Mediamarkt Logo

Wat is Face ID op je iPhone en hoe stel je het in?

unknown description

Tegenwoordig ontgrendel je veel telefoons met je gezicht. Dat heet Face ID of gezichtsherkenning. Je hebt dan geen toegangscode nodig om je telefoon te gebruiken. Hoe stel je Face ID in en waar gebruik je die functie allemaal voor?

Wat is Face ID?

Wat is Face ID?

Er zijn verschillende manieren om je telefoon te ontgrendelen, bijvoorbeeld met een toegangscode of vingerafdruk. Face ID maakt het mogelijk om je telefoon te openen door naar het scherm te kijken. Eerst worden je gezichtskenmerken gescand, met de nadruk op geometrie en het reliëf, waarna de camera je herkent. De techniek werkt op alle iPhone-modellen zonder thuisknop. Hieronder vallen de iPhone X en nieuwere toestellen. De iPhone SE, SE 2 en SE 3 hebben geen Face ID. Gezichtsherkenning werkt daarnaast op de iPad Pro. Er zijn ook steeds meer Android-telefoons met gezichtsherkenning.

Face ID instellen op je iPhone

Je stelt Face ID in op je iPhone door naar de instellingen te gaan. Klik vervolgens op ‘Face ID en toegangscode’ en kies ‘Configureer Face ID’. Daarna volg je de stappen op het scherm. Tijdens het configureren maakt je iPhone 2 scans van je gezicht, terwijl je je hoofd langzaam beweegt. Dit hoeft niet als je een lichamelijke beperking hebt die dat belemmert. Tik in dat geval tijdens het configureren op ‘Toegankelijkheidsopties’. Als je blind of slechtziend bent, dan kun je aangeven dat je Face ID niet met open ogen wilt gebruiken. Schakel hiervoor de optie ‘Aandacht vereist voor Face ID’ uit.

Wanneer werkt Face ID en wanneer niet?

Wanneer werkt Face ID en wanneer niet?

Met Face ID herkent een iPhone je gezicht, zelfs als je er anders uitziet. Draag je een hoed, bril of make-up? Dan past de technologie zich makkelijk aan. Bij een grotere verandering, zoals het afscheren van je baard, kan het apparaat je vragen om de toegangscode in te vullen. Daarna past Face ID zich aan. Een iPhone 12, iPhone 13, iPhone 14 en iPhone 15 ontgrendel je zelfs met een mondkapje op. Dit kan door bij instellingen naar ‘Face ID en toegangscode’ te gaan en ‘Face ID met een mondkapje’ in te schakelen.

Om gezichtsherkenning te gebruiken, richt je de TrueDepth-camera op je gezicht of ogen. Houd je telefoon op ongeveer 25 tot 50 centimeter van je gezicht. Face ID werkt ook in het donker.

Face ID instellen voor apps

Met gezichtsherkenning doe je ook gemakkelijk online aankopen of betalingen. Om te zien welke apps op je telefoon gebruikmaken van Face ID, ga je naar je instellingen en selecteer je ‘Face ID en toegangscode’. Na het invullen van je toegangscode klik je op ‘Andere apps’. Verschuif de schakelaars om gezichtsherkenning in apps aan of uit te zetten. Wil je gezichtsherkenning op je iPhone weer uitschakelen? Schuif alle schakelaars dan naar links.

Kun je meerdere Face ID’s tegelijk instellen?

Kun je meerdere Face ID’s tegelijk instellen?

Als je een apparaat met bijvoorbeeld een familielid of je partner deelt, stel je in Face ID een extra uiterlijk in. Ga hiervoor naar de instellingen van Face ID en tik op ‘Configureer een ander uiterlijk’. Je voegt maximaal 2 gezichten toe aan de gezichtsherkenning van je iPhone.

Is Face ID veilig?

Omdat de camera een scan maakt van je unieke gezichtskenmerken, is de kans heel klein dat iemand anders jouw telefoon kan ontgrendelen met Face ID. Bovendien moet je na 5 mislukte pogingen de toegangscode intoetsen. Je iPhone openen via Face ID werkt niet met een 2D-foto, een masker of een andere techniek. Ook je privacy wordt gewaarborgd. Volgens Apple worden Face ID-gegevens goed versleuteld en beschermd, en nooit opgeslagen in iCloud. Apps krijgen geen toegang tot de Face ID-gegevens.

Bekijk soortgelijke artikelen