MM logo red

Hoe gebruik je de ventilatiegaten van de barbecue?

Luuk24 JANUARI 2024
unknown description

Heb je een barbecue met deksel? Grote kans dat die ventilatiegaten heeft. Deze gaten gebruik je om de temperatuur van je barbecue te beïnvloeden, waardoor je met verschillende technieken gerechten kunt bereiden. In dit artikel lees je precies hoe je de ventilatiegaten van een barbecue gebruikt.

Waarvoor dienen de ventilatiegaten van een barbecue?

Waarvoor dienen de ventilatiegaten van een barbecue?

Barbecues met een deksel hebben ventilatiegaten. De meeste hebben er 2. Op de deksel zit het bovenste ventilatiegat. Dat herken je aan het metalen rondje met daarin 2 x 2 ventilatiegaten. Deze gebruik je om verbrande gassen te laten ontsnappen en om extra zuurstof de barbecue in te zuigen. Het onderste ventilatiegat heeft de vorm van een propeller en zit in de bodem van de barbecue. Dit is het belangrijkste gat om zuurstof toe te voegen aan het vuur en zo de temperatuur te regelen. Hoe meer zuurstof er bij het vuur komt, hoe hoger de temperatuur van je kolen.

Hoe gebruik je de ventilatiegaten van de BBQ?

Hoe gebruik je de ventilatiegaten van de BBQ?

Het onderste ventilatiegat bedien je met de schuif aan de onderkant van de barbecue. Als de schuif helemaal naar links staat, dan gaan je de ventilatiegaten dicht. Hoe verder je de schuif naar rechts verplaatst, hoe meer de gaten open gaan staan. Het bovenste ventilatiegat op de deksel bedien je eenvoudig door het metalen plaatje over de gaten te schuiven. Zo reguleer je de temperatuur. Dit doe je met behulp van de kleine kunststofhendel voor de schuif.

Zo regel je de temperatuur van een barbecue met ventilatiegaten

Met de ventilatiegaten beïnvloed je de temperatuur van de kolen of briketten in de barbecue. Hoe meer lucht erbij kan, hoe warmer het wordt. Gebruik de volgende standen van de ventilatiegaten om de gewenste temperatuur te bereiken:

  • 175 graden: onderste en bovenste ventilatiegaten open.
  • 120 tot 175 graden: onderste ventilatiegat halfopen, bovenste open.
  • 100 tot 150 graden: onderste en bovenste ventilatiegaten halfopen.
  • 0 graden: onderste en bovenste ventilatiegaten dicht (als je de BBQ uitzet).

Let op: bij sommige barbecues werken de ventilatiegaten net even anders, al is het idee bij elke variant hetzelfde: hoe meer lucht bij de kolen, hoe heter ze worden. Het leuke is dat je zelf kunt experimenteren en aan leert voelen op welke stand jouw BBQ-gerechten het lekkerst worden. Organiseer dus lekker veel barbecues, zowel in de zomer als de winter, en leer jouw apparaat door en door kennen.

Bekijk soortgelijke artikelen