Mediamarkt Logo

Hoe werkt een luchtreiniger met ionisator?

unknown description

Overal in je huis zweven deeltjes die je niet kunt zien, maar die wel vervuilend en ongezond zijn. Denk aan stofdeeltjes, bacteriën, schimmels of virussen. Gelukkig zijn er luchtreinigers met ionisator die de onzichtbare deeltjes voor je opruimen. Lees wat ionisatie is en wat een luchtreiniger met ionisator precies doet om de lucht in je huis schoon en gezond te houden.

Wat zijn ionen?

Wat zijn ionen?

Ionen zijn onzichtbaar kleine deeltjes die in de lucht zweven en die zorgen voor een gezond zuurstofgehalte in een ruimte. Ionen zijn elektrisch geladen, positief of negatief. Negatief geladen ionen plakken zich vast aan vuile stofdeeltjes in de lucht en vormen zo een soort klontje dat door de zwaartekracht naar beneden wordt getrokken. Het is gunstig dat negatief geladen ionen de vuile deeltjes uit de lucht halen, maar het is minder gunstig dat de ionen tegelijkertijd zelf ook uit de lucht verdwijnen.

Wat is ionisatie?

Ionisatie is het proces waarbij positief geladen ionen juist een negatieve lading krijgen. Negatief geladen ionen zijn namelijk nodig om de vuile stoffen in de lucht aan te pakken. Ionisatie zorgt er dus voor dat er meer negatieve ionen in de lucht komen die vieze stoffen, pollen en virussen aantrekken. Het hoopje negatief geladen ionen en vuile stofdeeltjes wordt vanzelf te zwaar om te blijven zweven en valt op de grond. Zo adem jij de vuile lucht niet meer in.

Wat doet een luchtreiniger met ionisator?

Wat doet een luchtreiniger met ionisator?

Een luchtreiniger met ionisator schiet als het ware deeltjes de lucht in die positief geladen ionen juist een negatieve lading geven. Doordat er meer negatief geladen ionen in de lucht komen, wordt de lucht beter gezuiverd van onder meer fijnstof, bacteriën, virussen, schimmels, uitlaatgassen en pollen.

De voordelen van een luchtreiniger met ionisator

De voordelen van een luchtreiniger met ionisator

Een luchtreiniger met ionisator heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van andere luchtreinigers. Dit zijn de grootste pluspunten:

  • Zelfs de kleinste verontreinigingen verdwijnen uit de lucht, zoals fijnstof, pollen, schimmels, bacteriën en virussen.
  • Het zuurstofgehalte in de lucht neemt toe, waardoor je bijvoorbeeld beter ademt en slaapt.
  • De kans op allergische reacties, hoofdpijn en vermoeidheid door luchtvervuiling daalt.
  • Weinig onderhoudskosten, omdat er geen filters in zitten.

Bekijk soortgelijke artikelen