Mediamarkt Logo

Wat is bluetooth 5?

unknown description

Bluetooth 5 is een bluetoothversie die in 2016 werd geïntroduceerd. Sinds die tijd is de kwaliteit van de bluetoothtechnologie verbeterd. De naam van die updates bleef echter altijd een versie van bluetooth 5 heten. Wat is bluetooth 5 precies en wat maakt het beter dan zijn voorgangers?

Wat is bluetooth precies?

Wat is bluetooth precies?

Dat jij handsfree kunt bellen in de auto of naar je favoriete podcast kunt luisteren via draadloze oortjes, heb je volledig te danken aan bluetooth. Dankzij deze techniek maak je makkelijk draadloos verbinding tussen 2 apparaten die bluetooth ondersteunen. De techniek van bluetooth verbetert alsmaar en belangrijke updates krijgen een andere versienaam. De laatste versie voordat bluetooth 5 in 2016 verscheen, heette bijvoorbeeld bluetooth 4.2. De verbeteringen voor bluetooth 5 waren echter zo groot, vooral qua bereik, snelheid en capaciteit, dat het een nieuw cijfer kreeg.

Met bluetooth 5 houd je verbinding in een straal van 40 meter

Met bluetooth 5 houd je verbinding in een straal van 40 meter

Apparaten die bluetooth 5 ondersteunen, blijven binnen een straal van ongeveer 40 meter met elkaar verbonden. Dit is een groot verschil met het bereik van de voorganger van bluetooth 5, waarmee apparaten op maximaal 10 meter connectie hebben. Dankzij bluetooth 5 kun je tijdens een barbecue bijvoorbeeld met een gerust hart naar de keuken lopen, terwijl de muziek van je draadloze speaker in de tuin gewoon verbonden blijft met je mobiele telefoon.

Is bluetooth 5 sneller?

Apparaten met bluetooth 5 zijn ongeveer 2 keer sneller dan apparaten die op een oudere bluetoothversie draaien. Dit betekent bijvoorbeeld dat je apparaten sneller verbinding maken met elkaar. Daarnaast verzend je sneller gegevens van het ene naar het andere apparaat. Zo stuur je een foto bijvoorbeeld sneller van de ene naar de andere smartphone als deze allebei over bluetooth 5 beschikken.

Wat houdt een betere capaciteit van bluetooth 5 in?

Wat houdt een betere capaciteit van bluetooth 5 in?

Bluetooth 5 heeft een grotere capaciteit dan oudere bluetoothversies. Dit betekent onder meer dat je meerdere apparaten tegelijk koppelt dankzij bluetooth 5. Heb je bijvoorbeeld een bluetoothspeaker van JBL waaraan je 2 telefoons of tablets tegelijk kunt koppelen? Dan komt dat omdat deze speaker bluetooth 5 heeft. Dankzij de nieuwste bluetoothversie kun je jouw oortjes bijvoorbeeld ook tegelijk aan je smartphone en je laptop koppelen. Deze techniek heet multipoint. Multipoint komt bijvoorbeeld van pas als je muziek luistert via je laptop en gebeld wordt op je telefoon. Oortjes met multipoint schakelen dan automatisch over naar je smartphone, zodat je het belletje kunt beantwoorden. Als je ophangt, dan gaat de Spotify-playlist op je laptop automatisch verder waar hij gebleven was.

Welke apparaten hebben bluetooth 5?

Er zijn veel verschillende apparaten die over bluetooth 5 beschikken. Niet alleen smartphones, bluetoothspeakers en draadloze oortjes ter sprake, maar er zijn ook moderne soundbars, koptelefoons en smartwatches met een bluetooth 5-versie. Maar ook draadloze toetsenborden, muizen en gamecontrollers? Apparaten die bluetooth 5 hebben, verbind je trouwens ook gewoon met speakers, smartwatches of soundbars die op een oudere bluetoothversie draaien. Je profiteert in zo’n geval alleen niet van het grotere bereik, de hogere snelheid en de betere capaciteit van het apparaat met bluetooth 5.

Bekijk soortgelijke artikelen