Mediamarkt Logo

Tips om de luchtvochtigheid in jouw huis te verlagen

Thijs17 APRIL 2024
unknown description

Heb je last van te veel vocht in huis? Lees hier meer over de ideale luchtvochtigheidsgraad, hoe je die meet en wat je kunt doen om de luchtvochtigheid te verlagen. We geven je graag een aantal tips ter bescherming van je gezondheid.

Wat is de normale luchtvochtigheid in huis?

Wat is de normale luchtvochtigheid in huis?

Luchtvochtigheid, de hoeveelheid waterdamp in de lucht, wordt gemeten in percentages. De beste luchtvochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40% en 60%. Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, kun je last krijgen van geïrriteerde luchtwegen, droge ogen en huidklachten. Is de luchtvochtigheid te hoog, dan kunnen er schimmels en muffe geurtjes ontstaan. Meet de luchtvochtigheid in huis om zeker te weten of de luchtvochtigheid op peil is, en of je maatregelen moet nemen om gezondheidsklachten tegen te gaan.

Hoe meet je luchtvochtigheid?

Hoe meet je luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid kun je op verschillende manieren meten. De meest gebruikte manier is met een hygrometer. Weerstations hebben vaak een ingebouwde hygrometer, net als bepaalde modellen luchtbevochtigers en -ontvochtigers. Ook zijn er slimme thermostaten met een hygrometer.

Hoe zorg je voor de beste luchtvochtigheid in huis?

Hoe zorg je voor de beste luchtvochtigheid in huis?

Met een luchtontvochtiger verlaag je de luchtvochtigheid in huis, met een luchtbevochtiger verhoog je de luchtvochtigheid juist. Om ervoor te zorgen dat je huis niet te vochtig of droog is, kun je ook een aantal maatregelen nemen. Hieronder volgen enkele tips om de luchtvochtigheid in huis te optimaliseren.

Tips om de luchtvochtigheid te verlagen

Tip 1: gebruik een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid in huis. Het apparaat zuigt de lucht op en filtert het vocht eruit. Vervolgens blaast het de droge lucht terug in de kamer. Zo kun je comfortabel leven, zonder dat je last hebt van schimmel of gezondheidsklachten.

Tip 2: ventileer regelmatig

Tip 2: ventileer regelmatig

Zorg ervoor dat je regelmatig frisse lucht naar binnen haalt. Houd ventilatieroosters open en lucht regelmatig je huis door ramen open te zetten. Ook op koude dagen kan een paar keer per dag een raam 10 minuten lang open hebben een verschil maken. Ventileer tevens tijdens het koken en douchen. Zijn er veel mensen in je woning? Zet dan een raam open.

Tip 3: verminder vocht in huis

Kleine handelingen kunnen er al voor zorgen dat het vochtgehalte in je woning vermindert. Denk hierbij aan het droogmaken van de douche na gebruik en het drogen van de vloer na het dweilen. Hang ook de was buiten op of gebruik een wasdroger om je kleding te drogen. Zet daarnaast de afzuigkap aan tijdens het koken en gebruik zoveel mogelijk pannen met deksels.

Tip 4: vermijd schadelijke stoffen

Probeer schadelijke stoffen in huis altijd te vermijden. Denk hierbij aan sigarrettenrook, rook uit open haarden of verflucht. Mocht dit niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat in de buurt een raam of deur openstaat om de schadelijke lucht af te voeren.

Geen droge lucht meer in huis met een luchtontvochtiger van MediaMarkt

Geen droge lucht meer in huis met een luchtontvochtiger van MediaMarkt

Door gebruik te maken van bovenstaande tips, zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid in je huis tussen de aanbevolen hoeveelheid komt te liggen en je geen last krijgt van je gezondheid. Zo zijn onaangename luchtjes, schimmel en mijten verleden tijd, en vermindert het risico op allergieën en ademhalingsproblemen.

Bekijk soortgelijke artikelen