Mediamarkt Logo

Zo werkt een hartslagmeter via je pols en via je borst

unknown description

Wil je meer gaan trainen op geleide van je hartslag? Er zijn 2 manieren om je hartslag te meten tijdens het sporten: met een hartslagmeter via je pols (via een smartwatch) en met een hartslagmeter om je borst (met een borstband). Maar hoe werken beide hartslagmeters, en welke manier van hartslagmeting past het beste bij jou?

Hoe werkt een hartslagmeter aan je pols?

Hoe werkt een hartslagmeter aan je pols?

Je hartslag meten via je pols doe je tegenwoordig met behulp van een smartwatch. Deze maakt gebruik van zogenoemde fotoplethysmografie (ppg). Dit houdt in dat je smartwatch groen licht uitstraalt door de huid van je pols heen. Een deel van dat licht wordt teruggekaatst, een ander deel ‘verdwijnt’ door het bloed onder je pols. Je smartwatch meet het licht dat wordt teruggekaatst, wat afhangt van hoeveel bloed er stroomt. Omdat de hoeveelheid bloed weer wordt bepaald door je hartslag, weet een smartwatch hoe vaak jouw hart per minuut klopt.

Hoe werkt een hartslagmeter om je borst?

Hoe werkt een hartslagmeter om je borst?

Je kunt je hartslag ook meten met behulp van een borstband. Deze band meet hoe vaak je hart klopt aan de hand van elektrische signalen die bij elke hartslag vrijkomen. Om die elektrische signalen op te kunnen vangen, moet je de borstband nat maken voordat je hem omdoet, of je moet een speciale gel op je lichaam smeren. Via het vocht of de gel vangt de borstband de elektrische signalen van je hart op en zet deze om in een nauwkeurige hartslagmeting. Veel borstbanden hebben ingebouwde kleine sensoren met bluetooth, zodat je metingen direct worden doorgezet naar je smartphone.

Welke hartslagmeter past bij mij?

Een hartslagband meet daadwerkelijk het aantal kloppingen van je hart per minuut, waar een polshartslagmeter je hartslag bepaalt aan de hand van het bloed dat door je pols stroomt. Omdat borstbanden directer de hartslag meten, zijn ze vaak net iets nauwkeuriger. Als je serieus bezig bent met trainen en een betrouwbare hartslagmeting belangrijk voor je is, raden we aan om een borstband te kopen. Vind je het voldoende om een zeer schappelijke indicatie te hebben van je hartslag, bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, dan is een polshartslagmeter op een smartwatch goed voor jou.

Bekijk soortgelijke artikelen