Wat kost een elektrische kachel in verbruik?

Het stroomverbruik van je elektrische verwarming hangt af van het type kachel dat je in huis hebt. Hoe bepaal je het nodige vermogen van je elektrische verwarming? In dit artikel vind je meer informatie.

Wat verbruikt een elektrische kachel?

Wat verbruikt een elektrische kachel?

Het gemiddelde verbruik van een elektrische kachel is afhankelijk van verschillende zaken, zoals het vermogen, op welke temperatuur of stand je de verwarming zet, de energiezuinigheid van je kachel en de isolatie van de kamer. Het verbruik van je elektrische kachel is te berekenen met deze formule: verwarmingsvermogen (in watt) x gebruikstijd (in uren) = stroomverbruik (in watt). Voorbeeld: als je verwarming een vermogen heeft van 1.500 watt en je laat hem 6 uur op volle kracht aanstaan, dan verbruikt hij 9.000 watt (9 kWh). Om energie en kosten te besparen, raden we aan om de temperatuur van je verwarming niet te hoog in te stellen, maar wel zo dat het comfortabel genoeg is. Programmeerbare thermostaten zijn hierbij een handig hulpmiddel. Ze zorgen ervoor dat je radiator alleen warmte afgeeft wanneer het echt nodig is en zet de kachel uit wanneer je hem niet nodig hebt. Wat het vervolgens kost, hangt af van de energieprijs op dat moment en je energiecontract.

Stroomverbruik in watt

Eigendom1 uur3 uur6 uur
1.000 W

1.000 W / 1 kWh

3.000 W / 3 kWh

6.000 W / 6 kWh

1.500 W

1.500 W / 1,5 kWh

4.500 W / 4,5 kWh

9.000 W / 9 kWh

2.000 W

2.000 W / 2 kWh

6.000 W / 6 kWh

12.000 W / 12 kWh

2.500 W

2.500 W / 2,5 kWh

5.000 W / 5 kWh

15.000 W / 15 kWh

Hoeveel vermogen moet je elektrische kachel hebben?

Hoeveel vermogen moet je elektrische kachel hebben?

Het vermogen van een elektrische kachel hangt vooral af van het maximaal aantal watt. Voor het verwarmen van een kleine ruimte is een verwarming van minder dan 3.000 watt genoeg. Wil je een kamer van 15 vierkante meter opwarmen, dan is een kachel van bijvoorbeeld 1.500 watt een goede keuze. Om energie te besparen en je kosten te verminderen, raden we aan om eerst het benodigde vermogen te berekenen voor de gekozen ruimte, zodat je kamer efficiënt wordt verwarmd.

Elektrische kachel vs gaskachel

Elektrische kachel vs gaskachel

Een traditionele gaskachel is meestal al ingebouwd in je woning. Deze kachels worden gebruikt om je hele huis te verwarmen. Het kan alleen wel een tijdje duren voordat alle ruimtes op de gewenste temperatuur zijn. Een elektrische kachel wordt meestal gebruikt als bijverwarming om snel een specifieke kamer te verwarmen. Deze manier van verwarmen is duurzaam en minder schadelijk voor het milieu. Wat het kost om je verwarming te gebruiken, is afhankelijk van je gas- en energiekosten en de grootte van de ruimtes.

Wat is de zuinigste elektrische kachel?

Wat is de zuinigste elektrische kachel?

Welke elektrische kachel het zuinigst is, hangt af van het model dat je kiest. Belangrijk is dat je een kachel met een vermogen neemt dat bij de te verwarmen ruimte past. Als een kamer klein is, maar de de kachel is geschikt voor een veel grotere ruimte, dan verbruikt de kachel meer energie dan nodig is. Controleer ook altijd het energielabel van de kachel. Een kachel met een A-label is veel energiezuiniger dan een kachel met een F-label. Ook is het slim om een elektrische verwarming met een timer te nemen, zodat de kachel niet onnodig aan blijft staan.

Bekijk soortgelijke artikelen