MM logo red

Hoe maak ik een back-up van mijn computer?

Daan20 DECEMBER 2023
unknown description

Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd een back-up te maken van je computer. Zo bewaar je alle belangrijke gegevens en bestanden altijd op een aparte plek en verlies je deze niet als je pc kapotgaat. Het liefst gebruik je zelfs 2 plekken voor een back-up: op een externe harde schijf en in de cloud. In dit artikel lees je hoe je back-ups van je Windows 11- en Apple-apparaat maakt.

Wat heb ik nodig om een back-up te maken op een Windows 11-computer?

Wat heb ik nodig om een back-up te maken op een Windows 11-computer?

Om een back-up te maken heb je een goede externe harde schijf nodig. Deze koppel je aan je laptop of desktop, zodat je een kopie van belangrijke gegevens eenvoudig overzet. Op een apparaat met Windows 11 ga je na het aansluiten van de externe schijf naar het vergrootglas en type je ‘Bestandsgeschiedenis’. Als je hierop klikt, kom je op een scherm met rechtsonder de optie ‘Inschakelen’. Klik daarop en ga vervolgens naar het menu aan de linkerkant van de pagina. Bij ‘Geavanceerde instellingen’ geef je onder meer aan hoe vaak je een back-up wilt laten maken. Klik vervolgens op ‘Station selecteren’links in het menu en kies jouw externe harde schijf. Voor de eerste back-up klik je op ‘Back-up maken’.

Hoe maak je een back-up van je Mac?

Hoe maak je een back-up van je Mac?

De belangrijkste gegevens van je Apple Mac zet je op een externe schijf met behulp van het programma Time Machine. Dit staat al standaard op je Apple-apparaat en je komt er door op het Apple-logo te klikken en dan naar ‘Systeemvoorkeuren’ te gaan. Zoek naar Time Machine en open het programma. Kies voor ‘Selecteer schijf’ en selecteer jouw externe schijf. Je moet de schijf bevestigen voordat hij echt een back-up kan opslaan. Zet een vinkje bij het hokje ‘Automatische reservekopieën’ om je MacBook, iMac en Mac Mini elk uur automatisch te back-uppen.

Wat voor externe opslag heb ik nodig om een back-up te maken?

Welke harde schijf je nodig hebt om reservekopieën mee op te slaan, hangt voor het grootste deel af van de grootte van je bestanden. Als je graag snel back-ups maakt van kleinere bestanden, ga je voor een SSD (Solid State Drive). Dit zijn kleine externe opslagschijven die snel werken en die je makkelijk overal mee naartoe neemt. Wil je vaker volledige en grote kopieën maken, dan heb je Hard Disk Drive nodig. Deze externe schijven hebben een opslagcapaciteit tot wel 20 TB, meer dan genoeg om al je gegevens veilig extern te bewaren.

Hoe maak ik een back-up in de cloud?

Hoe maak ik een back-up in de cloud?

Naast externe harde schijven kun je belangrijke documenten, programma’s en gegevens van je laptop ook online opslaan in de cloud. Als je een Windows-laptop hebt, kun je gebruikmaken van Windows’ cloud-service OneDrive. Voor Apple-apparaten is iCloud een logisch programma om te gebruiken. Toch zijn er ook andere bekende diensten die je gratis of tegen betaling kunt gebruiken, zoals Dropbox, NordLocker of Google Drive. Met al deze diensten is het niet moeilijk om een back-up te maken. Vaak vind je bij de instellingen een optie waarmee je regelmatig automatische back-ups kun maken van je laptop of pc.

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant: