Mediamarkt Logo

AMD of Intel: welke processor past het beste bij jou?

unknown description

AMD en Intel zijn bekende merken van processoren voor je laptop. Een processor is het brein van je laptop en verwerkt alles wat je doet. Hoe krachtiger een processor, hoe beter hij zware taken aankan zoals foto- en videobewerking en gaming. Maar welke processor past het beste bij jouw verwachtingen en behoeften van een laptop: die van AMD of Intel? Dit artikel vergelijkt beide processormerken.

Wat zijn de grootste verschillen tussen processoren van AMD en Intel?

Wat zijn de grootste verschillen tussen processoren van AMD en Intel?

Zowel AMD als Intel heeft verschillende processoren gemaakt, wat het lastig maakt om een algemeen oordeel te vellen over de verschillen tussen beide merken. Intel-processoren hebben doorgaans een iets hogere kloksnelheid. Dit bepaalt hoeveel instructies een laptop tegelijk aankan. Laptops met een AMD-processor hebben op hun beurt gemiddeld meer cores en meer cachegeheugen. Het aantal cores bepaalt hoe makkelijk een laptop taken verdeelt. Dit is handig als je vaak verschillende taken tegelijk uitvoert. Cachegeheugen slaat sommige data tijdelijk op, zodat de rest van de processor sneller werkt. Veel laptops met AMD-processor hebben geen ingebouwde videokaart. Die moet je nog los aanschaffen.

Welke processoren hebben Intel en AMD?

Welke processoren hebben Intel en AMD?

Intel en AMD hebben verschillende generaties processoren op de markt gebracht. De meest gebruikte processoren komen uit de Intel Core- en de AMD Ryzen-series. Beide series hebben generaties die sterk op elkaar lijken. Zo is de Intel Core i3-processor sterk vergelijkbaar met de AMD Ryzen 3-processor en is de Intel Core i9 zeer gewaagd aan de AMD Ryzen 9. We vergelijken de processoren van beide merken uit de generaties die het sterkst op elkaar lijken.

Intel Core i3 of AMD Ryzen 3?

Laptops met een Intel Core i3- of AMD Ryzen 3-processor zijn geschikt als je vooral kleine taken uitvoert. Denk aan surfen op het internet, teksten schrijven in Word en af en toe een YouTube-video kijken. De AMD Ryzen 3-chip komt met koeler, zodat de processor niet oververhit raakt. De Intel Core i3-processor heeft een iets hogere kloksnelheid. Laptops met deze processor voeren taken dus iets sneller uit dan laptops met de Ryzen 3-processor.

Intel Core i5 of AMD Ryzen 5?

Intel Core i5 of AMD Ryzen 5?

In het middensegment van laptopprocessoren vind je de Intel Core i5 en de AMD Ryzen 5. Met deze laptops kun je goed multitasken. Zo luister je bijvoorbeeld naar een Spotify-playlist terwijl je een PowerPoint-presentatie maakt. Over het algemeen is de AMD Ryzen 5-processor net iets krachtiger dan de Intel Core i5. Dit is gunstig als je bijvoorbeeld af en toe een game speelt die niet heel groot is. Let op dat je bij laptops met een AMD 5-processor vaak wel nog een losse videokaart moet aanschaffen. Intel Core i5-laptops hebben al wel een videokaart.

Intel Core i7 of AMD Ryzen 7?

Hoe kies je de beste gamemonitor?

De Intel Core i7 en de AMD Ryzen 7 zijn krachtige processors waarmee je ook zwaardere programma’s tegelijk laat draaien. Daarnaast zijn laptops met een van deze processoren geschikt om grafische games op te spelen of om video’s te bewerken. Let er wel op dat je een losse videokaart moet kopen als je wil gamen of video’s bewerken op een laptop met AMD Ryzen 7-processor. In dit segment blinkt de AMD-processor uit als het gaat om kloksnelheid en cachegeheugen. Een voordeel van de Intel Core 7-processor is dat die over zogenaamde E-cores beschikken. Dit zijn speciale kernen die ervoor zorgen dat een laptop gedurende langere tijd soepel blijft werken.

Intel Core i9 of AMD Ryzen 9?

Wat is de beste monitor voor foto- en videobewerking?-preview

Laptops met een Intel Core i9- of AMD Ryzen 9-processor behoren tot het topsegment. Als je fanatiek gamet of op hoog niveau video’s bewerkt, dan heb je een laptop met een van deze processors nodig. De Intel Core i9-proces heeft over het algemeen de hoogste kloksnelheid en daarmee dus de meeste kracht. Laptops met een AMD Ryzen 9-processor blinken weer uit in multitasking en zuinigheid. Ook hier geldt: gebruik je een laptop met Ryzen-processor om te gamen of video’s te bewerken? Schaf dan een losse videokaart aan.

Conclusie: welke processor is het meest geschikt voor werk, gaming of videobewerking?

Beste laptops van 2023-preview

Intel-processoren hebben over het algemeen een hoge kloksnelheid en zijn daarom krachtig als je meestal maar 1 of 2 taken tegelijk uitvoert. Dit maakt laptops met deze processoren zeer geschikt voor op kantoor, als je bijvoorbeeld voornamelijk fanatiek in Excel werkt. Laptops met AMD-processor zijn heel goed in multitasken. Heb je vaak veel programma’s, applicaties of tabbladen tegelijk openstaan? Dan adviseren we een laptop met AMD-processor. Intel en AMD ontlopen elkaar in het hoogste segment niet veel en zijn beide zeer geschikt voor grafische games en videobewerking.

Bekijk soortgelijke artikelen