Mediamarkt Logo

JBL Charge 4 of de Charge 5: welke bluetoothspeaker kies jij?

unknown description

De JBL Charge-serie bestaat uit stevige bluetoothspeakers die goed tegen een stootje kunnen en daarom zeer geschikt zijn om mee op pad te nemen. Je verbindt de Charge-speakers makkelijk aan je apparaat en luistert vervolgens urenlang muziek. Maar welke speaker uit deze JBL-serie past het beste bij je? We vergelijken de JBL Charge 4 met zijn opvolger: de Charge 5. Wat zijn de grootste verschillen?

Formaat en design

Formaat en design

Afgaande op het design, zie je duidelijk dat de JBL Charge 4 en de Charge 5 familie van elkaar zijn. Beide speakers hebben een vorm die doet denken aan een zeppelin en ook qua formaat lijken deze JBL-speakers sterk op elkaar. De Charge 5 is een fractie groter dan de Charge 4, maar dit verschil is zo klein dat het geen invloed heeft op hoe makkelijk je de bluetoothspeakers meeneemt. De bedieningsknoppen zitten bij beide speakers op de bovenkant. De JBL Charge 4 bestel je alleen nog in de kleur zwart, terwijl de JBL Charge 5 verkrijgbaar is in 11 kleuren, waaronder rood, mintgroen en camouflage.

Geluidskwaliteit

De 2 speakers die we hier vergelijken hebben een andere indeling, wat resulteert in een andere geluidskwaliteit. De JBL Charge 4 heeft 1 krachtige speaker, terwijl de Charge 5 over een woofer en een tweeter beschikt. Een woofer is een luidspreker die vooral diepe bastonen mooi weergeeft, terwijl een tweeter de hoge tonen goed laat horen. Met een Charge 5 hoor je het verschil in toonsoorten van je lievelingsmuziek dus net iets duidelijker, vooral als het volume van de speaker omhooggaat. Dit komt ook door het iets hogere vermogen: de JBL Charge 5 heeft 40 watt, waar de JBL Charge 4 30 watt heeft. Concreet betekent dit dat het geluid van de Charge 5 luider is op maximaal volume.

Hoe verbind je de Charge 4 en de Charge 5?

Hoe verbind je de Charge 4 en de Charge 5?

Zowel de JBL Charge 4 als Charge 5 verbind je met bluetooth. De Charge 4 draait op bluetoothversie 4.2, terwijl de Charge 5 over versie 5.1 beschikt. Dit verschil in bluetoothversies merk je vooral in de snelheid waarop je speaker verbinding maakt met je smartphone of tablet en de maximale afstand waarop de speaker verbonden blijft. Met de Charge 5 koppel je tot 2 telefoons of tablets tegelijk aan de speaker, zodat je om de beurt een van je favoriete nummers kunt opzetten. Voor de duidelijkheid: deze JBL-speakers zijn niet te verbinden via wifi. Zoek je een bluetoothspeaker die je ook met wifi kunt verbinden? Bekijk dan bijvoorbeeld de JBL Boombox 3 of de Sonos Roam.

Batterijduur en oplaadmogelijkheden

Beide JBL-speakers hebben een interne batterij die ongeveer 20 uur meegaat. Het duurt 4 uur om een JBL Charge 5 weer volledig op te laden, bij een JBL Charge 4 is dat 4,5 uur. Beide speakers hebben een USB-C-ingang waarmee je ze oplaadt, al wordt hier geen kabel voor meegeleverd. In de verpakking van zowel de JBL Charge 4 als de Charge 5 zit wel een USB-C naar USB-A-oplaadkabel. Deze kabel gebruik je voor de powerbankfunctie die op de speakers zit. Hiermee laad je jouw smartphone of tablet op, terwijl je gewoon nog muziek afspeelt.

Koppeling van JBL Charge 4 en 5 met andere apparaten

Koppeling van JBL Charge 4 en 5 met andere apparaten

Je koppelt JBL-speakers vrij eenvoudig met andere speakers. Dit is handig als je bijvoorbeeld een feestje geeft en de muziek vanuit meerdere kanten wilt laten horen. Je koppelt de JBL Charge 4 met Connect+. Houd de Connect+-knop ingedrukt op alle speakers die je met elkaar wilt koppelen en de verbinding gaat automatisch. Je koppelt de JBL Charge 4 alleen aan speakers die ook Connect+ hebben. De JBL Charge 5 koppel je met de PartyBoost-functie aan andere speakers. PartyBoost kun je zien als de opvolger van Connect+-technologie en is simpelweg net iets verder. Zo klinkt het geluid uit de speakers net iets zuiverder met PartyBoost. Je koppelt alleen speakers die ook over de PartyBoost-functie beschikken.

Is er een groot prijsverschil tussen de Charge 4 en de Charge 5?

Is er een groot prijsverschil tussen de Charge 4 en de Charge 5?

Als opvolger van de JBL Charge 4 is het niet heel verwonderlijk dat je net iets meer betaalt voor de Charge 5. Los van eventuele kortingen of aanbiedingen is dit verschil ongeveer 20 tot 30 euro. De prijs-kwaliteitverhouding van beide JBL-speakers wordt over het algemeen als zeer goed ervaren.

Wanneer kies je de JBL Charge 5?

De JBL Charge 5 is geschikt als je een speaker zoekt die je niet alleen zelf, maar ook met vrienden kunt gebruiken. Je verbindt 2 smartphones tegelijk aan de speaker en je koppelt tientallen andere speakers (als ze PartyBoost hebben). Zo bouw je met de Charge 5 een gezellig feestje, ook in de buitenlucht. De krachtige speaker met woofer en tweeter geeft loepzuiver geluid, ook als je op een winderige vlakte staat. Luister tot wel 20 uur onafgebroken naar je favoriete playlists en laad tegelijk je mobiel op door de speaker als powerbank te gebruiken.

Wanneer kies je de JBL Charge 4?

Als je een bluetoothspeaker vooral gebruikt om je eigen muziek af te spelen, is de JBL Charge 4 een zeer geschikte speaker voor jou. De prijs-kwaliteitverhouding van de JBL Charge 4 is hoog en de mogelijkheden zijn groot. Zo verbind je met Connect+ meerdere speakers aan de Charge 4 en zou je bijna een etmaal onafgebroken muziek kunnen luisteren op 1 batterij.

Bekijk soortgelijke artikelen