Mediamarkt Logo

Op zoek naar een multigroomer? We helpen je graag

Een multigroomer is geschikt om je baard, hoofdhaar, neushaar, oorhaar en wenkbrauwen bij te werken. Multigroomers hebben verschillende opzetstukken voor verschillende typen haar. Waar moet je op letten als je een multigroomer aanschaft?

1. Hulpstukken

1. Hulpstukken

Een multigroomer, multigroom of groomingset is een alles-in-één-tondeuse. Het apparaat heeft verschillende opzetstukken die ieder hun eigen functie hebben. Zo kun je je sik, baard of snor op de juiste lengte brengen en houden, je kapsel millimeteren en neus- en oorhaar verwijderen. Een multigroomer heeft dus veel meer mogelijkheden dan een baardtrimmer of tondeuse alleen. Meestal wordt een aantal opzetstukken standaard bij de multigroomer geleverd. De meest voorkomende opzetstukken zijn:

  • Complete trimmer: geschikt om je kapsel, baard en snor in model te brengen.
  • Lichaamstrimmer: geschikt om lichaamsbeharing bij te werken.
  • Baard- en snorkam: geschikt voor je baard, snor en wenkbrauwen.
  • Neus- en oorhaartrimmer: geschikt om hinderlijke haartjes in je oren of neus te verwijderen.
  • Precisiekam: geschikt om je baard en kapsel tot in de puntjes in model te brengen.
  • Precisiescheerblad: geschikt voor de finishing touch, bijvoorbeeld het bijwerken van je bakkebaarden en de randen van je baard of snor.

2. Lengte-instellingen

Wil je een stoppelbaard onderhouden of een volle baard laten staan? Ben je van plan je hoofd regelmatig kaal te scheren, of wil je gewoon een lekker kort kapsel? Let er bij het kiezen van een multigroomer op dat deze opzetkammen heeft met de juiste snijlengte voor jouw type baard of kapsel.

Stoppelbaard of driedagenbaard

Stoppelbaard of driedagenbaard

Een stoppelbaard ontstaat wanneer je je één tot drie dagen niet scheert (hoe snel het gaat, hangt af van je baardgroei). Heb je de ideale lengte voor je stoppelbaard bereikt, dan houd je die met de multigroom netjes. Je hebt hiervoor een snijlengte van 1 tot 3 mm nodig.

Korte baard

Korte baard

Een korte baard krijg je vanzelf door je een aantal dagen niet te scheren, maar het is wel aan te raden de baard bij te houden. Dat doe je bijvoorbeeld door de haartjes bij de randen van je baard te verwijderen en door je nekharen kort te houden. Je baardharen groeien nooit allemaal even snel. Deze verschillende lengtes kunnen ervoor zorgen dat je baard er onverzorgd uit gaat zien. Door je baard op een egale lengte af te scheren, creëer je een stijlvolle en verzorgde look. Voor een korte baard met klasse heb je een snijlengte van 3 tot 9 mm nodig.

Volle baard

Volle baard

Ook een volle baard heeft wat onderhoud nodig. De randen van je baard verdienen extra aandacht. Daarnaast is het ook bij dit baardtype aan te raden om je nekharen kort te houden en de haren op een egale lengte te trimmen. Voor een verzorgde en stijlvolle langere baard heb je een snijlengte van minimaal 9 mm nodig.

Kaal of millimeteren

Kaal of millimeteren

Je hebt kaal en héél kaal. Wil je je hoofd zo goed als kaal scheren of een kapsel creëren waarbij de haartjes bijna onzichtbaar zijn? Dan is een opzetstuk met een kniplengte van maximaal 1 mm aan te raden. Wil je je haar millimeteren, maar je hoofd niet (bijna) kaal scheren? Gebruik dan een multigroomer met verschillende knipstanden tussen de 1 en 3 mm.

Kort kapsel

Kort kapsel

Wil je een kort kapsel, dan heb je meestal verschillende kniplengtes nodig. Je wil het haar aan de zijkanten waarschijnlijk wat korter knippen dan het haar bovenop je hoofd. Hiervoor gebruik je een opzetstuk met verschillende knipstanden van 4 tot 16 mm.

Langer kapsel

Langer kapsel

Bij een langer kapsel is het ook aan te raden om met verschillende lengtes te variëren. Een langer kapsel is lastiger in model te brengen dan een korter kapsel of het millimeterwerk. Pas vooral bij vochtig haar op dat je het niet té kort knipt. Om een langer kapsel te creëren heb je een kniplengte van minimaal 16 mm nodig.

3. Gebruik onder de douche

Steeds meer multigroomers zijn ook geschikt om onder de douche te gebruiken. Je bespaart heel wat tijd wanneer je je lichaamshaar onder de douche kunt scheren. Nog een voordeel: natte haren zijn zachter dan droge, waardoor je ze gemakkelijker trimt.

4. Met snoer of met accu?

4. Met snoer of met accu?

Kies je voor een multigroomer met een snoer of met een accu? Ben je veel op reis, dan is een apparaat met accu de beste optie. Een multigroomer zonder snoer biedt je letterlijk meer bewegingsvrijheid. Let bij een multigroomer met een accu goed op de accuduur. Kijk niet alleen hoe lang je het apparaat kunt gebruiken, maar let er ook op hoe lang het opladen duurt. Extra handig zijn de multigroomers die je ook tijdens het opladen kunt gebruiken.

De oplaadtijd van draadloze multigroomers verschilt nogal. Veel modellen zijn binnen een uur opgeladen, bij andere kan het wel tien uur duren. Sommige multigroomers hebben een optie voor snel opladen. Handig als je vlak voor je afspraak bedenkt dat er nog wat haartjes zijn die je weg wilt werken en de accu leeg blijkt te zijn. Gebruik je de multigroomer altijd op plekken waar je een stopcontact in de buurt hebt en ga je weinig op reis? Dan kun je natuurlijk ook voor een model met snoer kiezen. Een voordeel is dat je nooit te maken hebt met oplaadtijden en dat je je multigroomer, zolang er een stopcontact in de buurt is, altijd kunt gebruiken.

Plus- en minpunten van een multigroomer met accu

+ Meer bewegingsvrijheid

+ Overal te gebruiken

- Moet worden opgeladen

5. Afspoelbaar

5. Afspoelbaar

Steeds meer multigroomers zijn afspoelbaar onder de kraan. Zo kun je de kleine haartjes die tussen de messen gaan zitten makkelijker verwijderen dan met alleen een reinigingsborstel. Als je multigroomer afspoelbaar is, moeten de messen regelmatig gesmeerd worden: de olie die de messen soepel houdt wordt bij het spoelen geleidelijk weggespoeld.

6. Accessoires

Niet alleen je baard en je kapsel moet je bijhouden, ook je multigroomer heeft onderhoud nodig. Olie of reinigingsspray reinigen en smeren de messen van je multigroomer. Zo blijft je multigroomer optimaal presteren en kun je je baard, kapsel of lichaamsbeharing keer op keer bijwerken.

Bekijk soortgelijke artikelen