Mediamarkt Logo

Op zoek naar een inbouwvaatwasser? Wij geven je advies.

Zoek je een inbouwvaatwasser voor in je keuken? Dan kun je wel wat advies gebruiken. Wij vertellen je alles over de typen en de mogelijkheden.

Inbouwvaatwasser kiezen: (half) geïntegreerd, volledig geïntegreerd of onderbouw?

Afhankelijk van hoe je de keuken wilt inrichten, moet je een keuze maken uit verschillende typen vaatwassers. Je kunt ze namelijk onzichtbaar wegwerken, of gewoon onder het aanrecht plaatsen. Verder zijn er nog diverse breedte- en hoogtematen.

Adviespagina - Inbouwvaatwassers - Vaatwasser kiezen - (Half) geintegreerd

(Half) geïntegreerd

Dit type vaatwasser wordt ingebouwd in de keuken en krijgt gedeeltelijk een paneel erop gemonteerd dat hetzelfde is als de keukenkastjes. Boven dit paneeltje zijn de bedieningsknoppen zichtbaar, ook als de deur dicht is. De machine is verder niet afgewerkt, je kunt hem dus niet ergens los plaatsen.

Pluspunten van (half) geïntegreerd
  • Bedieningspaneel in kleur te kiezen die aansluit bij jouw keuken
  • Je kunt de vaatwasser ook bedienen als hij dicht is

Een nadeel is dat dit type vaatwasser niet los kan worden geplaatst.

Adviespagina - Inbouwvaatwassers - Vaatwasser kiezen - Volledig geintegreerd

Volledig geïntegreerd

Een volledig geïntegreerd model is helemaal onzichtbaar in de keuken. De voorkant wordt naadloos afgewerkt met een paneel dat hetzelfde is als de deuren van de keukenkastjes. De bedieningsknoppen zitten in de deur verwerkt en zijn niet zichtbaar wanneer de vaatwasser dicht is.

Pluspunt van volledig geïntegreerd
  • Naadloos weggewerkt in de keuken

De minpunten van dit type vaatwasser zijn dat ze alleen kunnen worden bediend als de deur open is en dat ze niet los kunnen worden geplaatst.

Adviespagina - Inbouwvaatwassers - Vaatwasser kiezen - Onderbouw

Onderbouw

Een onderbouwvaatwasser plaats je direct onder het aanrechtblad. Dit type wordt niet in de keuken geïntegreerd. De voorkant is afgewerkt met een witte of rvs-deur, je hebt dus geen paneel nodig en de bedieningsknoppen zijn meestal aan de voorkant zichtbaar.

Pluspunt van onderbouw
  • Je kunt kiezen voor een fraai design, onafhankelijk van de keuken

Het nadeel van dit type vaatwasser is dat het aanzicht anders is dan de rest van de keuken en dit type kan alleen worden geplaatst onder een aanrecht.

Energielabels van vaatwassers

Een nieuwe vaatwasser is zuiniger dan een oude. Het loont zelfs de moeite om een nieuwe aan te schaffen, zelfs al is de oude pas enkele jaren oud. De ontwikkelingen gaan snel, en vaatwassers worden in rap tempo energiezuiniger. Ook verbruiken ze steeds minder water.

Adviespagina - Inbouwvaatwassers - Energielabels

Het energielabel is een verplicht informatielabel dat aangeeft hoeveel stroom een apparaat verbruikt: van A+++ (zeer zuinig) t/m D (niet zuinig). Op het energielabel van een apparaat vind je ook het stroomverbruik en het waterverbruik per jaar.

Tegenwoordig is het eenvoudig een nieuwe vaatwasser te kopen die het energielabel A+++ heeft. De minst zuinige vaatwassers hebben momenteel energielabel A+, maar dan bespaar je natuurlijk een stuk minder.

Het kan trouwens nóg zuiniger dan A+++. Als achter A+++ de aanduiding -20% staat, wil dat zeggen dat de vaatwasser nog eens het aangegeven percentage zuiniger is dan de maximale verbruikswaarde van energieklasse A+++. We hebben een selectie gemaakt van de zuinigste apparaten: deze zijn te herkennen aan ons Energiezuinig selectie-logo.

Vaatwasser inbouwen

Een inbouwvaatwasser moet goed passen in de nieuwe of bestaande keuken. Met deze tips gaat het je lukken:

  • Meet zorgvuldig de nismaten op. De meeste keukenkastjes hebben standaard inbouwmaten. Standaard vaatwassers zijn 60 cm breed. Smalle vaatwassers zijn 45 cm breed. Standaard vaatwassers zijn tussen de 80.5 en 87.5 cm hoog. Hoge vaatwassers hebben een afmeting van ongeveer 86.5 tot 92.5 cm hoog.
  • Plaats je de vaatwasser in een IKEA®-keuken? Dan moet de vaatwasser over een deurgeleide systeem beschikken. Wij hebben een filter in de webshop, waarmee je in 1 beweging alle geschikte vaatwassers tevoorschijn tovert. Gebruik het filter hier en zie direct welke afwasmachines geschikt zijn voor IKEA®keukenkastjes.
  • Koop alleen een vaatwasser waarvan je zeker weet dat zijn buitenmaten passen bij de inbouwmaten van je keuken. Vraag eventueel de inbouwspecialist in de winkel om advies.
  • Bekijk de handige video en leer hoe je zelf een inbouwvaatwasser inbouwt.

