Mediamarkt Logo

Op zoek een baardtrimmer? We helpen je graag

Met een baardtrimmer kun je je stoppelbaard, sikje of volle baard onderhouden. Waar moet je allemaal op letten als je een baardtrimmer wilt aanschaffen?

1. Type baard

Het maakt nogal een verschil of je een stoppelbaardje of een volle baard wilt onderhouden. Let bij je keuze voor een baardtrimmer op of deze de juiste snijlengte-instelling heeft voor jouw type baard.

Stoppelbaard of driedagenbaard

Stoppelbaard of driedagenbaard

Afhankelijk van je baardgroei krijg je een stoppelbaard door je één tot drie dagen niet te scheren. Je baard groeit alleen niet overal even snel. Dit verschil in lengtes kan ervoor zorgen dat je er na drie dagen niet-scheren onverzorgd uit gaat zien. Door de haren op een gelijkmatige lengte tussen de 1 en 3 mm te trimmen, creëer je een stoppelbaard die er wel verzorgd uitziet. Daarnaast geniet je ook de dagen erna van een perfect gestylede stoppelbaard door hem met behulp van de trimmer op de door jou gewenste lengte te houden. Met een baardtrimmer die over een precisietrimmer beschikt, breng je ook de contouren van je stoppelbaard strak in model.

Nodig: een snijlengte van 3 mm of korter.

Korte baard

Korte baard

Een korte baard kan er, net als een stoppelbaard, verwilderd uit gaan zien als de haren niet allemaal dezelfde lengte hebben. Met een baardtrimmer onderhoud je je korte baard door de haartjes die niet meer bij je baard aansluiten af te scheren. Door je baard op een egale lengte tussen de 3 en 9 mm te trimmen, creëer je een stijlvolle korte baard die er verzorgd uitziet. Daarnaast geniet je ook de dagen erna van een perfect gestylede baard door hem met behulp van de trimmer op de door jou gewenste lengte te houden. Bij een korte baard is het, in vergelijking tot een stoppelbaard, nog belangrijker om strakke contouren te kunnen creëren. Een korte baard die in model is getrimd en strakke lijnen heeft, oogt namelijk een stuk verzorgder dan een korte baard zonder strakke contouren. Met een baardtrimmer die over een precisietrimmer beschikt, breng je de contouren van je korte baard in model.

Nodig: een snijlengte van 3 tot 9 mm.

Volle baard

Volle baard

Wil je een volle baard laten staan, dan heb je niet alleen geduld nodig, je moet je baard ook onderhouden om te voorkomen dat je er slordig uit gaat zien. Met een baardtrimmer zorg je ervoor dat je baard een egale lengte krijgt. Zo creëer je een stijlvolle baard met een verzorgde look. Daarnaast geniet je ook de dagen erna van een perfect gestylede baard door hem met behulp van de trimmer op de door jou gewenste lengte te houden. Bij een volle baard is het, net als bij een korte baard, belangrijk om strakke contouren te kunnen creëren. Een baard die in model is getrimd en strakke lijnen heeft, oogt namelijk een stuk verzorgder dan een baard zonder strakke contouren. Met een baardtrimmer die over een precisietrimmer beschikt, breng je de contouren van je baard strak in model.

Nodig: een snijlengte vanaf 9 mm.2. Baardtrimmers voor onder de douche

Sommige baardtrimmers zijn geschikt om onder de douche te gebruiken. Deze apparaten trimmen je baard sneller op de door jou gewenste lengte. Dit komt doordat het warme water van de douche ervoor zorgt dat de haren van je baard zachter worden. De trimmer scheert ze zo makkelijker af waardoor je in één beweging meer effect hebt. Daarnaast bespaar je tijd doordat je je tijdens het trimmen ook kunt wassen. Ander belangrijk voordeel: de afgeschoren haren spoelen direct weg waardoor je minder hoeft op te ruimen.

3. Stylen

3. Stylen

Wil je een beetje experimenteren en heb je behoefte aan meer dan alleen een recht-toe-recht-aan-baardje? Dan is een baardtrimmer met mogelijkheden voor styling voor jou de beste keuze. Je kunt dan mooie strakke lijnen aanbrengen of bepaalde gedeelten van je gezicht glad scheren. Zo kun je bijvoorbeeld ook een snor, sik of ringbaardje creëren. Er zijn twee varianten van baardtrimmers die geschikt zijn voor stylen:

Baardtrimmers met extra mogelijkheden, zoals opzetstukken, een precisietrimmer of een scheerkop om je sik, ringbaardje, bakkebaarden en/of wenkbrauwen in model te brengen. Multigrooms. Deze baardtrimmers zijn heel geschikt om je baard(je) naar believen te trimmen en te stylen. Daarnaast kun je ze vaak ook gebruiken om je kapsel, wenkbrauwen, neushaar en andere lichaamsbeharing te trimmen.4. Met snoer of met accu?

Kies je een baardtrimmer die met een snoer of op een accu werkt? Beide versies doen hun werk, maar de aanschafprijs van een baardtrimmer die op een accu werkt kan hoger zijn dan die van een baardtrimmer met een snoer.

Als je de baardtrimmer op een plek gebruikt waarbij je altijd een stopcontact in de buurt hebt, kun je natuurlijk voor een model met een snoer kiezen. Een voordeel is dat je nooit te maken hebt met oplaadtijden en dat je je baardtrimmer altijd kunt gebruiken. Nadeel is wel dat je minder vrijheid hebt en het snoer je in je bewegingen kan beperken.

Een apparaat met een accu biedt je letterlijk meer bewegingsvrijheid. Daarnaast is hij ook handig voor op reis of onderweg. Let bij je keuze voor een baardtrimmer die op accu werkt op de accuduur. Hoe langer de accu mee gaat, hoe langer je ermee kunt trimmen. Daarnaast behoudt de trimmer zijn kracht beter waardoor het trimmen makkelijker gaat. Kijk ook hoe lang het opladen duurt. Mocht je baardtrimmer leeg zijn, is het vervelend als je moet wachten tot je hem weer kunt gebruiken. De oplaadtijd voor trimmers varieert van korter dan een uur tot meer dan tien uur. Steeds meer trimmers hebben een optie voor snel opladen. Gelukkig zijn er ook baardtrimmers die tijdens het opladen gewoon hun werk doen. Bij de specificatie “Gebruiksmodus” is bij deze baardtrimmers altijd aangegeven dat ze zowel op accu als netsnoer werken.

Plus- en minpunten van een baardtrimmer met een accu

+ Meer bewegingsvrijheid

+ Overal te gebruiken

- Moet worden opgeladen

5. Reiniging van je baardtrimmer

5. Reiniging van je baardtrimmer

Sommige baardtrimmers kun je onder de kraan afspoelen. Zo kun je kleine haartjes die tussen de messen zijn gaan zitten gemakkelijker verwijderen dan met alleen een reinigingsborstel. Het is belangrijk dat je de messen regelmatig reinigt om te zorgen dat ze soepel blijven bewegen. Daarnaast is een goede hygiëne belangrijk om huidirritaties te voorkomen.

Als je baardtrimmer afspoelbaar is, moeten de messen regelmatig gesmeerd worden met olie. De olie wordt namelijk geleidelijk weggespoeld en moet, om de levensduur van de baardtrimmer te verlengen, op tijd worden aangevuld. De olie helpt om de messen van je trimmer soepel te laten bewegen. Hierdoor zijn ze effectiever. Daarnaast bestaan er speciale reinigingsvloeistoffen en –sprays waarmee je je baardtrimmer kunt reinigen en onderhouden

Bekijk soortgelijke artikelen