Mediamarkt Logo

Wat is Apple Lightning?

unknown description

Heb je een iPhone of iPad gekocht of wil je er één aanschaffen, en vraag je je af welke oplaadkabel je moet gebruiken? Tegenwoordig levert Apple geen kabels meer bij de aankoop van een iPhone. Dan is het handig om te weten wat je nodig hebt. In dit artikel leggen we uit wat een Lightning-aansluiting is en welke iPhones ermee uitgerust zijn.

Wat is Apple Lightning?

Wat is Apple Lightning?

Apple Lightning is een aansluiting die door Apple geproduceerd is en ook alleen door Apple wordt gebruikt. Veel iPhones en iPads hebben een Lightning-ingang. Je gebruikt een Lightning-kabel om je Apple-apparaten die deze aansluiting hebben op te laden en om data over te zetten. Het andere uiteinde is USB, die kant gaat in de oplaadstekker of in je laptop. Ook kun je de Lightning-kabel gebruiken om je iPhone met Apple CarPlay te verbinden.

Ga naar alle iPhone-opladers

De aansluitingen van Apple-apparaten

De aansluitingen van Apple-apparaten

Apple-iPhones en -iPads hebben een Lightning- of USB-C-aansluiting. Er zijn ook Airpods en Magic Keyboards met een Lightning-aansluiting. Apple zal vooral USB-C gaan gebruiken; vandaar dat de nieuwste modellen geen gebruik meer maken van Apple Lightning. Dit heeft onder andere te maken met dat de Europese Unie wil dat USB-C de oplaadstandaard wordt. Het voordeel is dat USB-C sneller oplaadt dan Lightning. Het betekent ook dat je voortaan maar één kabel nodig hebt om de meeste apparaten op te kunnen laden.

Bekijk alle telefoon-accessoires

Welke modellen hebben een Lightning-aansluiting?

Of je iPhone of iPad een Lightning-aansluiting heeft, hangt af van het model dat je kiest. Hieronder vind je een overzicht, zodat je kunt bepalen welke kabel je nodig hebt.

EigendomLightningUSB-C
t/m iPhone 14BeschikbaarNiet beschikbaar
Vanaf iPhone 15Niet beschikbaarBeschikbaar
t/m iPad (2021)BeschikbaarNiet beschikbaar
Vanaf iPad (2022)Niet beschikbaarBeschikbaar
t/m iPad Mini (2019)BeschikbaarNiet beschikbaar
Vanaf iPad Mini (2021)Niet beschikbaarBeschikbaar
t/m iPad Air (2019)BeschikbaarNiet beschikbaar
Vanaf iPad Air (2020)Niet beschikbaarBeschikbaar
Vanaf iPad Pro (2017)Niet beschikbaarBeschikbaar

Met welke Lightning-kabel werkt snelladen?

Met welke Lightning-kabel werkt snelladen?

Voor het snelladen van je iPhone met een Lightning-aansluiting gebruik je een USB-C naar Lightning-kabel. Met een Power Delivery-oplader is je iPhone binnen een halfuur voor de helft opgeladen. Dit geldt voor smartphones van Apple vanaf de iPhone 8. Deze laders hebben een USB-C-poort. Heb je een iPhone met een USB-C-aansluiting? Gebruik dan een USB-C naar USB-C-kabel.

Bekijk alle originele iPhone-accessoires
Bekijk soortgelijke artikelen