Mediamarkt Logo

Alles over Apple’s macOS Big Sur

unknown description

Big Sur is een van de recentere updates van macOS, het besturingssysteem dat Apple gebruikt op iMacs en MacBooks. MacOS Big Sur werd door Apple in november 2020 geïntroduceerd en geldt nog altijd als een van de grotere updates van de laatste jaren. In dit artikel lees je onder meer wat nieuw was aan de macOS Big Sur-update en op welke Apple-apparaten je het gebruikt.

Wat was er nieuw aan macOS Big Sur?

Wat was er nieuw aan macOS Big Sur?

MacOS Big Sur was de opvolger van macOS Catalina en werd daarmee het eerste systeem uit de macOS 11-periode. Die overgang leverde een aantal belangrijke nieuwe functies op. Dit zijn de 4 belangrijkste veranderingen die macOS Big Sur met zich meebracht ten opzichte van zijn voorganger:

  • Ondersteuning van eigen processor.
  • Grote Safari-update.
  • Opvallend nieuw uiterlijk.
  • Introductie van gebruiksvriendelijke interface.

Ondersteuning van eigen Apple-processor

Ondersteuning van eigen Apple-processor

De macOS Big Sur-update was de eerste versie die Apple Silicon ondersteunde. Apple Silicon is de verzamelnaam van de chips en processors die Apple zelf heeft ontwikkeld. Veel MacBooks draaiden nog op Intel-processors. De nieuwste varianten van onder de MacBooks Pro en MacBooks Air worden inmiddels gemaakt met de chips van Apple Silicon. Het handige aan de chips van Apple Silicon is dat alles op je computer of laptop via die chip loopt, wat de snelheid van de laptop zeer ten goede komt. Bij Intel-processors werkten onder meer de processor en het werkgeheugen los van elkaar.

Grote update van Safari

De macOS Big Sur-update bracht grote veranderingen voor Safari met zich mee. De door Apple ontwikkelde internetbrowser werkte bijvoorbeeld sneller en veiliger dan zijn voorgangers. Daarnaast kreeg je met deze versie van Safari meer mogelijkheden om je browser persoonlijk in te richten en je privacy te regelen. Zo kon je na de Big Sur-update bijvoorbeeld een achtergrondafbeelding toevoegen in Safari en bepalen welke informatie jij op de startpagina wilde hebben.

Een opvallend nieuw uiterlijk

Een opvallend nieuw uiterlijk

Na het downloaden van de Big Sur-update valt direct op dat het uiterlijk van het besturingssysteem flink is veranderd. Zo zien de icoontjes van de apps er bijvoorbeeld anders uit, met afgeronde hoeken. Daarnaast is het na de update mogelijk om knoppen en menu’s te verbergen als je ze niet nodig hebt.

Gebruiksvriendelijke interface

Ben je fan van het Control Center op Apple-producten? Dit handige panel waarin al je persoonlijke instellingen overzichtelijk staan weergegeven, bestaat sinds de introductie van macOS Big Sur. Het is een van de vele updates op het gebied van de gebruiksvriendelijke interface van dit besturingssysteem.

Dit zijn de voorgangers en opvolgers van macOS Big Sur

Apple brengt jaarlijks een nieuwe update van het besturingssysteem uit. Dat betekent dat er sinds de macOS Big Sur-update uit 2020 alweer enkele nieuwe besturingssysteemupdates zijn geweest. Dit zijn de opvolgers en enkele voorgangers van macOS Big Sur:

Welke MacBooks zijn compatible macOS Big Sur?

Welke MacBooks zijn compatible macOS Big Sur?

De meeste iMacs en MacBooks zijn nog compatible met macOS Big Sur. Alleen apparaten die voor 2013 gemaakt zijn, kunnen dit besturingssysteem niet aan. Raadpleeg de officiële Apple-website als je zeker wilt weten of jouw MacBook of iMac kan draaien op de macOS Big Sur-update.

Bekijk soorgelijke artikelen