MM logo red

Wat is mesh-wifi?

Daan20 JULI 2023
unknown description

Je bent net aan het kijken of je trein rijdt, of je scrolt even door je sociale media en je ziet dat met het ene streepje wifi op de bovenverdieping, zolder of misschien wel in de tuin, de internetverbinding niet lekker werkt. Dit is met de mesh-wifi-apparaten verleden tijd. In dit artikel staat wat mesh-wifi is en hoe je altijd goede wifi in huis krijgt.

Wat doet mesh-wifi?

Wat doet mesh-wifi?

Mesh-wifi is een type wifinetwerk dat door middel van meerdere stations (wifipunten) verbonden is met hetzelfde netwerk. Door deze stations in verschillende ruimtes in huis te plaatsen, heb je overal gelijke verbinding. Je tablet, smartphone of laptop schakelt automatisch over naar het sterkste punt in huis waardoor je niet handmatig hoeft te switchen. Door op de juiste plekken in huis de stations voor het mesh-wifinetwerk te plaatsen, blijft de frequentie van het wifisignaal overal gelijk. Het bereik van de stations wordt door heel het huis gedekt en je hebt overal sterke, stabiele wifi. Er zijn twee verschillende frequenties, 2.4 GHz en 5 GHz. De frequentie 2.4 GHz is minder snel maar heeft een groter bereik van de 5 GHz frequentie.

Het verschil tussen een mesh-wifinetwerk en een normale router die geleverd wordt door je internetprovider, is dat de wifiverbinding van de normale router als je dichtbij het apparaat staat erg goed is. Hoe verder je hierbij vandaan gaat staan, hoe slechter de verbinding wordt. Dit komt omdat deze tegengehouden wordt door verschillende stoorzenders als metaal, beton of glas. Maar ook de slimme apparaten in huis of de wifi van de buren dragen bij aan het verstoren van de internetverbinding.

Hoeveel mesh-apparaten heb je nodig?

Multiroom-wifi bestaat dus uit meerdere apparaten die samen één groot, stabiel wifinetwerk vormen. Het aantal apparaten om het bereik in huis te dekken is daarom ook belangrijk. Over het algemeen heb je minimaal 3 wifistations nodig om alles in huis te dekken. De meeste pakketten die aangeboden worden, zijn voorzien van 3 stations.

Indien de oppervlakte van je huis groter is dan 100 m2 of het heeft meerdere stoorzenders als slimme apparaten of betonnen muren, dan is het altijd mogelijk een extra station toe te voegen. Let wel goed op welke je koopt, want niet alle mesh-systemen gaan samen.

Kabels door je huis

Kabels door je huis

Je hoeft je geen zorgen te maken over kabels. Alles is draadloos en staat continu in verbinding met elkaar. Hierdoor heb je geen last van onderbrekingen, ook niet als je naar een andere kamer loopt.

Mesh-wifisystemen

Mesh-wifisystemen

TP-Link is een populair mesh-wifi merk. Je herkent de TP-Link mesh-wifi producten aan de naam van het product, alle producten starten met TP-Link Deco. Of je nou met een tablet, laptop of smartphone door het huis loopt, je wifi schakelt zonder enig probleem over naar het meest dichtstbijzijnde apparaat voor de beste wifisnelheid. We zetten de verschillende multiroom-apparaten van TP-Link onder elkaar.

TP-Link Deco X20

TP-Link Deco X20

Een van de meest bekende mesh-wifisystemen is de TP-Link Deco X20 3-pack. Het heeft 3 stations die je door je huis plaatst en zorgt dat je overal goede wifi hebt. Dankzij de Deco-app installeer je alles eenvoudig via het stappenplan. Over veiligheid hoef je je geen zorgen te maken, door de TP-Link Homecare is je netwerk goed beveiligd.

De TP-Link Deco X20 heeft een snelheid van 574 Mbit/s op 2.4 Ghz en 1202 Mbit/s op 5 Ghz. De totale maximale wifi snelheid komt hiermee op 1800 MBit/s.

TP-Link Deco X50

TP-Link Deco X50

Op de Deco X50 zitten verschillende beveiligingsopties. Met de Homeshield-app gebruik je zorgeloos je internet. Wanneer je op internetlocaties komt die gevaarlijk kunnen zijn, worden deze sites automatisch geblokkeerd. Als ouder bestaat de mogelijkheid om “veilig internetten door ouderlijk toezicht” in te stellen. Indien je niet alleen wifi wilt maar ook met kabel wilt internetten: er worden ethernet- en voedingskabels bijgeleverd.

De TP-Link Deco X50 heeft een snelheid van 574 Mbit/s op 2.4 Ghz en 2402 Mbit/s op 5 Ghz. De totale maximale wifi snelheid komt hiermee op 3000 MBit/s.

TP-Link Deco X60

TP-Link Deco X60

Met de TP-Link Deco X60 heb je een 3-pack waar de data- en overdrachtssnelheid optimaal benut wordt. Hierdoor wordt de snelheid van je wifi verbeterd.

De TP-Link Deco X60 heeft een snelheid van 574 Mbit/s op 2.4 Ghz en 4804 Mbit/s op 5 Ghz. De totale maximale wifi snelheid komt hiermee op 5400 MBit/s, de snelste van de drie!