Mediamarkt Logo

Ons advies voor jouw nieuwe smartphone

Je bent op zoek naar een nieuwe smartphone en wilt natuurlijk graag weten wat de beste voor jou is. Er zijn veel merken die toestellen met unieke eigenschappen hebben uitgebracht, maar het belangrijkste is: wat vind jij belangrijk aan jouw smartphone? Ga je voor een groot display voor het kijken van films en series? Wil je veel foto’s en video’s gaan maken? Moet jouw telefoon een of meerdere dagen meegaan in gebruik? Op deze adviespagina hebben we alle belangrijke informatie over de smartphone voor je uitgelegd. Zo weet je waar je op moet letten bij het kopen van een smartphone.

Uit welke smartphones kun je kiezen?

 • Samsung Galaxy-series

  De telefoons van Samsung zijn zeer geliefd. Met verschillende modellen uit de Galaxy S-, Note- of A-serie bieden ze een breed assortiment aan. Hierdoor kun je in elke prijsklasse een telefoon vinden met zijn eigen bijzondere eigenschap(pen). Ook blijf je up-to-date met alle Android-versies en Samsung-functionaliteiten, zoals Bixby en Knox.

  + Door verschillende series verkrijgbaar in elke prijsklasse
  + Altijd up-to-date met de laatste innovaties
  - De verschillen tussen modellen uit diverse series zijn klein

  Bekijk de Samsung Galaxy-series
 • Apple iPhone-series

  Wanneer je een liefhebber bent van een stijlvol en kwalitatief toestel, kom je uit bij iPhones van Apple. Elke serie van het Amerikaanse techbedrijf heeft zijn eigen innovaties en technologieën. Uiteraard geniet je ook van alle bekende Apple-functies, zoals Siri, Apple Pay, iOS en Safari.

  + Hoogwaardige kwaliteit aan de binnen en buitenkant
  + Apple beheert de software en beveiliging van iPhones
  - Hoge prijsklasse voor modellen dan andere smartphones
  - Alle updates en software wordt door Apple beheerd

  Bekijk de Apple iPhone-series
 • Overige smartphones

  Als je niet kunt kiezen tussen Samsung of Apple, heb je ook de keuze uit smartphones van andere bekende merken. Van budget tot high-end-modellen: er zijn klassieke series van Nokia, Alcatel en Motorola beschikbaar, maar ook Chinese smartphones van Oppo, Huawei en Xiaomi. Deze Android-toestellen hebben allemaal hun eigen kwaliteiten.

  + Toestellen met een goede prijs-/kwaliteitsverhouding
  + Altijd up-to-date met de laatste innovaties
  - De verschillen tussen modellen van een merk zijn klein

  Bekijk overige smartphones
 • Refurbished smartphones

  Wil je niet het nieuwste model smartphone, maar wel zo goed als nieuw? Kies dan voor een refurbished smartphone. Deze toestellen zijn uitgebreid gekeurd door Renewd, voordat ze een tweede leven hebben gekregen. Zo krijg je altijd kwaliteit waar je voor betaalt.

  + Voorzien van een officieel keurmerk
  + Dezelfde mogelijkheden met een nieuw gekocht toestel
  - Beperkte beschikbaarheid van merken en modellen
  - Garantie is een jaar geldig

  Bekijk refurbished smartphones

Belangrijkste specificaties

 • Schermgrootte

  Je kijkt er elke dag naar: het scherm van jouw smartphone. Er zijn dan twee belangrijke zaken waar je op moet letten: kijkcomfort en handzaamheid. Wil je een toestel dat je met één hand kunt bedienen? Dan is het verstandig om een smartphone met een schermgrootte van maximaal 5.0 inch te nemen. Een mooie middenweg zijn de toestellen met een display met gemiddeld 5.5 inch, zodat je met twee handen kunt typen en meer overzicht hebt op het scherm. Zoek je een model voor het spelen van games en het kijken van films en series in het openbaar vervoer of op de bank? Dan is een smartphone met een schermgrootte van minimaal 6.0 inch en een beeldverhouding van 19:9 of 21:9 een aanrader. Deze zijn tegenwoordig erg populair, omdat ze beelden haarscherp weergeven en nagenoeg randloos zijn.

