Mediamarkt Logo

Hoe kies je een externe harde schijf voor back-ups?

unknown description

Een externe harde schijf is een apparaat dat je gebruikt om bestanden, foto’s, video’s en andere gegevens van je laptop of computer op te slaan. Het is handig om een back-up te maken van je belangrijke documenten, zodat je ze niet kwijt bent als je laptop kapotgaat of als je een virus krijgt. Maar hoe kies je een externe harde schijf? Waar moet je op letten? Profiteer van de tips in dit artikel.

Ga je voor SSD of HDD?

Ga je voor SSD of HDD?

Er zijn 2 soorten externe schijven om back-ups mee te maken: SSD en HDD. SSD staat voor Solid State Drive. Deze harde schijven werken snel en zijn klein en sterk, waardoor ze goed tegen schokken en trillingen kunnen. Een externe SSD is dan ook handig als je niet heel grote bestanden hoeft op te slaan en als je de harde schijf mee wilt nemen, bijvoorbeeld omdat je op veel verschillende locaties werkt. HDD staat voor Hard Disk Drive. Deze externe harde schijven hebben heel veel opslagruimte, sommige exemplaren tot wel 20 terabyte. Zo maak je met een HDD makkelijk back-ups van alle (grote) bestanden op je laptop of computer.

Meer advies voor harde schijven nodig?

Hoeveel opslagcapaciteit heb jij nodig?

Hoeveel opslagcapaciteit heb jij nodig?

Een andere belangrijke factor in jouw keuze voor een externe harde schijf is de opslagcapaciteit. Dit is de hoeveelheid ruimte die je kwijt kunt op de harde schijf en wordt uitgedrukt in gigabytes (GB) of in terabytes (TB). 1 gigabyte is 1000 megabytes en 1 terabyte is 1000 gigabytes. Hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt, hangt af van de soort bestanden die je wilt bewaren en hoeveel je er hebt. Om je een idee te geven: op 1 terabyte sla je ongeveer 1 miljoen Word-pagina’s, 100.000 foto’s of 10.000 minuten aan video op.

Alle producten voor externe opslag & geheugen

Kun je al je documenten ook online opslaan?

Een alternatief voor het gebruik van een externe harde schijf is cloudopslag: het online opslaan van je documenten. Cloudopslag is een dienst die je bestanden opslaat op een server die verbonden is met het internet. Je kunt dan je bestanden overal en altijd openen, zolang je een internetverbinding hebt. Je kunt ook je bestanden delen met anderen en ze synchroniseren met verschillende apparaten. Er zijn veel aanbieders van cloudopslag, zoals Google Drive, Dropbox en iCloud. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, zoals de prijs, de opslaglimiet, de beveiliging en de gebruiksvriendelijkheid.

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant: