Wat is een stoofpan en hoe werkt hij?

unknown description

Een stoofpan is een grote, zware pan met een dikke bodem en een deksel. Een stoofpan wordt hoofdzakelijk gebruikt om gerechten met vlees en vis te stoven, al gaar je ook groenten apart langzaam op een laag vuur. Door te stoven wordt het eten lekker mals en smaakvol. In dit artikel lees je hoe een stoofpan werkt, hoeveel stoofvlees je per persoon nodig hebt en hoe je groenten stooft.

Hoe gebruik je een stoofpan om vlees of vis klaar te maken?

Hoe gebruik je een stoofpan om vlees of vis klaar te maken?

Een stoofpan werkt als volgt: bak je vlees of vis aan in wat boter of olie op een hoog vuur. Zo krijgt het vlees een bruin korstje en blijft het sappig. Daarna doe je het vlees in de stoofpan en voeg je water, bouillon, wijn, bier of een andere vloeistof toe. Vervolgens zet je de stoofpan op een laag vuur en laat je het vlees langzaam garen. Dit kan makkelijk een paar uur duren, afhankelijk van het soort vlees of vis en de grootte van de stukken. Voeg naar wens ook kruiden, specerijen, uien, knoflook of andere smaakmakers toe. Het deksel moet tijdens het stoven goed op de pan blijven, zodat er geen vocht verloren gaat.

Hoeveel stoofvlees per persoon?

Hoeveel stoofvlees per persoon?

De hoeveelheid stoofvlees die je per persoon nodig hebt, hangt af van je eigen smaak en eetlust. Een algemene richtlijn is om ongeveer 150 tot 200 gram rauw stoofvlees per persoon te rekenen. Dit is genoeg voor een lekkere maaltijd, zeker als je het met een portie aardappelen, rijst, salade of pasta serveert. Het is beter om iets te veel dan te weinig stoofvlees te maken, want je kunt het altijd nog invriezen of een paar dagen bewaren in de koelkast voor een volgende keer. Kleine tip: warm stoofvlees dat in de koelkast heeft gestaan op, het blijft malser als je het opwarmt in een airfryer.

Hoe stoof je groenten?

Je kunt ook groenten stoven in een stoofpan. Dit is een lekkere en gezonde manier om groenten te bereiden, want je behoudt veel vitamines en mineralen. Geschikte groenten om te stoven zijn wortel, prei, bloemkool, courgette, pompoen, paprika, champignon, aubergine en tomaat. Als je de groenten apart stooft, bak je ze eerst aan in boter of olie voordat je ze in de stoofpan doet. Voeg een beetje water, bouillon, bier of wijn toe en laat de groenten zachtjes garen. De kooktijd verschilt per groente, maar meestal is een half uur voldoende. Breng de groenten na de 30 minuten nog op smaak met kruiden, specerijen, zout, peper, azijn, citroensap of en beetje suiker.

Bekijk soortgelijke artikelen