MM logo red

Wat is spatial audio en hoe werkt het?

Femke18 MAART 2024
unknown description

Spatial audio is een slimme functie die op recente Apple-apparaten zit, waaronder AirPods. Met spatial audio, wat letterlijk vertaald ‘ruimtelijke audio’ betekent, klinkt het alsof geluid uit je AirPods van verschillende kanten komt. In dit artikel lees je alles over spatial audio voor je AirPods en leer je soortgelijke technieken van andere merken kennen.

Hoe werkt spatial audio op je AirPods?

Hoe werkt spatial audio op je AirPods?

De nieuwste oordopjes van Apple beschikken over spatial audio. Dit zijn de AirPods 3-modellen vanaf 2021, alle AirPods Pro en alle AirPods Max. Spatial audio maakt gebruik van speciale algoritmes om het geluid te verwerken en aan te passen aan je oren. De techniek houdt zelfs rekening met de richting van je hoofd ten opzichte van de positie van je apparaat. Het creëert zo een 3D-geluid dat van verschillende kanten lijkt te komen. Wel is het belangrijk dat de content die je afspeelt geschikt is voor spatial audio. Dit geldt bijvoorbeeld voor films en series op Disney+, Netflix en Apple TV.

Zo zet je spatial audio voor AirPods aan op je iPhone

Je kunt de functie spatial audio aan- en uitzetten op je AirPods. Wel zo handig, want net als noise cancelling is spatial audio een techniek die je niet gebruikt als je bijvoorbeeld op een drukke weg fietst. Om spatial audio aan te zetten, verbind je jouw Apple-oortjes met je iPhone en zet je een nummer of video aan. Vervolgens swipe je de bovenkant van het scherm naar beneden. Je komt nu in het bedieningspaneel van je iPhone. Houd de volumeknop ingedrukt. Er verschijnen 3 opties voor spatial audio in het scherm: ‘Uit’, ‘Vast’ en ‘Hoofd getrackt’. Met die laatste optie past het 3D-geluid zich aan je hoofdbewegingen aan.

Hebben andere merken ook spatial audio?

Hebben andere merken ook spatial audio?

Spatial audio is de naam van de functie die Apple gebruikt voor het creëren van 3D-geluid. De term spatial audio kom je dus alleen bij Apple en heel soms bij JBL tegen, maar veel meer merken verwerken de techniek voor surroundsound in hun koptelefoons en oordopjes. Ze doen dit onder een andere naam. Dus kom je een van de volgende termen tegen, dan weet je dat het precies hetzelfde is als spatial audio:

  • Bose Immersive Audio
  • JBL Spatial Audio
  • 360 Reality Audio (Sony)
  • 360 Audio (Samsung)

Wat hebben spatial audio en Dolby Atmos met elkaar te maken?

Welke soundbar kopen?-preview

Dolby Atmos is net als spatial audio een techniek die gebruikmaakt van ruimtelijk geluid. Dolby Atmos zit echter vooral op soundbars en soundbases en zorgt ervoor dat jij naar je favoriete serie of film kijkt met geluid dat van alle kanten uit de kamer komt. Spatial audio wordt vooral gebruikt voor oordopjes, koptelefoons en in het bijzonder AirPods.

Bekijk soortgelijke artikelen