 • Beveiliging

  Je bewaart veel persoonlijke gegevens op jouw smartphone. Denk aan telefoonnummers, foto’s en video’s, documenten en ga zo maar door. Het is wel een prettige gedachte dat alleen jij toegang hebt tot deze informatie. Daarom is het belangrijk om jouw toestel te beveiligen. Veel toestellen hebben een vingerafdruksensor. Deze zit vaak op de achterkant van de behuizing, aan de zijkant of op/in het display van scherm. Met één druk op de knop beveilig of ontgrendel jij jouw smartphone. Daarnaast heb je telefoons die zijn uitgerust met een gezichtsherkenner. Kijk in de camera van jouw toestel en hij zal worden ontgrendeld zodra jouw vertrouwde gezicht wordt herkend. Verder raden wij jou aan om altijd een wachtwoord, pincode of patroon als extra beveiliging in te stellen.

 • Batterijduur

  Je gebruikt een smartphone dagelijks en dan is het wel prettig dat de batterij, ook vaak accu genoemd, zo lang mogelijk meegaat. Hoe werkt dat precies? De kracht van de batterij wordt in mAh (milliampère-uur) uitgedrukt. Hoe hoger het getal, hoe meer energie de accu heeft. Een voorbeeld: een batterij met een capaciteit van 4.200 mAh gaat over het algemeen twee dagen mee in gebruik. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van hoe intensief je jouw toestel gebruikt. Sommige toestellen hebben een batterij die door kunstmatige intelligentie wordt beheerd en zo nog efficiënter en zuiniger met energie omgaat. Het opladen van de accu verschilt per smartphone. Sommige modellen zijn binnen een halfuur opgeladen, maar het kan ook een paar uur duren. Er zit in een smartphone vaak een lithium-ion- of lithium-polymeer-batterij.

 • Opslag- en werkgeheugen

  Jouw telefoon is een alleskunner. Je kunt bestellingen plaatsen, foto’s en video’s van goede kwaliteit maken en jouw favoriete games spelen. De hoeveelheid apps, foto’s, video’s en games die jij op jouw smartphone opslaat, heeft te maken met het opslaggeheugen. Dit verschilt per telefoon. Veel telefoons hebben een opslagcapaciteit van 32 of 64 GB. Hier kun je al aardig wat multimedia op kwijt. Ben je echt een grootgebruiker? Dan raden wij jou aan om een toestel met minimaal 128 GB tot maximaal 1 TB aan te schaffen. Wil je jouw smartphone voornamelijk gebruiken voor basistaken? Kies dan voor een variant met 16 GB of minder opslag. Houd er wel rekening mee dat een deel van het opslaggeheugen door de standaardinstellingen van de telefoon altijd in gebruik is. Het opslaggeheugen is overigens niet hetzelfde als het werkgeheugen. Deze hardware ondersteunt namelijk jouw besturingssysteem. Hoe groter het werkgeheugen, hoe beter de prestaties van jouw toestel zullen zijn. Uiteraard werkt dit nauw samen met andere hard- en software, zoals de processor.

 • Processor

  De processor zit aan de binnenkant en bepaalt hoe goed jouw smartphone functioneert. De belangrijkste onderdelen van dit stukje hardware zijn de kernen (cores) en kloksnelheid. Een smartphone kan een dual- (2), quad- (4), hexa- (6) of octa-coreprocessor (8) hebben. De snelheid wordt uitgedrukt in megahertz (MHz) of gigahertz (GHz). Dus hoe meer kernen en hoe hoger de kloksnelheid is, hoe sneller en efficiënter de smartphone alle taken uitvoert. Als voorbeeld: een achtkernige (octa-core) processor op 2 GHz is krachtiger dan een tweekernige (dual-core) processor op 1,5 GHz. Er zijn ook smartphones waarbij de processor wordt ondersteund door kunstmatige intelligentie. Deze slimme technologie draagt bij aan een nog snellere, efficiëntere en energiezuinige manier van functioneren.

