• Binnen 30 minuten ophalen in onze winkel

  • 7 dagen per week thuisbezorgd

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

  • Voor 12:30 besteld, vandaag in huis

Kies een winkel
Toon alle winkels

Videokaart kopen: zo maak je de juiste keuze

grafische kaarten

Gamen, internetten, streamen … Hoe beter de beeldkwaliteit van je computer, hoe levensechter de beleving tijdens het spelen van een game of het kijken van een film. Een krachtige videokaart helpt daarbij. Wil je een nieuwe gaming laptop of gaming desktop kopen, maar weet je niet welke videokaart je nodig hebt? We leggen je alles uit wat je moet weten.

Double screen

Waarom een videokaart kopen?

Een videokaart zorgt ervoor dat jouw games goed, mooi en snel worden weergegeven op jouw computerscherm. Hoe krachtiger de videokaart, hoe beter de grafische kwaliteit van het beeld op je scherm. Dat wil je voor het renderen van (3D-)games, voor ultra HD (4K)-videoweergave als je een film kijkt en bijvoorbeeld voor het renderen van je bewerkte. Met een krachtige videokaart zal dit vloeiender gaan en er scherper en gedetailleerder uitzien.

videokaart pc gaming

GPU, CPU, processor, grafische kaart en videokaart: wat is het verschil?

Een processor – ook wel Central Processor Unit (CPU genoemd - is hart van je computer of laptop en die verwerkt alles wat jij aangeeft dat er gedaan moet worden. Als jij drukt op de M op je toetsenbord dan zorgt de processor dat deze op het beeldscherm verschijnt. Een videokaart of grafische kaart – ook wel Graphics Processing Unit (GPU) genoemd – is een chip gericht op het maken van grafische berekeningen. Waarom verwerkt de processor van een computer dan niet deze berekeningen? Een berekening is een berekening toch? Klopt. Een processor kan deze berekeningen ook prima zelf doen, maar hier is de processor niet efficiënt op ingericht. Uiteindelijk komt het er heel zwart wit op neer dat een videokaart constant berekent welke kleur een pixel in het scherm moet zijn.

Een standaard Full HD computerscherm heeft 2 miljoen pixels en deze worden in een gemiddeld scherm 60 keer per seconden ververst voor een vloeiend beeld. Heel wat berekeningen dus! Gelukkig is zo’n berekening relatief simpel. En laat simpel nu juist hetgeen zijn waar een normale processor niet op is ingericht, die is ingericht om programma’s op te starten en niet iets simpels als “moet deze pixel nu blauw, rood of geel moet zijn?” Een videokaart bestaat uit heel veel processorkernen (sommige tot wel 6.000!) met een lagere snelheid, dus veel berekeningen tegelijkertijd voor een vloeiend beeld.

gpu benchmark

Videokaart voor gaming op je pc

Het is nu wel duidelijk. Je bent een gamer en je hebt een gaming laptop of gaming desktop nodig met een goede videokaartHoe krachtiger de videokaart, hoe levendiger jouw games worden. De beelden zijn niet alleen mooier, maar ook scherper en heel gedetailleerd. Dat is natuurlijk leuk, maar vooral ook handig. Je ziet namelijk details die je helpen tijdens het gamen. Beelden verplaatsen zich sneller naar je monitor en daardoor zie jij dingen net even eerder dan je tegenstanders.

Wat kies je?

Maar welke videokaart heb ik nu nodig voor de game die ik speel? Dat is lastig te beantwoorden omdat er zo veel games zijn die gespeeld worden. Ook worden er ieder jaar wel nieuwe videokaarten geïntroduceerd dus het is bijna niet meer bij te houden wat je wanneer nodig hebt. Onderstaande overzicht geeft je een overzicht van de videokaarten van de marktleider NVIDIA en hun GeForce RTX videokaarten. We starten met meest krachtige videokaart en geven een aantal voorbeelden van games die wij adviseren

NVIDIA GeForce RTX 3080

Bekijk alle desktops en laptops met de GeForce RTX 3080-kaart. Games die je hiermee kunt spelen zijn o.a. Assassin's Creed, Horizon Zero Dawn en Cyberpunk.

NVIDIA GeForce RTX 3070

Bekijk alle desktops en laptops met de GeForce RTX 3070-kaart. Games die je hiermee kunt spelen zijn o.a. Call of Duty, Red Dead Redemption, GTA V en Elden Ring.

NVIDIA GeForce RTX 3060

Bekijk alle desktops en laptops met de GeForce RTX 3060-kaart. Games die je hiermee kunt spelen zijn o.a. FIFA 23, F1 23, NBA 23 en World of Warcraft.

NVIDIA GeForce RTX 3050

Bekijk alle desktops en laptops met de GeForce RTX 3050-kaart. Games die je hiermee kunt spelen zijn o.a. Minecraft, League of Legends, World of Tanks en Counterstrike.

videokaart kopen
  • Gamen: AMD Radeon RX, NVIDIA GeForce GTX met minimaal 4GB videogeheugen.

  • Video’s bewerken: AMD Radeon RX, NVIDIA GeForce GTX, Iris Pro of hoger met minimaal 4GB videogeheugen.

  • Virtual reality: AMD Radeon RX 570, NVIDIA GeForce GTX 1060 of hoger met minimaal 6GB videogeheugen.

  • Voor internetten, films kijken of tekstverwerken is iedere videokaart geschikt.

    De nieuwste processoren bevatten vaak al een ingebouwde eenvoudige videokaart, maar als je voor extra beeldkwaliteit en kracht wilt gaan, schaf je een aparte krachtige videokaart aan.

Bekijk alle computeronderdelen