Mediamarkt Logo

Op zoek naar een OLED-tv? Wij helpen je graag.

Femke13 FEBRUARI 2023

Als er de laatste jaren érgens een ware revolutie heeft plaatsgevonden, dan is het wel op tv-gebied. Niet alleen wat betreft resolutie (4K), maar ook op het gebied van beeldtechnologie. Met de komst van OLED is het beeld namelijk beter dan ooit. Maar wat maakt OLED zo bijzonder? En welke OLED-tv is het meest geschikt voor jouw persoonlijke wensen? Wij helpen je graag.

Wat is OLED?

Wat is oled?

OLED is de nieuwste beeldtechniek. Het staat voor ‘organic light emitting diode’ ofwel ‘organisch led’. Bij een OLED-scherm wordt geen gebruikgemaakt van achtergrondverlichting, zoals bij een led-tv, maar van beeldpunten (pixels) die elk afzonderlijk aangestuurd worden en individueel licht kunnen geven. De pixels lichten op als er stroom doorheen gaat.

Pluspunten OLED-tv’s

  • Grote kijkhoek
  • Superdun design
  • Ongeëvenaard contrast

Minpunten OLED-tv’s

  • Alleen beschikbaar vanaf 55 inch
  • Minder voordelig dan led-televisies

Waarom OLED?

Waarom oled?

Contrast

Een van de grote voordelen van OLED is het indrukwekkende contrast. OLED-schermen halen een hoge helderheid en je ziet zelfs in de lichtste delen van het scherm nog volop beelddetails. Doordat de pixels individueel in- en uitgeschakeld kunnen worden, is zwart dus ook écht zwart. Wanneer het beeld zwart moet weergeven, staat de pixel dus simpelweg ‘uit’.

Energiezuinig

Een bijkomend voordeel van uitstaande pixels is het lagere energieverbruik. OLED-tv’s zijn energiezuinig, omdat niet alle beeldpunten constant worden gebruikt. De technologie is gemiddeld 20 tot 40 procent energiezuiniger dan led, wat gezien het relatief hoge verbruik van televisies best wat scheelt op je energierekening. Goed voor het milieu én voor je portemonnee dus.

Brede kijkhoek

Omdat het licht van een OLED-televisie in elke richting uitstraalt, heeft de tv een erg brede kijkhoek. Met andere woorden: zelfs vanaf de zijkant kun je het beeld goed zien. Dit maakt OLED ook optimaal geschikt voor tv-kijken met meerdere mensen, of natuurlijk als je alleen of met zijn tweeën vanuit verschillende hoeken tv wilt kijken.

De OLED-beleving

Televisiekijken op een OLED-scherm is een hele nieuwe beleving. Hoe je ook voor het scherm staat, het beeld blijft even helder en scherp, en de kleuren spatten van het scherm af. Vooral in combinatie met HDR (High Dynamic Range) is OLED een bijzondere ervaring. Door het werk van de zelfoplichtende pixels en de HDR-techniek zie je alle details van je films en series. Zelfs in de meest donkere én heldere scènes zijn de kleinste dingen te zien. In een scène in de volle zon zie je iedere zandkorrel, en in een donkere zolderkamer zie je alle details van het interieur. Het maakt bijna niet uit hoe dicht je bij de tv zit, het beeld blijft scherp.

OLED vs. led

Oled vs. Led

OLED heeft dus allerlei geavanceerde eigenschappen. Maar hoe groot is het verschil tussen OLED en led nu precies?

Het verschil tussen OLED en led uit zich met name bij donkere en contrastrijke beelden. Kleuren ogen met OLED vele malen helderder, omdat elke pixel los wordt aangestuurd en beeldpunten uit kunnen staan terwijl andere aanstaan. Led-tv’s maken gebruik van achtergrondverlichting die altijd is ingeschakeld. Deze achtergrondverlichting gaat ook ten koste van zwart, dat er eerder donkergrijs uitziet in plaats van diepzwart zoals bij OLED.

Tel bij de beeldkwaliteit de energiezuinigheid, grote kijkhoek en beeldreactiesnelheid op, en het is niet gek dat voor veel mensen de voordelen van OLED opwegen tegen de voordelen van led-televisies. Houd er wel rekening mee dat OLED pas beschikbaar is vanaf 55 inch.

OLED-design

Oled-design

Voor veel mensen speelt ook het uiterlijk van de tv een belangrijke rol bij de keuze van een bepaald model. OLED-tv’s hebben als voordeel dat ze bijzonder dun zijn (een paar millimeter) én vrijwel geen zichtbare rand hebben. Dit komt doordat de pixels zelf licht kunnen geven en er dus geen verlichtingspaneel in de tv zit, zoals bij led het geval is.

OLED-televisies zijn verkrijgbaar als standaard flat tv’s, maar komen ook in curved vorm. Als bijkomend voordeel zien curved tv’s er door het unieke design erg modern uit.

Het aanbod

Aanbod oled-tv's

Het aanbod aan OLED-tv’s wordt steeds groter. LG was de eerste fabrikant die OLED-televisies op de markt bracht en heeft nog steeds het grootste assortiment. Verder hebben Sony en Panasonic in 2017 hun eerste OLED-tv op de markt gebracht. Ook is er een Philips OLED-tv, die bovendien voorzien is van Ambilight. Dit is een technologie waarbij er met licht rondom de tv wordt geschenen voor een meeslepende kijkervaring. Zeker als je een filmliefhebber bent, is Ambilight aan te raden.