 • Val-, stoot-, stof- en waterbestendigheid

  Zat jouw vorige telefoon nog in je broekzak en is hij in de wasmachine beland? Of is hij op de grond gevallen en heb je nu een kras in je scherm? Tegenwoordig zijn veel smartphones bestand tegen dit soort (onverwachte) gevaren. Je herkent een toestel dat val- stoot-, stof- en/of waterbestendig is aan de zogenoemde IP-waarde. Je hebt verschillende waardes die aangeven hoe goed jouw telefoon beschermd is tegen een van deze gevaren. Een voorbeeld: een toestel met IP68 is een waterdicht toestel tot circa een halfuur op ongeveer 1,5 meter diepte. Ook hebben veel toestellen een anti-krasdisplay en/of behuizing met Corning Gorilla Glass, wat aangeeft hoe sterk jouw glas is tegen beschadigingen, en/of een valbestendigheidscertificaat volgens militaire standaard. Erg handig wanneer je het avontuur opzoekt tijdens jouw vakantie of werk.

Besturingssystemen

 • Android

  De meeste smartphones, zoals die van Samsung, Nokia en Motorola, werken op het Android-besturingssysteem. Dit is ontwikkeld door Google en zorgt ervoor dat je in deze omgeving al jouw informatie en updates vindt. Gebruik Google Assistant om via jouw stem informatie op te vragen uit de zoekmachine en download ongelimiteerd apps uit de Google Play Store. Ook voorziet Android je van de laatste beveiligings- en software-updates, zodat je smartphone goed blijft functioneren. Elk jaar brengt Google een nieuwe versie van het besturingssysteem uit.

 • iOS

  Wanneer je van plan bent om een iPhone te kopen, dan is het goed om te weten dat Apple een eigen besturingssysteem heeft: iOS. Zo surf je via Safari op het web, zoek je spraakgestuurd via Siri en download je meer dan 1 miljoen apps uit de App Store van Apple. Ook zorgt dit besturingssysteem ervoor dat je alle beveiligings- en software-updates van Apple kunt installeren op jouw iPhone. iOS wordt elk jaar geüpdatet, zodat je altijd beschikt over de nieuwste versie. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden welke iPhones compatibel zijn met de huidige versie van het besturingssysteem, aangezien Apple bepaalt welke iPhones dit kunnen ondersteunen.

 • Merkgebonden

  Het komt niet vaak voor, maar zijn ook smartphones die zonder Android of iOS als besturingssysteem draaien, zoals Nokia met KaiOS. Het merk heeft dan een eigen besturingssysteem ontwikkeld, dat zijn eigen unieke eigenschappen heeft. Zo is de lay-out van de gebruikersomgeving, het platform waar je alle applicaties terugvindt, anders ingedeeld. Ook heb je vaak de beschikking over basisapplicaties die door het merk zijn ontwikkeld, al kun je in sommige gevallen ook gebruikmaken van bestaande apps, zoals WhatsApp of Gmail.

De smartphonecamera

 • Hoeveel camera's?

  Veel smartphones hebben een camera aan zowel de voor- als achterkant van het toestel. Toch zie je steeds meer smartphones die meer dan een camera hebben. Veelvoorkomende modellen hebben een zogenoemde dual- of triple-camera, bestaande uit twee of drie camera’s. Sommige high-end-smartphones hebben zelfs vier of vijf camera’s. Dan is natuurlijk de vraag: wat voegt dat precies toe? Vaak hebben deze camera’s een specifieke eigenschap of lens. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om (ultra)groothoekfoto’s, objecten in 3D of met bokeh-effect vast te leggen. Dus als je veel wilt fotograferen of filmen, dan is het ons advies om een smartphone met meerdere camera’s te kiezen.

