MM logo red

Zo steek je een houtskoolbarbecue op een veilige manier aan

Luuk24 JANUARI 2024
unknown description

Barbecueën met een houtskoolbarbecue is voor veel mensen de klassieke manier van een BBQ. Je vult de barbecue met houtskool of briketten, steekt deze aan met behulp van een aanmaakmiddel en wacht tot de kolen heet genoeg zijn om vlees, vis en groenten te grillen. Het duurt ongeveer 3 kwartier voordat een houtskoolbarbecue goed brandt. In dit artikel lees je hoe je dat precies doet.

Welk aanmaakmiddel heb je nodig?

Welk aanmaakmiddel heb je nodig?

Om de houtskool in je BBQ aan te steken, heb je een aanmaakmiddel nodig. Het beste gebruik je aanmaakblokjes of houtkorrels om je houtskoolbarbecue aan te steken. Ga je voor aanmaakblokjes? Controleer dan goed of ze niet vol chemische producten zoals kerosine of benzine zitten. Dit is namelijk heel ongezond en komt de smaak van de producten op je BBQ ook niet ten goede. Gebruik overigens nooit spiritus of andere snel ontvlambare vloeistoffen. Die werken misschien wel sneller, maar ze zijn zeer onveilig.

Wat is beter: houtskool of briketten?

Wat is beter: houtskool of briketten?

Houtskool en briketten zijn beide brandstoffen die je kunt gebruiken voor het barbecueën. Houtskool is de verkoolde variant van gewoon hout, het brandt sneller en heter dan briketten en geeft meer vlammen. Gebruik houtskool als je een open barbecue hebt en als je sneller op hoge temperaturen wilt grillen. Briketten zijn gemaakt van vergruisde houtskoolresten met een bindmiddel en branden langer, maar minder intens dan houtskool. Briketten blijven wel langer op temperatuur dan houtskool. Ze zijn geschikter dan houtskool als je langere tijd wilt barbecueën en als je een gesloten barbecue hebt.

De barbecue aansteken in 4 stappen

De barbecue aansteken in 4 stappen

Hoog tijd om je barbecue aan te steken. Volg de volgende stappen en je barbecue is in ongeveer 45 klaar voor gebruik:

  • Stap 1. Haal het tussenrooster van de BBQ en vul de bodem met aanmaakblokjes of houtkorrels.
  • Stap 2. Leg het tussenrooster terug en verdeel de houtskool of briketten hierover. Heeft jouw barbecue geen tussenrooster? Verdeel dan eerst de houtskool of briketten over de bodem en strooi daartussen de aanmaakblokjes of houtkorrels.
  • Stap 3. Steek de aanmaakblokjes of houtkorrels aan. Gebruik hiervoor een lange lucifer of aansteker.
  • Stap 4. Wacht tot de kolen of briketten gloeiend heet zijn. Dit is het geval als de buitenkant een witte aanslag heeft en de binnenkant rood gloeit. Plaats het grillrooster boven het vuur en je kunt beginnen.

Steek de barbecue sneller aan met behulp van een starter

Om je houtskoolbarbecue sneller gebruiksklaar te krijgen kun je gebruikmaken van een brikettenstarter. Dit handige apparaat zorgt ervoor dat briketten en kolen sneller warm worden. Zo steek je een barbecue aan met een starter:

  • Stap 1. Vul de starter voor driekwart met briketten of kolen.
  • Stap 2. Leg aanmaakblokjes op de bodem of het rooster van je barbecue en steek ze aan.
  • Stap 3. Plaats de starter boven de brandende aanmaakblokjes.
  • Stap 4. Wacht een halfuur en verdeel de briketten of kolen over de bodem of het rooster van de BBQ.
  • Stap 5. Plaats het grillrooster boven de hete kolen of briketten en je bent klaar om te barbecueën.

Bekijk soortgelijke artikelen