Externe inhoud - Youtube

Omdat wij jou een aangename online ervaring willen bieden op onze website hebben we jouw toestemming nodig om de comfortabele cookies te activeren om de inhoud van partners te kunnen laten zien.

Keukenapparaat stuk? MediaMarkt heeft direct een inbouw-apparaat op maat!

Kom samen met de inbouwmaten van je keukenmeubel naar onze winkel en laat je adviseren door één van onze inbouwspecialisten. Nog dezelfde dag neem je een nieuw apparaat mee naar huis en is je probleem opgelost. Het enige wat jij moet doen, is hem zelf installeren.

Keukenapparatuur bij MediaMarkt:

  • Zelfde dag in huis
  • Groot assortiment
  • Past ook in IKEA®-keukens

IKEA® is een geregistreerde handelsnaam van Inter IKEA Systems B.V.

MediaMarkt-inbouwservice

Wil je meer gemak? Gebruik dan onze inbouwservice. Wij bouwen het nieuwe apparaat voor je in, je behoudt alle garantie én wij nemen het oude apparaat retour.

Andere belangrijke eigenschappen

Adviespagina - Inbouwvaatwassers - Belangrijke eigenschappen - Couverts en bestek

Aantal couverts

De inhoud die in één keer in een vaatwasser past, wordt uitgedrukt in aantal ‘couverts’. Een couvert is het complete servies voor één persoon: voorgerechtbord, dinerbord, kom, kop en schotel, glas en bestek. In de meeste vaatwassers van een standaardformaat passen 12 couverts.

Besteklade, bestekkorf of bestekmand

De bestekmand of -korf onderin de vaatwasser kent bijna iedereen. Het bestek zet je daarin rechtop. Nieuw is dat sommige vaatwassers een besteklade bovenin hebben, waarin je het bestek overdwars en op de zij naast elkaar kunt leggen. Zo wordt het beter schoon en je hebt meer ruimte onderin omdat de bestekmand geen plaats inneemt.

Adviespagina - Inbouwvaatwassers - Belangrijke eigenschappen - Resttijdindicatie en startuitstel

Resttijdindicatie/startuitstel

Met uitgestelde start kun je de machine op een later tijdstip laten beginnen met het programma. Dat komt ook van pas wanneer je gebruik maakt van een goedkoper nachttarief. Sommige vaatwassers kunnen ook aangeven hoe lang het programma nog duurt; dit heet resttijdindicatie. Bij een volledig geïntrigeerde vaatwasser wordt de resttijdindicatie weergegeven door een lichtpunt op de vloer.

Droogtechniek

Een vaatwasser wast niet alleen, hij droogt ook de vaat. Daarvoor zijn verschillende technieken, zoals condensdroogtechniek en ventilatietechniek. Een relatief nieuwe techniek is met behulp van minerale korrels genaamd zeoliet. Deze korrels kunnen heel veel vocht opnemen, met als neveneffect dat er warmte bij vrijkomt. Deze warmte kan weer worden gebruikt voor het droogproces, waardoor dit minder energie kost. Ook plastic dat geschikt is voor de vaatwasser wordt door middel van deze techniek droog. Dit zeoliet blijft in de vaatwasser en wordt bij elke afwasbeurt opnieuw gebruikt.

Bekijk alle modellen met zeoliet

Adviespagina - Inbouwvaatwassers - Belangrijke eigenschappen - Geluidsniveau

Geluidsniveau van vaatwassers

Hoe stil een vaatwasser is, is een belangrijk criterium bij de aanschaf. Zeker als je een open keuken hebt, of een woonkeuken. Een inbouwvaatwasser is over het algemeen extra stil, omdat hij aan beide zijden wordt afgedekt door een keukenkastje of de muur.

Het geluid dat een vaatwasser produceert, wordt uitgedrukt in decibel (dB). De stilste vaatwassers hebben een geluidsniveau van 40 dB, de minder stille 50 dB. Elke 3 dB betekent een verdubbeling van het geluidsniveau, dus een vaatwasser van 50 dB is ruim 8 keer lawaaieriger dan een van 40 dB. De moeite waard om op te letten dus. Wanneer het geluid voor jou erg belangrijk is, dan is een geluidsniveau van maximaal 45 dB aan te bevelen.

Belangrijke programma's

Vaatwassers maken net als wasmachines gebruik van verschillende programma’s die zijn afgestemd op de soort afwas die je wilt laten doen. Deze programma’s vind je op veel vaatwassers:

Normaal/dagelijks programma
55°- 65°C. Voor afwas met een normale vuilheidsgraad waarbij de etensresten niet zijn opgedroogd

Autoprogramma
50°- 70°C. Dit programma past temperatuur, watergebruik en programmaduur aan de bevuiling van de vaat aan.

Ecoprogramma
50°C. Dit programma heeft meer tijd nodig, maar verbruikt minder energie dankzij de lagere temperatuur.

Intensief programma
70°- 75°C. Programma voor zeer vuile potten en pannen. Verbruikt wel meer energie en water, maar zorgt voor een blinkende vaat.

Kort programma
40°- 45°C. Neemt ongeveer 30 minuten in beslag, voor licht bevuilde vaat.

Voorspoelprogramma
Programma om het ergste vuil van de afwas te spoelen. Kan ook gebruikt worden om de etensresten uit de vaatwasser zelf te spoelen

Halve belading
Met dit programma kun je de afwas ook laten doen wanneer je hem niet helemaal vol kunt krijgen. De vaatwasser houdt er dan rekening mee dat hij onderin niet helemaal gevuld is. Dit bespaart tijd, energie én water.