 • Aantal megapixels

  Elke camera op jouw toestel is uitgerust met een aantal megapixels. Deze waarde geeft aan welke resolutie de beeldsensor aankan en draagt dus bij aan de scherpte van jouw foto’s en video’s. Het aantal megapixels varieert erg per toestel. Er zijn toestellen met 5 megapixels, waar sommige zelfs 48 megapixels hebben. Soms wordt het aantal megapixels gecombineerd met verschillende camera’s om een bepaald type foto te maken. Een voorbeeld: twee camera’s met 48 en 13 megapixels maken een foto met vijf keer hybride zoom, zodat je nog beter inzoomt op details. Het is wel belangrijk om te weten dat het aantal megapixels niet per se de kwaliteit van de foto of video weergeeft. Hier spelen ook het diafragma, de flitser en de beeldsensor een rol in.

 • Beeldsensor, diafragma’s en flitser

  De kwaliteit van jouw foto’s en video’s is sterk afhankelijk van de beeldsensor en het diafragma. Elke lens van een camera of in het camerasysteem heeft zijn eigen lichtsterkte. Als voorbeeld: een camera met een diafragma van f/1.5 vangt veel meer licht op dan een f/2.4-diafragma. Hierdoor maak je betere foto’s in donkere omstandigheden, zoals de nacht of een donkere grot. Wat hier ook bij kan helpen, is het gebruik van de flitser. Het is dus sterk afhankelijk van wanneer en waar je jouw foto’s en video’s wilt maken.

 • Slimme software

  Hoe handig is het als de camera van jouw smartphone het ideale beeld voor jou bepaalt? De ontwikkelingen van de moderne technologie zijn ook steeds vaker terug te vinden in jouw telefoon. Op het gebied van smartphonefotografie is kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence (AI) genoemd, een belangrijk aspect. Hierdoor herkent jouw camerasysteem objecten, zoals standbeelden, dieren en gerechten, omgevingen en landschappen, en zelfs jouw gezicht. Foto’s en video’s worden hierdoor nog realistischer weergegeven door de juiste kleurweergave en scherptediepte.

Smartphone met of zonder abonnement?

Bij MediaMarkt is het mogelijk om jouw (nieuwe) smartphone met of zonder abonnement af te sluiten. Hieronder lees je welke abonnementsvormen beschikbaar zijn voor jouw toestel. Je hebt keuze genoeg, want alle providers zijn bij ons aangesloten.

Sim-only-abonnement

Ben je tevreden met je huidige smartphone of heb je een los toestel gekocht, maar wil je wel een nieuw abonnement afsluiten? Dan is sim-only een goede optie. Met dit type abonnement bepaal je zelf hoeveel je per maand aan GB’s/MB’s en belminuten wilt uitgeven.

Bekijk alle sim-only-abonnementen

Toestel met abonnement

Als je iemand bent die graag om de zoveel tijd van toestel en abonnement wisselt, dan is het handig om dit type abonnement te kiezen. Bepaal welk toestel je wilt en zoek er een abonnement van jouw favoriete provider bij. Het is wel goed om te weten dat je met deze abonnementsvorm een lening aangaat. Jouw abonnement is namelijk opgebouwd uit de volgende twee onderdelen:

 1. De maandelijkse afbetaling van jouw toestel
 2. Het gekozen abonnement bij de provider

Kortom, jouw inkomen bepaalt welke mogelijkheden je hebt voor het afsluiten van een abonnement. Boven een bepaald bedrag wordt een inkomenslastentoets door de provider uitgevoerd. Als je hier niet doorkomt, dan zul je een ander toestel en/of abonnement moeten kiezen.

Wil je meer weten over de regels het afsluiten van een telefoonabonnement? Lees de Wet financieel toezicht (Wft).

Bekijk alle smartphones met een abonnement

Verlengen

Wil je jouw huidige telefoonabonnement verlengen of graag overstappen naar een nieuwe provider? Daar helpen wij jou graag bij. Vul de verlengchecker in en binnen drie stappen weet je waar je aan toe bent. Weet je al wanneer je mag verlengen of overstappen? Uiteraard kun je ook zelf uitzoeken welk abonnement of smartphone bij jouw wensen past.

