Mediamarkt Logo

Wat betekenen de symbolen op een magnetron?

unknown description

Een magnetron is erg handig in je keuken. Om je magnetron op de beste manier te gebruiken, is het handig om te weten wat alle symbolen betekenen. Met name op combimagnetrons staan veel verschillende symbolen. Als je ze kent, weet je op welke stand je eten opwarmt, ingevroren maaltijden ontdooit of zelfs groenten grilt. We hebben de meest voorkomende magnetronsymbolen voor je op een rij gezet.

De heteluchtfunctie

De heteluchtfunctie

Het symbool voor de heteluchtfunctie op een combimagnetron is een ventilator. Op deze stand wordt de warmte gelijkmatig in je magnetron verdeeld. De ventilator in de magnetron zorgt er zo voor dat je tegelijkertijd op meerder platen of roosters gerechten kunt opwarmen. Ideaal voor het opwarmen van ovenfriet, quiches of pistoletjes.

Zo kies je de juiste magnetron

Onderwarmte

Onderwarmte

Heeft je (combi)magnetron het symbool met een rechthoek en daaronder een horizontale streep? Dat is het symbool voor onderwarmte. Met deze functie komt de warmte vanuit de onderkant van je magnetron. Dit is handig als je bijvoorbeeld een plaatpizza of taart wilt garen. Hierbij is het namelijk belangrijk dat de onderkant goed gaar wordt, zonder dat de toppings verbranden. Gebruik de onderwarmtefunctie altijd met maar één ovenplaat.

Bovenwarmte

Bovenwarmte

Het symbool voor bovenwarmte heeft een horizontale streep aan de bovenkant van de rechthoek. Bovenwarmte gebruik je als je vooral de bovenste laag van een gerecht goed wilt garen in je combimagnetron. Dit is bijvoorbeeld bij lasagnes vaak het geval en bij pizza’s waarvan de bodem al voorgegaard is.

De grote grill

De grote grill

De meeste magnetrons beschikken over verschillende grillfuncties. Deze herken je aan het symbool van een rechthoek met daarin een soort horizontale bliksemschicht afgebeeld. Je gebruikt grillfuncties bijvoorbeeld om aubergines, tomaten en courgettes te grillen, of om de bovenste laag van kip, vis of een ovenschotel een knapperig korstje te geven. Met de grote grillfunctie maak je grotere hoeveelheden klaar. Je herkent het symbool van de grote grill aan de 3 ‘schichten’.

De kleine grill

De kleine grill

Het symbool voor de kleine grill is hetzelfde als de grote variant, maar dan met een ‘schicht’ minder. Magnetrons met kleine grillfunctie gebruiken een deel van de magnetron om te grillen. Vaak is dit het middelste gedeelte. De kleine grill is handig als je alleen een gedeelte van je gerecht wilt grillen. Plaats daarvoor dat gedeelte goed onder de kleine grill.

De circulatiegrill

De circulatiegrill

Veel combimagnetrons hebben ook een circulatiegrill. De circulatiegrill combineert de hetelucht- met de grote grillfunctie. Je herkent het symbool voor circulatiegrill dan ook aan de ventilator met daarboven de grote bliksemschicht. Deze functie gebruik je als je bijvoorbeeld grote stukken vlees wilt garen. De circulatiegrill zorgt ervoor dat er af en toe hete lucht rondom het gerecht dat je grilt wordt geblazen. Zo garen de binnen- en buitenkant van bijvoorbeeld je kipfilet of rosbief in hetzelfde tempo.

De ontdooifunctie

De ontdooifunctie

Als je snel een boterham uit de vriezer wilt ontdooien of je ingevroren maaltijd van vorige week gaat opwarmen, dan gebruik je de ontdooifunctie van je magnetron. Deze functie zit op vrijwel elke magnetron, of je nu een inbouwmagnetron of vrijstaande magnetron hebt. Het symbool voor de ontdooifunctie heeft 2 sterren waaronder een waterdruppel hangt. Bij veel magnetrons met ontdooifunctie selecteer je het gewicht van dat wat je wilt ontdooien. De magnetron bepaalt vervolgens zelf de ideale wattage en ontdooitijd.

Welke inbouwmagnetron kies jij?

De pizzastand

De pizzastand

Heeft jouw combimagnetron een symbool met een ventilator in een rondje en daaronder een horizontale streep? Dan beschikt je apparaat over een pizzastand. Deze stand geeft extra warmte van onderaf en gebruikt dat in combinatie met de heteluchtfunctie. Zo wordt de bodem van je pizza lekker gaar, zonder dat de toppings verbranden.

Zo kies je ook de juiste inbouwoven

De crispfunctie

De crispfunctie

Net als de pizzastand vind je de crispfunctie alleen op een combimagnetron. Deze functie zorgt ervoor dat je ovenfriet of de bodem van je flammkuchen extra knapperig worden. Deze functie werkt alleen met een speciale crispschaal. Die schaal wordt extra heet, waardoor je gerecht sneller gaar is en knapperiger wordt. Het symbool voor de crispfunctie is een horizontale streep met daarboven een schaal waar 3 dampwolkjes vanaf komen.

Zorg dat je magnetron goed schoon blijft