MM logo red

Wat is het beste gourmetstel?

Luuk22 JANUARI 2024
unknown description

Of het nu Kerst of Pasen is, of een willekeurige andere dag: gourmetten is altijd leuk. Je bereidt zelf je eigen vlees, vis en groenten terwijl je gezellig met elkaar aan tafel zit. Lees hier meer over de verschillende soorten gourmetstellen en vind het apparaat dat bij jou past.

Welke gourmetstellen zijn er?

Welke gourmetstellen zijn er?

Er zijn allerlei verschillende gourmetstellen. Wanneer je een gourmetstel zoekt, kijk dan als eerste naar de plaat. Wil je een platte plaat, een met ribbels, een steengrill of liever een combinatie? Een steengrill hoef je niet in te vetten met olie of boter, en is daarom gezonder. Kijk verder of je graag pannetjes onder je gourmetstel wilt en hoeveel je er nodig hebt. In de pannetjes kun je kleine gerechtjes bereiden zoals een pannenkoek, een gebakken ei of gesmolten kaas. Gourmetstellen zijn meestal rond of rechthoekig. Rechthoekige gourmetstellen zijn vaak groter en geschikt voor langwerpige tafels. Ronde gourmetstelsels zijn compacter en vooral geschikt voor kleinere, ronde tafels. Let bij je keuze ook op de functies, zoals een antiaanbaklaag, instelbare temperatuur, slipvaste stand en overhittingsbeveiliging.

Het beste gourmetstel voor 2 personen

Het beste gourmetstel voor 2 personen

Zoek je een relatief klein gourmetstel om met zijn tweeën van te genieten? Dan is een rond gourmetstel iets voor jou. Deze zijn kleiner dan een rechthoekig gourmetstel. Naast het formaat is het belangrijk om te bepalen op welke plaat je wilt gourmetten: een platte plaat, grillplaat, combiplaat of steengrillplaat. Verder kun je een gourmetstel met of zonder pannetjes kopen voor de raclette en hebben sommige gourmetstellen een temperatuurregeling.

Het beste gourmetstel voor 8 personen

Het beste gourmetstel voor 8 personen

Ga je gourmetten met een grote groep? Zorg er dan voor dat je een gourmetstel kiest met een grote grillplaat, zodat iedereen erbij kan en genoeg ruimte heeft. Rechthoekige gourmetstellen zijn meestal groter. Een gourmetstel met 2 verschillende platen is doorgaans ook groter. Let er verder op dat, als je een gourmetstel voor 8 personen nodig hebt, er ook 8 pannetjes bij het gourmetstel zitten.

Hoe kun je het beste een gourmetstel schoonmaken?

Hoe kun je het beste een gourmetstel schoonmaken?

Om je gourmetstel goed schoon te maken, volg je deze stappen:

  1. Veeg met keukenpapier de restjes en overtollig vet van de plaat.
  2. Laat de plaat weken in water met afwasmiddel of een beetje ammoniak.
  3. Was de pannetjes af of plaats ze in de vaatwasser indien ze vaatwasbestendig zijn.
  4. Gebruik een sopje of glasreiniger om het frame van het gourmetstelsel schoon te maken.

Let op: gebruik nooit een schuurspons op een grillplaat met een antiaanbaklaag. Dit veroorzaakt beschadigingen.

Bekijk soortgelijke artikelen