Los toestel

Ben je tevreden met jouw huidige abonnement, maar wil je graag een nieuw toestel kopen? Bij MediaMarkt vind je smartphones in diverse prijssegmenten.

Services voor jouw smartphone

 • Schermreparatie

  Het is natuurlijk heel vervelend als het display van jouw smartphone kapot is. Dus wil je alle krasjes, scheurtjes of deukjes laten verwijderen? Kies dan voor onze schermreparatie. Je kunt jouw kapotte toestel naar ons opsturen of langsbrengen in de winkel. Hier zullen gecertificeerde Smartbar-reparateurs jouw smartphone repareren. Mocht je nog een ander defect aan je telefoon hebben, zoals een kapotte batterij of volumeknop die niet meer werkt, dan repareren zij dit ook voor jou.

 • Smartphone inruilen

  Wist je dat jouw oude smartphone geld waard kan zijn? Kijk op onze inruilpagina om de huidige waarde van jouw smartphone te berekenen. Ruil direct online in of ga naar een van onze winkels om de definitieve waarde van jouw toestel te horen. Met behulp van speciale apparatuur onderzoekt de Smartbar-medewerker de staat van jouw toestel en hoeveel deze waard is. Als je akkoord gaat met de waarde, ontvang je dit bedrag op een MediaMarkt-cadeaukaart. Hierdoor wordt het aanschaffen van een nieuwe smartphone voordeliger.

  Meer informatie over inruilen
 • Altijd Support-smartphone

  Werkt jouw smartphone niet goed? Of heb je problemen met het overzetten van je contacten en multimedia? Met Altijd Support-smartphone krijg je altijd hulp bij al jouw technische vragen over, problemen met, installaties voor en updates van jouw smartphone. Je hebt diverse Altijd Support-smartphonepakketten. Zo bepaal je zelf wat je nodig hebt.

  Meer informatie over Altijd Support
 • Smartphoneverzekering

  Zorgeloos genieten van jouw telefoon doe je met een smartphoneverzekering. Vanaf € 4,99 per maand profiteer je van een uitgebreide dekking tegen beschadigingen en kun je de schade 24/7 online melden. Ook verzeker je eenvoudig jouw accessoires tot een bedrag van € 50,- mee en sluit je een diefstalverzekering af bij jouw pakket. De verzekering is in samenwerking met Allianz Global Assistance Europe.

  Meer informatie over verzekeringen

Accessoires voor jouw smartphone

 • Telefoonhoesjes

  Met een telefoonhoesje bescherm je jouw smartphone. Van officiële merkhoesjes tot alternatieve varianten; ze zijn van verschillende materialen en in diverse kleuren verkrijgbaar.

  Bekijk alle telefoonhoesjes
 • Screenprotectors

  Met een screenprotector voorkom je krasjes of scheurtjes in jouw smartphonescherm. Je hebt de keuze uit folie- of (sterke) glasvarianten.

  Bekijk alle screenprotectors
 • Powerbanks

  Wil je altijd en overal jouw smartphone van energie kunnen voorzien? Dan is het verstandig om een powerbank mee te nemen.

  Bekijk alle powerbanks

 • Geheugenkaartjes

  Is het opslaggeheugen van jouw smartphone vol en heb je een extra microSD-slot? Dan kun je het geheugen uitbreiden met een microSD-kaart.

  Bekijk alle geheugenkaartjes
 • Telefoonhouders

  Wanneer je veel onderweg bent, raden we jou een telefoonhouder aan. Deze gadget is te gebruiken in de (vracht)auto of op de fiets. Zo volg je eenvoudig de weg of bel je handsfree met een vriend of collega.  Bekijk alle telefoonhouders
 • Smartwatches

  Wil je in een handomdraai zien of je nog appjes hebt gemist of meldingen van het belangrijkste nieuws ontvangen? Neem dan een smartwatch en verbind deze met jouw smartphone om altijd op de hoogte te zijn.

  Bekijk alle smartwatches