgraad dan juist grover.

Bekijk soortgelijke artikelen