MM logo red

Welk strijkijzer kopen?

Thijs1 AUGUSTUS 2023
unknown description

Welk strijkijzer geschikt is voor jou, hangt af van de hoeveelheid was die je hebt. Een strijkijzer is er namelijk in vele soorten, met verschillende functies. Zo zijn er stoomgeneratoren, stoomstrijkijzers en kledingstomers. In dit artikel leggen we de verschillen tussen de strijkijzers uit en vertellen we hoe je ze schoonmaakt.

Hoe gebruik je een strijkijzer?


Een strijkijzer is een huishoudapparaat dat erg veel hitte afgeeft, let daarom altijd goed op dat je het ijzer niet aanraakt nadat je het strijkijzer aan hebt gezet. Met het stappenplan van MediaMarkt gebruik jij een strijkijzer altijd op de juiste manier.

Stap 1: Vul de watertank met kraanwater tot het aangegeven niveau.

Stap 2: Stop de stekker in het stopcontact en zet het strijkijzer aan. Afhankelijk van het model zal het een aantal minuten duren voor het apparaat opgewarmd is.

Hoe gebruik je een strijkijzer?

Stap 3: Pas de temperatuur naar wens aan. Kleding of stukken textiel moeten op een bepaalde temperatuur gestreken worden. De meeste strijkijzers hebben een temperatuurregelaar of stand waarmee jij de juiste temperatuur kunt instellen.

Stap 4: Leg het kledingstuk dat je wilt strijken gestrekt op de strijkplank. Strijk met de strijkzool over de kleding, van boven naar beneden in gelijkmatige bewegingen. Als je de kreukels er niet in 1 keer uit krijgt, gebruik dan extra stoom en probeer het opnieuw.

Stap 5: Gelukt? Zet het strijkijzer uit en haal de stekker uit het stopcontact. Wacht tot het apparaat afgekoeld is en berg het op.

De verschillen tussen strijkijzers

Er is een enorm assortiment aan strijkijzers; daarom laten we de verschillen zien zodat jij een strijkijzer vindt dat bij jouw gebruik past.

Kledingstomers

Kledingstomers

Er zijn kledingstomers met een standaard en handkledingstomers. Het verschil tussen deze kledingstomers is het gebruik en de grootte. Een handkledingstomer is klein en vooral geschikt voor een paar kledingstukken. Je gebruikt deze stomer om lichte kreukels uit je kleding te krijgen of om je kleding op te frissen.

Een kledingstomer met standaard raden we aan als je meer kleding wilt stomen. Vanwege de stoomdruk is het mogelijk om kreukels uit dikkere stukken kleding te stomen. Je hoeft een kledingstomer met standaard niet vaak bij te vullen vanwege het grote waterreservoir.

Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?

Een stoomgenerator en een stoomstrijkijzer werken eigenlijk hetzelfde. Door middel van stoom strijk je met deze producten de kreukels gemakkelijk uit je kleding. Toch zitten er verschillen tussen deze 2 stoomapparaten.

Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?

Een stoomgenerator is de krachtigste onder de strijkijzers. Ze zijn het beste te gebruiken bij een middelgrote tot grote was. De stoomgeneratoren hebben een grotere watertank dan stoomstrijkijzers en brengen meer stoom op je kleding, waardoor het strijken gemakkelijk gaat en je kledingstukken kreukvrij worden. Een stoomgenerator is een stuk groter dan een stoomstrijkijzer en bestaat uit 2 delen die met een slang met elkaar zijn verbonden: de generator met de watertank en het strijkijzer.

Een stoomstrijkijzer is iets kleiner dan een stoomgenerator en is bedoeld voor kleine tot middelkleine was. De temperatuur van het apparaat is snel behaald waardoor je snel aan de slag kan. Het is iets zuiniger dan de stoomgenerator, maar ook minder krachtig. . Als je vaak een kleine was hebt, raden we een stoomstrijkijzer aan vanwege de grote tank en de power van het apparaat.

Extra functies op een strijkijzer

Extra functies op een strijkijzer

Welk strijkijzer je kiest is afhankelijk van het gebruik, de hoeveelheid was en het type kleding dat je wilt strijken. Daarnaast zijn er extra eigenschappen van het strijkijzer die het strijken gemakkelijker maken Denk hierbij aan de grootte van de watertank. Er zijn watertanks van 220 ml en 400 ml. Hoe groter de tank, hoe minder vaak je deze hoeft bij te vullen. De tank weegt wel meer en dat kan belastend zijn voor je armen.

Sommige strijkijzers hebben een anti-kalksysteem om kalkvorming tegen te gaan. Dankzij automatische uitschakeling gaat het strijkijzer vanzelf uit om gevaar te voorkomen. Dit gebeurt als het strijkijzer 30 seconden op het ijzer ligt, 30 seconden op de zijkant ligt of als het strijkijzer langer dan 8 minuten rechtop staat. Heb je last van hardnekkige kreukels die er niet uitgaan? Sommige strijkijzers hebben een extra stoomstootfunctie. Deze functie werkt vaak door twee keer achter elkaar op de stoomhendel te drukken. Deze extra stoom vergroot de kans om de kreukels uit je kleding te strijken.

Strijkijzer schoonmaken

Een strijkijzer kan ook zijn sporen nalaten, denk aan vuile stukjes of aanslag op het ijzer. Dit kan het stomen belemmeren of vieze plekken creëren op je kleding. Het is daarom goed om regelmatig je strijkijzer schoon te maken.

Giet hiervoor in gelijke delen azijn met water over een theedoek, tot deze helemaal vochtig is. Zorg ervoor dat het strijkijzer niet aan het stopcontact is gekoppeld. Zet vervolgens het strijkijzer met het ijzer op de vochtige doek en laat het ongeveer 30 minuten in het mengsel staan. Als laatste gebruik je een vochtige schoonmaakdoek om de vlekken van het ijzer te halen.

Strijkijzer ontkalken

Strijkijzer ontkalken

Je strijkijzer regelmatig ontkalken is belangrijk om optimaal te kunnen stomen. Hiermee voorkom je vlekken, bruin water of het lekken van water.

Zorg wanneer je je strijkijzer gaat ontkalken dat de watertank helemaal leeg is. Spoel het met water. Vul het lege reservoir vervolgens in gelijke delen met water en witte natuurazijn. Doe je strijkijzer in het stopcontact en zet het op stoomstand of gebruik de ontkalkingsknop als je strijkijzer die heeft. Trek vervolgens de stekker eruit en laat het mengsel van water en witte natuurazijn afkoelen. Als dit afgekoeld is leeg je het waterreservoir en spoel je een aantal keer na met kraanwater.

Bekijk soortgelijke artikelen