Mediamarkt Logo

Wat is de beste SSD van 2024?

Daan3 APRIL 2024
unknown description

Op zoek naar een manier om je trage laptop of computer sneller te maken? Dan is het slim om een Solid State Drive (SSD) te gebruiken. Dankzij een SSD start je laptop of computer sneller op en laden programma’s vlugger. Ontdek op deze pagina de beste SSD’s van 2024.

De verschillen tussen een SSD en een harde schijf

SSD of harde schijf (HDD): welke manier van opslag kies jij?-preview

Een SSD is een chip in je laptop of computer waarop software wordt geïnstalleerd en die je bestanden opslaat. Het lijkt wat dat betreft veel op een harde schijf, al maakt een SSD je apparaat sneller, stiller en zuiniger. Dat komt omdat bestanden op een SSD direct worden opgeslagen in een chip, terwijl ze op een harde schijf eerst langs meerdere bewegende onderdelen binnen de schijf moeten. Door dit proces wordt een harde schijf – en daarmee je laptop of desktop – steeds trager na verloop van tijd. Hier heb je met een SSD geen last van. Een voordeel van de ‘ouderwetse’ harde schijven is dat ze meer opslagruimte hebben dan SSD’s.

Wat is de beste SSD?

Welke SSD het beste is voor jou, hangt sterk af van je voorkeuren. Net als dat je interne en externe harde schijven hebt bestaan er ook interne en externe SSD’s. Dit is dan ook direct de belangrijkste keuze die je moet maken in je zoektocht naar de beste SSD. Een interne SSD zit in je laptop of computer. Een externe SSD is een los apparaat waarop je grote bestanden opslaat buiten je desktop of laptop.

Wat is de beste interne SSD?

Wat is de beste interne SSD?

De beste interne SSD voor jou past in ieder geval in je computer of laptop. Hiervoor is het belangrijk om te controleren of het formaat SSD in je apparaat past. Veruit de meeste SSD’s zijn 2,5 inch en passen in nagenoeg alle laptops of computers. De M.2-SSD’s worden steeds vaker gebruikt, omdat deze hoge lees- en schrijfsnelheden kunnen bereiken en je laptop of pc dus extra snel maken. Ook dit formaat past in principe in elk apparaat. Soms heb je wel extra middelen nodig om een M.2-SSD te installeren, bijvoorbeeld een SSD-bracket of een SATA-kabel.

Wat is de beste externe SSD?

Een externe SSD sluit je via USB-C aan op je laptop of computer. Deze aansluiting zit ook op alle nieuwe smartphones en ook daarvoor kun je een externe SSD gebruiken. Eenmaal gekoppeld zet je makkelijk bestanden over van je apparaat op de externe SSD. Hierdoor blijft je laptop of pc schoner en sneller. Daarnaast is een externe SSD een handige manier om grote bestanden mee te nemen. Zo werk je bijvoorbeeld thuis makkelijk verder in dat grote grafische bestand, waar je op een computer op kantoor aan was begonnen.

Bekijk soortgelijke artikelen