MM logo red

Hoe bouw je de beste PS4 gaming setup?

Julia22 FEBRUARI 2023

Wil jij een volledige PS4 gaming setup? MediaMarkt zet voor jou alle opties op een rijtje zodat jij gemakkelijk een keuze maakt voor een gaming setup die voldoet aan al jouw wensen en behoeften. Denk hierbij aan jouw console, beeldscherm, geluid en controller. 

Wat is jouw favoriete PS4 console?

Wat is jouw favoriete PS4 console?

Er zijn verschillende soorten PS4 consoles op de markt. De ‘standaard’ PS4 is heeft een gemiddeld grootte omvang en is één van de oudere consoles (2013). Vanaf september 2016 is de PS4 Slim op de markt gekomen. Deze PS4 staat bekend als een kleiner, lichter model met verder soortgelijke technische specificaties. De PS4 Pro is wel echt de grootste en zwaarste van het stel. Met 3,3 kg is deze 1,2 kg zwaarder dan de PS4 Slim en 0,54 kg zwaarder dan de standaard versie.

Wat is de beste optie: een TV of monitor?

Voor jouw ultieme PS4 gaming setup moet je uiteindelijk de beslissing maken om via een TV of monitor te gaan gamen. MediaMarkt zet voor jou de verschillen kort en overzichtelijk op een rijtje:

EigendomMonitorenTelevisies
Formaat

14 t/m 55 inch

43 inch t/m 98 inch

Maximale resolutie

5K

8K

Verversingssnelheid

t/m 360Hz

t/m 120Hz

Reactietijd

1ms

20ms

Aansluitingen

USB-C, HDMI of/en DisplayPort

HDMI

Game genres

Shooters en racegames

Open world, RPG

Voor de snellere reactie- en verversingssnelheid is een monitor de betere optie om jouw games op te spelen. Wil jij genieten van je game met fantastische beeldkwaliteit, dan biedt de televisie meer.

Surround-sound speakers voor de beste Playstation gaming setup

Surround-sound speakers voor de beste Playstation gaming setup

Aan de achterkant van jouw PS4 zitten twee ingangen om jouw surround-sound speakers op aan te sluiten. Controleer bij aankoop wel even of de juiste kabels bij de speaker zitten. De ‘Digital out (optical) port’ is de ingang die jij moet gebruiken voor jouw PS4. De naam van de kabel die je hiervoor nodig hebt is de Optical Audio Cable, ook wel de optische audio kabel genoemd.

Een voorbeeld van speakers die je aan kan sluiten op je PS4 zijn de:

Let op dat deze speakers een indicatie zijn van speakers die je aan kan sluiten op je PS4. MediaMarkt raadt aan om altijd de specificaties en beoordelingen van een speaker te bekijken voor je een aankoop doet.

Scherpe communicatie met een kwalitatieve PS4 headset

Scherpe communicatie met een kwalitatieve PS4 headset

Ben jij een echte online gamer? En houd jij van goede shooters of RPG’s? Het geluid is een belangrijk onderdeel van jouw game-ervaring. Het kiezen van een kwalitatief goede PS4 headset is erg belangrijk. Maar wanneer is zo’n gaming headset nou goed? En hoe groot zijn de onderlinge verschillen? MediaMarkt helpt jou met de juiste keuze voor een gaming headset.

Gaming headsets zijn er in verschillende vormen, soorten en kleuren. Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeur voor een headset. Bij de keuze van de headset, let dan vooral goed op de volgende tips.

 1. Ga je voor een draadloze headset of een gaming koptelefoon met kabel?
 2. Bepaal je type headset op basis van de vorm van je hoofd en jouw voorkeuren.
 3. Controleer de input van de geluidmogelijkheden zoals Stereo, Virtual surround sound of dimensioneel geluid.

1.Gaming headset met kabel of draadloos?

1.Gaming headset met kabel of draadloos?

Tegenwoordig zijn er steeds meer fabrikanten die naast headsets met kabels ook draadloze gaming headsets ontwikkelen. Deze draadloze koptelefoons worden door middel van bluetooth ‘connect’ met jouw PS4.

Hoe connect je jouw PS4 met een draadloze gaming headset?

 1. Zet jouw PS4 aan en ga naar jouw instellingen.
 2. Scroll naar beneden en open ‘Apparaten’.
 3. Klik vervolgens op ‘Bluetooth-apparaten’ en zet in de tussentijd jouw draadloze headset aan.
 4. Vervolgens zie je in jouw scherm de naam van jouw draadloze headset. Klik hier op.
 5. Zet jouw gaming headset op en start jouw game-ervaring met een draadloze gaming headset.

Voordeel:

 • Je hebt geen last van draad en laat de controller gewoon in je kamer liggen terwijl je even wegloopt.

Nadeel:

 • Je moet je draadloze gaming headset opladen. Ben je dit vergeten? Dan is het helaas niet mogelijk om gelijk te gamen.
 • Niet alle draadloze headsets zijn te gebruiken bij een PS4 en worden soms met een basisstation geleverd om verbinding mee te maken.

Hoe connect je jouw PS4 met een gaming headset met kabel?

Hoe connect je jouw PS4 met een gaming headset met kabel?

 • Zet je PS4 aan en pak je headset.
 • Stop jouw 3.5mm jack kabel van de headset in de hoofdtelefoonaansluiting van de PS4-controller.
 • Houd jouw PlayStation knop ingedrukt en er verschijnt een menu aan de linkerkant van je scherm.
 • Ga nu naar ‘Geluid/Apparaten’
 • Zet jouw uitvoer naar hoofdtelefoon op ‘Alle audio’.

Voordeel:

 • Het is eenvoudig om jouw headset te installeren en je begint snel met gamen.
 • Bedrade gaming headsets zijn over het algemeen minder zwaar dan de draadloze headsets.
 • Je hoeft jouw headset niet op te laden.

Nadeel:

 • Het snoer zit vaak in de weg en je bewegingsruimte is beperkt.
 • De kabel van jouw headset kan kort zijn.
 • De mogelijkheid is aanwezig dat jouw kabel kapot gaat en je de headset niet kan gebruiken.

2. Welk type headset past bij jou?

2. Welk type headset past bij jou?

Een gaming headset draag je soms wel urenlang op jouw hoofd. Daarom is het belangrijk dat deze comfortabel zit en de headset niet gaat irriteren op je hoofd of aan je oren. MediaMarkt geeft jou een aantal tips om de perfecte headset te kiezen.

De hoofdband

Als jij urenlang aan het gamen bent, dan is het wel zo fijn dat de headset niet pijn gaat doen op je hoofd. Een verstelbare hoofdband zorgt ervoor dat er niet te veel druk op je hoofd komt en je bijna de headset niet voelt zitten. Het gewicht van deze hoofdband is hier ook belangrijk bij. Hoe lichter de hoofdband, des te minder je hier last van gaat krijgen.

Soorten hoofdtelefoons

 Soorten hoofdtelefoons

Er zijn verschillende gaming koptelefoons. Er zijn On-Ear koptelefoons die bedoeld zijn voor kortere gamesessies. Deze On-Ear headsets vallen op jouw oren waardoor jij ook nog het één en ander hoort van jouw omgevingsgeluid. Dit kan handig zijn wanneer je nog een pakje verwacht en je in de tussentijd wilt gamen. Toch hebben de On-Ear gaming headsets een goede geluidkwaliteit. Deze headsets worden ook wel headsets met ‘Open ontwerp’ genoemd.


Wil jij je het liefst helemaal afzonderen van jouw omgeving en je focussen op het gamen? Dan is de Over-Ear gaming headset echt wat voor jou. Deze oorschelpen vallen over je gehele oor, waardoor dit erg comfortabel zit en niet drukt op jouw oor. Perfect voor de lange gamesessies dus!

3. Geluidsmogelijkheden bij jouw headset

3. Geluidsmogelijkheden bij jouw headset

Zeker tijdens het gamen is het geluid erg belangrijk, misschien wel de belangrijkste eigenschap van jouw headset. Vrijwel alle Gaming headsets hebben een Virtual Surround sound wat betekent dat je geluid van alle kanten hoort komen. Zeker tijdens shooters hoor je goed van welke kant jouw tegenstander komt of waar schoten vandaan komen. Ook in-game is het mogelijk om te switchen naar jouw favoriete geluidsinstellingen.

Naast het virtuele surround sound heb je dimensioneel geluid. Het is een nieuwe technologie en wordt nog niet op elke game toegepast. Eén van deze technieken is Dolby Atmos, welke wordt gebruik om nog preciezer geluiden te horen.

Een controller voor de echte professionals: Dualshock 4

Een controller voor de echte professionals: Dualshock 4

Je hebt volledige controle in je games met de vernieuwde Dualshock 4 draadloze controller voor de PS4. Het vernieuwde touchpad beschikt nu over een lichtbalk die licht geeft in verschillende kleuren op basis van wat er in de game gebeurt. Bovendien is de controller nu ook via USB te verbinden met de PlayStation 4 waardoor de controller minder last heeft van input lag. De vernieuwde Dualshock 4-controller beschikt verder over dezelfde opties als voorheen zoals de Share-toets, bewegingssensoren, Stereoheadset-aansluiting en ingebouwde luidspreker.

Altijd opgeladen controller met een oplaadsysteem

Altijd opgeladen controller met een oplaadsysteem

Een oplaadsysteem is naast zijn functie, ook nog een leuke eyecatcher. Vrijwel alle oplaadsystemen voor de PS4 zijn voor twee controllers, ook wel een dual charger genoemd. Hierdoor kan jij altijd één controller in de oplader houden terwijl jij met de ander aan het gamen bent. Wanneer jij klaar bent, stop de controller in het oplaadstation en begin met een volle batterij wanneer je weer gaat beginnen.

Let hierbij wel op of je het oplaadsysteem aansluit op de PS4 of op een andere manier. Dit oplaadsysteem werkt alleen wanneer de PS4 aan staat wanneer jij het hierop aangesloten hebt.

Bekijk soortgelijke artikelen