MM logo red

Alles wat je wilt weten over Apple macOS Monterey

Daan22 JANUARI 2024
unknown description

Apple macOS Monterey is een update van het besturingssysteem voor Apple Macs. Deze systeemupdate kwam eind 2021 uit als opvolger van macOS Big Sur. Een van de belangrijkste voordelen van deze update is dat je MacBook soepel samenwerkt met andere Apple-apparaten, zoals je iPhone en iPad. In dit artikel kom je alles te weten over macOS Monterey.

Voor welke toestellen werkt Apple macOS Monterey?

Voor welke toestellen werkt Apple macOS Monterey?

Apple macOS Monterrey is naast de opvolger van Big Sur ook een voorganger van macOS Sonoma en macOS Ventura. MacOS Monterey werkt op vrijwel alle nieuwe Apple MacBooks en iMacs. Alleen als je al meer dan 10 jaar op dezelfde MacBook werkt, dan kan het zijn dat je de macOS Monterey-update niet kunt downloaden. Dit zijn de modellen waarop Apple macOS Monterey draait:

  • iMacs (modellen vanaf 2015)
  • iMacs Pro (modellen vanaf 2017)
  • MacBooks (modellen vanaf 2016)
  • MacBook Air (modellen vanaf 2015)
  • MacBook Pro (modellen vanaf 2015)
  • Mac Mini (modellen vanaf 2014)
  • Mac Pro (modellen vanaf 2013)

Welke verbeteringen heeft macOS Monterey?

Als opvolger van macOS Big Sur bracht macOS Monterey een paar belangrijke verbeteringen. Zo beschikken laptops met macOS Monterey bijvoorbeeld voor het eerst over AirPlay, waarmee je makkelijk content van je iPhone, iPad of andere Apple-producten naar je MacBook streamt. Daarnaast maak je met deze update gebruik van Universal Control, waardoor je met één muis en toetsenbord eenvoudig verschillende Apple-apparaten kan bedienen. Ook de nieuwe functie Opdrachten draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de macOS Monterey-update. Hiermee automatiseer je bepaalde taken in een zogenaamde workflow. Zo kun je bijvoorbeeld mails automatiseren, snel je meest gebruikte apps openen of een back-up laten maken van al je belangrijke documenten.

Hoe installeer je macOS Monterey?

Hoe installeer je macOS Monterey?

Als je MacBook geschikt is voor macOS Monterey, dan is de snelste manier om het systeem te updaten via Software-update. Hier kom je door op het Apple-logo te klikken, linksboven in het scherm van je Mac. Ga naar ‘Systeeminstellingen’ en dan naar ‘Software-update’. Klik in de menubalk op ‘Algemeen’ en ga dan naar ‘Software-updates’. Hier kun je de macOS Monterey-update aanklikken. Je downloadt de update door op ‘Werk nu bij’ te klikken. Je volgt enkele vanzelfsprekende stappen voordat de download start. Na het downloaden start je MacBook opnieuw op om de installatie van macOS Monterey te voltooien.

Wat als je macOS Monterey niet kunt installeren?

Wat als je macOS Monterey niet kunt installeren?

Heb jij bij Software-update gekeken en staat de macOS Monterey-update niet tussen de opties? Dan hebben jouw Macs de update waarschijnlijk al gehad of kan je MacBook deze versie niet aan. Zie je de versie wel staan, maar lukt het downloaden niet? Dat kan komen omdat je Apple MacBook niet genoeg opslagruimte heeft om de installatie te doen. Probeer bij je opslag bestanden te verwijderen die je niet meer nodig hebt en probeer vervolgens opnieuw om macOS Monterey te downloaden.

Bekijk soortgelijke artikelen