Mediamarkt Logo

Wat zijn de verschillen tussen de soorten elektrische kachels?

Thijs19 OKTOBER 2023
unknown description

Op zoek naar een elektrische kachel? Bekijk op deze pagina wat de verschillen zijn tussen de elektrische kachels, zodat je een kachel kunt vinden die bij jou past. Zo kun je op een aangename manier de winter doorkomen.

Welke soorten elektrische kachels zijn er?

Welke soorten elektrische kachels zijn er?

Met een elektrische kachel verwarm je de kamers in jouw huis. Het voordeel van een elektrische kachel is dat deze gemakkelijk te gebruiken is en verplaatst kan worden naar andere ruimtes. Er zijn verschillende soorten elektrische kachels, zoals ventilatorkachels, convectorkachels, oliekachels en keramische kachels. Deze kachels werken allemaal op stroom, maar hebben elk hun eigen manier om warmte te creëren en te verspreiden.

Belangrijkste verschillen tussen de soorten kachels

Belangrijkste verschillen tussen de soorten kachels

De belangrijkste verschillen tussen de diverse elektrische kachels zijn de manier van verwarming, het vermogen om een grote ruimte te kunnen verwarmen en het geluid dat de kachels maken. Zoek je een verwarming die je centrale verwarming kan vervangen? Dan is een convectorkachel een goede optie. Zoek je een extra kachel om kamers die heel koud zijn extra te verwarmen? Dan zou je naar een ventilatorkachel of een keramische kachel kunnen kijken. Hieronder bespreken we de verschillende soorten kachels.

EigendomVentilatorkachelsConvectorkachelsOliekachelsKeramische kachels
Verwarming

Gloeidraad

Convectiewarmte

Olie

Keramische plaat

Grootte van ruimtes

Groot

Gemiddeld

Gemiddeld

Groot

GeluidBeschikbaarNiet beschikbaarNiet beschikbaarBeschikbaar

Ventilatorkachels

Ventilatorkachels

Een ventilatorkachel heeft een gloeidraad die warm wordt. De warmte die ontstaat wordt vervolgens de ruimte in geblazen. Deze kleine kachel kan in korte tijd een grote ruimte verwarmen. Ideaal als je net thuiskomt en de kamer snel wilt verwarmen of als je gaat douchen. Een ventilatorkachel maakt wel geluid bij het verwarmen; het is daarom aan te raden om deze verwarming tijdelijk te gebruiken en hem weer aan te zetten wanneer de ruimte warm genoeg is. Een ventilatorkachel kun je het beste gebruiken als bijverwarming. Zoek je een kachel voor constant gebruik? Dan is een convectorkachel wellicht iets voor jou. Sommige ventilatorkachels hebben ook een koude stand, zodat je wanneer het warm is ook koude lucht de kamer in kunt blazen.

Convectorkachels

Convectorkachels

Een convectorkachel verwarmt lucht en duwt de warmte naar buiten. De warmte stijgt op en drukt de koude lucht naar beneden. Het verschil met een centrale verwarming is dat een convectorkachel op elektriciteit werkt. Deze kachel is heel efficient en stil, maar heeft een kleiner warmtebereik dan een ventilatorkachel en het duurt iets langer voordat een kamer is opgewarmd. Door de stille werking kan een convectorkachel ook ’s nachts in de slaapkamer gebruikt worden, zonder dat het ten koste gaat van je nachtrust.

Oliekachels

Oliekachels

Een oliekachel werkt hetzelfde als een convectorkachel, maar gebruikt voor het verwarmen olie in plaats van stroom. Doordat de olie verwarmd wordt en lang warm zal zijn, blijft de warmte in de kamer ook langer hangen. Ook wanneer je de kachel hebt uitgezet.

Keramische kachels

Keramische

Een keramische kachel gebruikt een keramische plaat in plaats van een gloeidraad, zoals bij een ventilatorkachel. De plaat houdt de warmte vast. Verder is de werking hetzelfde als een ventilatorkachel; een keramische kachel heeft ook een ventilator. Beide kachels maken daardoor geluid. Wat wel anders is: het element wordt minder warm, wat deze kachel veiliger maakt, vooral als je kinderen of huisdieren hebt. Ook zorgt het ervoor dat stof dat op de kachel is gekomen, niet zal verbranden en daardoor geen naar luchtje zal afgeven.

Bekijk soortgelijke artikelen
Wat kost een elektrische kachel in verbruik?
Klimaatbeheersing

Wat kost een elektrische kachel in verbruik?

Het stroomverbruik van je elektrische verwarming hangt af van het type kachel dat je in huis hebt. Hoe bepaal je het nodige vermogen van je elektrische verwarming? In dit artikel vind je meer informatie.

Lees meer over Wat kost een elektrische kachel in verbruik?