Mediamarkt Logo

Op zoek naar een harde schijf? Wij geven je advies

Interne of externe harde schijf?

Interne of externe harde schijf? - Images

Een extra harde schijf is handig als je meer opslagruimte nodig hebt om je foto's, films, documenten of programma's te bewaren.

Je kunt ook een losse harde schijf kopen als de harde schijf van je computer het heeft begeven. Zo verleng je de levensduur van je computer en kun je weer een tijd vooruit.

Bij het kiezen van een (extra) harde schijf heb je verschillende keuzes. In de eerste plaats is het goed om te bedenken of je een interne harde schijf of een externe harde schijf wilt.

Interne harde schijven - Images

Interne harde schijven

Een interne harde schijf is in je computer ingebouwd. De capaciteit van de harde schijf bepaalt hoeveel programma's, documenten en andere bestanden je erop kunt bewaren.

Een interne harde schijf komt van pas als je oude harde schijf niet meer (goed) werkt of als je meer opslagruimte nodig hebt.

Interne harde schijven zijn er in twee maten:

  • De 3,5 inch harde schijf heeft de meeste opslagcapaciteit, tot ongeveer 6000 GB (6 TB).
  • De 2,5 inch harde schijf is kleiner, lichter en energiezuiniger. Deze schijf wordt vooral in laptops gebruikt, maar soms ook in (kleinere) computers en heeft een maximale capaciteit van 2000 GB (2 TB).

Er zijn traditionele harde schijven en SSD’s voor in je computer.

Plus- en minpunten van een interne harde schijf:

+ Handig voor vervanging of uitbreiding van de opslag in je computer
- Je kunt de opslag niet 1, 2, 3 uit je computer halen en ergens anders op aansluiten.

Externe harde schijven - Images

Externe harde schijven

Met een externe harde schijf breid je de opslagcapaciteit van je computer direct uit. Zo'n schijf is ideaal om foto’s, video’s, muziek en games op te bewaren. Het voordeel is dat je deze bestanden ook mee kunt nemen. Op de behuizing na is een externe harde schijf hetzelfde als een interne harde schijf.

Externe harde schijven zijn er net als interne harde schijven in twee maten:

  • De 3,5 inch externe harde schijf draait op stroom uit het stopcontact. Slechts enkele van deze schijven draaien op stroom uit de USB-poort van de computer. 3,5 inch externe harde schijven zijn dan ook vooral geschikt om te gebruiken met een desktopcomputer.
  • De 2,5 inch externe harde schijf gebruikt alleen voeding via de USB-poort van een computer. Deze schijven zijn daardoor heel geschikt om onderweg te gebruiken.

Er zijn externe traditionele harde schijven en externe SSD’s.

Plus- en minpunten van een externe harde schijf:

+ Makkelijk voor gebruik onderweg (vooral de 2,5 inch variant)
- Je hebt een aansluiting nodig om de schijf te kunnen gebruiken (voor 2,5 alleen een USB-aansluiting, een 3,5 inch-schijf heeft meestal stroom uit het stopcontact nodig

Een externe harde schijf aansluiten

Er zijn drie manieren om een externe harde schijf op je computer of laptop aan te sluiten.

  • Via USB 2.0. Deze aansluiting wordt ondersteund door de meeste computers. Deze wat oudere USB-variant heeft een snelheid van 480 Mbits/sec.
  • Via USB 3.0. Deze aansluiting ziet er hetzelfde uit als de traditionele USB-aansluiting. Veel apparaten van vijf jaar of minder oud hebben een of meer USB 3.0-aansluitingen. Deze aansluiting is ruim 10 keer sneller dan de USB 2.0. Ze hebben een snelheid van 5Gbit/sec.
  • Via e-SATA. Hierbij koppel je je harde schijf zonder behuizing aan je computer. De snelheid is minimaal drie keer zo hoog als bij USB 2.0. Een nadeel is dat je een speciaal e-SATA-kabeltje nodig hebt en dat niet iedere computer een e-SATA-poort heeft.

Soorten harde schijven

Soorten harde schijven - Images

Traditionele harde schijven

Een traditionele harde schijf werkt op basis van bewegende onderdelen. Daardoor is deze schijf minder snel dan een SSD.

Een voordeel van een traditionele harde schijf is dat deze goedkoper is dan de andere varianten. Ook hebben traditionele harde schijven nog altijd de meeste opslagcapaciteit.

Plus- en minpunten van traditionele harde schijven

+ Relatief goedkoop
- Minder snel en SSD of hybride harde schijf
- Kwetsbaarder dan een SSD of hybride harde schijf
- Maakt soms lawaai

SSD - Images

SSD's

In plaats van een harde schijf kun je ook een SSD (Solid State Drive) laten inbouwen of als externe harde schijf kopen. Het voordeel van een SSD is dat deze licht is en geen draaiende onderdelen heeft. Daardoor is hij minder kwetsbaar en werkt hij sneller dan traditionele harde schijven. Dat laatste merk je vooral bij het opstarten van de computer en het starten van programma's.

Vanwege de snelheid wordt een SSD vaak gebruikt om het besturingssysteem (Windows of MacOS) en programma's op te slaan. Zo heb je snel toegang tot belangrijke onderdelen op je computer. In sommige computers zit een SSD en een traditionele harde schijf.

SSD’s worden meestal in de computer of laptop geplaatst. Er bestaan ook externe SSD’s. Ook die zijn een stuk sneller dan externe traditionele harde schijven. Wel is de snelheidswinst wat minder groot dan bij de interne variant. Dat heeft te maken met de maximale doorvoer van de USB-poort. Het grootste voordeel van een externe SSD is dat hij robuust is en dat hij een val of ander ongeluk eerder overleeft.

Plus- en minpunten van een SSD

+ Licht
+ Minder kwetsbaar omdat hij geen draaiende onderdelen heeft
+ Snel
+ Stiller dan een traditionele harde schijf
- Duurder dan een traditionele harde schijf

Netwerkschijven

Netwerkschijven - Images

Een bijzondere harde schijf is de Network Attached Storage (NAS). Met een NAS kun je vanaf alle computers, tablets, smartphones en andere apparaten in je netwerk zoals mediaspelers bij de bestanden die je erop hebt opgeslagen. Zo kun je vanaf al die verschillende apparaten bij opgeslagen foto’s, video’s en muziek. Je computer hoeft daarbij zelfs niet aan te staan. Een NAS is meestal heel eenvoudig te bedienen via je computer en via apps op je smartphone of tablet.

Je sluit de NAS aan op je netwerk via je router.

NAS - Images

Wat kun je met een NAS?

Een NAS is in feite niets meer dan een behuizing met één of meer harde schijven. De belangrijkste functie van een NAS is het delen van bestanden. Dat is handig als je vanaf verschillende apparaten bij je foto's, films of documenten wilt kunnen, maar er is nog veel meer mogelijk.

Je kunt een NAS gebruiken voor je hele gezin. Je kunt voor iedereen een eigen gebruikersaccount aanmaken en er zo voor zorgen dat gebruikers niet bij elkaars bestanden kunnen. Natuurlijk kun je ook mappen maken waar juist iedereen wel bij kan.

Foto's bekijken

Sommige NAS-apparaten bieden een ingebouwde fotowebsite waarin foto's op een overzichtelijke manier gepresenteerd worden. Dat is niet alleen handig voor jezelf, het is ook ideaal om foto's aan andere mensen te laten zien.

Films kijken en muziek luisteren

Veel NAS-schijven hebben daarnaast een mediaserver. Daardoor kun je op een gebruiksvriendelijke manier films en muzieknummers streamen die op de NAS staan via je tablet, laptop, smartphone, mediaspeler, spelcomputer of ander apparaat. Je computer hoeft hiervoor niet aan te staan.

Back-up maken

Een NAS is ook een erg handig hulpmiddel om een back-up te maken. Dat kan handmatig of geautomatiseerd. In dat laatste geval kies je hoe vaak je een back-up wilt maken en of er een reservekopie moet worden gemaakt van alles op de computer of laptop of alleen bepaalde bestanden of mappen.

Downloaden

Bijna alle NAS-apparaten kunnen zelf bestanden downloaden. BitTorrent wordt meestal ondersteund en meer geavanceerde NAS'en ondersteunen ook het downloaden uit nieuwsgroepen.

Werken vanaf iedere locatie

Veel NAS-fabrikanten bieden de mogelijkheid bestanden vanaf iedere locatie te openen met een computer, laptop of via een app op je smartphone of tablet. Je kunt de bestanden beveiligen, zodat alleen jij erbij kunt. Op die manier heb je je persoonlijke cloud.

Aantal schijven van een NAS

NAS-apparaten zijn er in varianten met één, twee, vier of vijf schijven. Dat lijkt overbodig, maar voor thuisgebruik is een NAS met twee schijven erg praktisch. Je hebt dan de mogelijkheid je gegevens te beschermen wanneer één schijf het af laat weten.

Uiteraard loopt de prijs van een NAS op naarmate het aantal schijven groter is. Een NAS met twee schijven is tegenwoordig al heel betaalbaar. Apparaten met vier schijven zie je ook al steeds vaker.

Zelf harde schijven in een NAS inbouwen - Images

Zelf harde schijven in een NAS inbouwen

NAS-apparaten worden meestal met ingebouwde schijven verkocht, maar je kunt ze ook zonder schijven kopen. Kies je voor een lege NAS-behuizing, dan zul je er zelf harde schijven bij moeten kopen.

Het is verstandig om van tevoren te controleren of de schijf die je in een NAS wilt inbouwen volledig compatibel met de NAS is. Je weet dan dat de NAS-fabrikant heeft getest of de schijf optimaal samenwerkt met de NAS.

Fabrikanten als WD en Seagate hebben een reeks harde schijven die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in een NAS en meestal op de compatibiliteitslijsten staan. WD noemt zijn NAS-schijven WD Red, bij Seagate moet je naar NAS HDD kijken.

USB-poorten op een NAS

Bijna alle NAS-apparaten zijn voorzien van een of meer USB-poorten. De goedkopere exemplaren hebben USB 2.0-poorten terwijl de duurdere NAS-apparaten zijn voorzien van snellere USB 3.0-poorten. Je kunt deze gebruiken om opslagapparaten aan te sluiten, zodat je een back-up kunt maken van de gegevens op de NAS. Andersom kan vaak ook: gegevens van een USB-schijf of USB-stick snel naar een NAS kopiëren.

Inbouwservice

Wil je een harde schijf in je computer laten inbouwen of je netwerkschijf laten installeren? Maak gebruik van de Power Service Computer. Zo kun je direct zorgeloos genieten van je nieuwe aankoop.