Mediamarkt Logo

Wat is het beste wafelijzer?

unknown description

Lekker als ontbijt op de zondagochtend, als toetje na het avondeten of als tussendoortje: een verse, warme wafel is altijd welkom. We vertellen je graag waar je op moet letten als je een wafelijzer koopt, hoe je je wafel-apparaat het beste schoonmaakt en we geven je enkele tips zodat jij jouw perfecte wafel kunt bereiden.

Wat is een goed wafelijzer?

Wat is een goed wafelijzer?

Wat het beste wafelijzer is voor jou, hangt af van je voorkeuren. Let bij het kiezen van een goed wafelijzer bijvoorbeeld op de grootte van de wafels die het apparaat kan maken, maar houd ook rekening met het formaat van het apparaat. Heb je weinig opbergruimte in je keuken, dan kun je ervoor kiezen om een wafelijzer te kopen met uitneembare platen, zodat je er andere platen in kunt leggen voor bijvoorbeeld het maken van tosti’s. Let verder op het materiaal en de functies, zoals de mogelijkheid om de temperatuur aan te passen en of de wafelplaten al dan niet een antiaanbaklaag hebben.

Bekijk alle wafelijzers

Tips voor het maken van wafels

Tips voor het maken van wafels

Om de beste wafels te bereiden, geven we je graag een paar tips:

 • Weeg alles zorgvuldig af, zodat je zeker weet dat je de juiste hoeveelheid van alle ingrediënten hebt. Gebruik hiervoor een nauwkeurige keukenweegschaal.
 • Verwarm het wafelijzer voor op de juiste temperatuur. Vet het ijzer in met een klein beetje olie, zodat de wafels niet blijven plakken. Doe dit ook als het wafelijzer een antiaanbaklaag heeft.
 • Zorg ervoor dat het eiwit stevig is opgeklopt. Zo maak je luchtige en krokante wafels.
 • Roer het beslag niet te veel; dit houdt het luchtig.

Zo maak je de beste wafels
 • Doe het wafelijzer niet helemaal dicht wanneer je het mengsel erin hebt gegoten. Zo hebben de wafels meer ruimte om te rijzen.
 • Open het wafelijzer pas als de wafels helemaal klaar zijn en doe dit voorzichtig, zodat de wafels niet breken.
 • Gebruik een prikvork om de wafels uit het wafel-apparaat te halen. Zo blijven ze intact.
 • Maak een zwaardere wafel door veel eieren toe te voegen. Wil je het liever licht houden? Gebruik dan veel melk of water.

Bekijk alles van fun cooking

Hoe maak je een wafelijzer schoon?

Haal na het maken van de wafels een vochtig stukje keukenpapier over de platen om het wafelijzer schoon te vegen. Je kunt ook een vochtig vel keukenpapier in het wafelijzer leggen vlak nadat je het hebt gebruikt. Haal wel eerst de stekker uit het stopcontact en laat het ijzer een paar minuten afkoelen. Sluit vervolgens het wafelijzer. De overgebleven warmte zal ervoor zorgen dat het vuil door het keukenpapier wordt geabsorbeerd.

Om je wafelijzer grondiger schoon te maken, volg je de volgende stappen:

 1. Meng water met maiszetmeel of aardappelzetmeel.
 2. Giet dit mengsel in het wafelijzer en bak het gaar. Alle achtergebleven stukjes zullen aan dit mengsel blijven plakken.
 3. Haal de ‘wafel’ uit het apparaat.
 4. Zet het wafelijzer uit en haal, wanneer het apparaat is afgekoeld, een (vochtig) stukje keukenpapier over de platen.

Let op: gebruik nooit een mes of een ander scherp voorwerp om resten weg te halen, je kunt dan namelijk de antiaanbaklaag beschadigen.