MM logo red

Wat is wifi 7?

Daan25 MAART 2024
unknown description

Iedereen kent wifi als de manier om laptops, smartphones of tablets draadloos te verbinden met internet. Maar wist je dat er verschillende versies zijn van wifi? Zo zul je waarschijnlijk steeds vaker de naam wifi 7 tegenkomen. In dit artikel lees je wat wifi 7 precies is en wat het verschil is met vorige wifiversies.

Verschillende versies van wifi

Verschillende versies van wifi

Zonder dat je het weet wordt er aan van alles gewerkt om de technologie achter wifi te verbeteren. Elke grote update krijgt een nieuw cijfer. Sinds 2019 is wifi 6 beschikbaar en nu wordt zijn opvolger steeds vaker gebruikt: wifi 7. Deze verbeterde versie moet je draadloze internetverbinding sneller, krachtiger en stabieler maken. Om gebruik te maken van wifi 7 heb je uiteindelijk een router nodig die deze internetstandaard ondersteunt en ook het apparaat dat je gebruikt moet wifi 7 aankunnen.

Hoe maakt wifi 7 je internetverbinding sneller?

Hoe maakt wifi 7 je internetverbinding sneller?

De maximale snelheid van wifi 7 is flink hoger dan die van zijn voorganger wifi 6. Deze snelheid wordt uitgedrukt in gigabits per seconde (Gbps). De maximale snelheid van wifi 6 was 9,6 Gbps, terwijl die van wifi 7 op 46 Gbps ligt. Een apparaat met wifi 7 verwerkt dus bijna 5 keer meer data per seconde dan een vergelijkbaar apparaat met wifi 6. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat je bestanden sneller downloadt en dat je favoriete Netflix-serie sneller laadt, zelfs als er meerdere apparaten tegelijk zijn verbonden met de wifi 7-router. Je koppelt maximaal 16 apparaten tegelijk aan zo’n router. Met wifi 6 lag dat maximum op 8 apparaten.

Wat betekent ‘krachtiger internet’ dankzij wifi 7 precies?

Wat betekent ‘krachtiger internet’ dankzij wifi 7 precies?

Wifi 7 is krachtiger, omdat het een grotere kanaalbreedte heeft. Kanaalbreedte wordt uitgedrukt in megahertz (MHz) en zegt iets over hoeveel data er tegelijk wordt verwerkt door je router. Je kunt het vergelijken met een autosnelweg. Hoe meer rijstroken, hoe meer auto’s soepel kunnen doorrijden. Hoe meer megahertz, hoe meer data er tegelijk verwerkt kunnen worden. Wifi 7 heeft een kanaalbreedte tot 320 MHz. Bij wifi 6 liep dat tot 160 MHz. Dankzij wifi 7 voer je zware taken, zoals online gamen of video’s streamen, zonder haperingen uit. Je internetverbinding kan daarnaast ook meer taken tegelijk aan. Je kunt bijvoorbeeld grote WeTransfer-bestanden tijdens een belangrijke videocall downloaden.

Waarom is draadloos internet stabieler met wifi 7?

Waarom is draadloos internet stabieler met wifi 7?

Een stabiele wifiverbinding verbindt moeiteloos met je apparaten en valt niet snel uit. Met wifi 6 schakelt je apparaat tussen verschillende frequenties van je router. Als je even wat minder data gebruikt, verbindt je apparaat met de 2,4GHz-frequentie. Als je meer gebruikt, schakelt je apparaat automatisch over naar de 5GHz- of 6GHz-frequentie. Vaak gaat dit automatisch schakelen goed, maar soms verlies je juist de verbinding of heb je een wifiversterker nodig. Met wifi 7 hoeven je apparaten niet meer te schakelen, want ze zijn automatisch verbonden met de verschillende frequenties van een router. Dit maakt je internetverbinding stabieler én sneller.

Wanneer gebruik je wifi 7?

Om wifi 7 te kunnen gebruiken, heb je een router nodig met wifi 7. Daarnaast moeten de apparaten die je gebruikt wifi 7 ondersteunen. Aan het begin van 2024 zijn er alleen smartphones die wifi 7 aankunnen. Dit zijn onder meer de One Plus 11, Samsung Galaxy S23 en Xiaomi 13 Pro.

Bekijk soortgelijke artikelen