Mediamarkt Logo

Waarom maakt je vaatwasser niet goed schoon?

unknown description

Je hebt een vaatwasser om je tijd en moeite te besparen, maar soms komt je vaat er niet schoon uit. Dat is vervelend en daarbij ook onhygiënisch. Hoe kan het dat je vaatwasser soms niet goed schoonmaakt? En wat kun je eraan doen? In dit artikel vind je 5 mogelijke oorzaken en de bijbehorende oplossingen.

Je vaatwasser maakt niet goed schoon: 5 mogelijke oorzaken

Je vaatwasser maakt niet goed schoon: 5 mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom je vaatwasser niet goed schoonmaakt. Hier zijn de meest voorkomende:

 • De vaatwasser is niet goed ingeruimd.
 • De sproeiarmen zijn verstopt of geblokkeerd.
 • Het filter is verstopt.
 • De vaatwasser heeft een schoonmaakbeurt nodig.
 • Je gebruikt niet het juiste programma voor je vaat.

Ruim je vaatwasser goed in

Ruim je vaatwasser goed in

Een goede indeling van je vaatwasser is belangrijk voor een schoon resultaat. Gebruik deze tips als je de volgende keer de vaatwasser inruimt:

 • Zet borden, schalen en pannen in het onderste rek, met de vuile kant naar het midden gericht. Zo kan het water uit de sproeiarmen er beter bij.
 • Zet glazen, kopjes en mokken in het bovenste rek, met de opening naar beneden. Zo voorkom je dat er water in blijft staan.
 • Zet bestek in de bestekmand met de handvatten naar beneden. Zo worden je lepels, vorken en messen beter schoon.
 • Zet grote of onregelmatige voorwerpen, zoals snijplanken, bakplaten of ovenschalen, aan de zijkant of achterkant van de vaatwasser. Zo blokkeren ze de sproeiarmen niet.

Ontstop of deblokkeer je de sproeiarmen

Ontstop of deblokkeer je de sproeiarmen

De sproeiarmen zijn de onderdelen die het water rondspuiten in de vaatwasser. Als ze verstopt of geblokkeerd zijn, komt er niet genoeg water bij de vaat tijdens een wasprogramma. Controleer daarom altijd of de armen niet geblokkeerd zijn na het inruimen van je vaat en maak de sproeiarmen af en toe goed schoon.

De sproeiarmen ontstoppen in 5 stappen

De sproeiarmen ontstoppen in 5 stappen
 1. Haal de sproeiarmen uit de vaatwasser. Meestal kun je ze losdraaien of losklikken.
 2. Spoel de sproeiarmen af onder de kraan.
 3. Maak de sproeiarmen schoon met een doekje en een beetjes schoonmaakazijn. Azijn helpt om kalk en vet te verwijderen.
 4. Gebruik een tandenstoker of een naald om viezigheid uit de gaatjes van de sproeiarm te halen en hem zo te ontstoppen.
 5. Plaats de sproeiarmen weer terug in de vaatwasser. Zorg dat ze goed vastzitten en vrij kunnen draaien.

Het filter van je vaatwasser schoonmaken

Het filter van je vaatwasser is een belangrijk onderdeel dat voorkomt dat etensresten en vuil in de afvoer terechtkomen. Als het filter verstopt raakt, loopt het water niet meer goed weg. Dit gaat ten koste van het schoonmaakresultaat. Ontstop daarom na ongeveer elke 10 wasprogramma’s het filter van je vaatwasser.

In 3 stappen het filter van je vaatwasser reinigen en ontstoppen

In 3 stappen het filter van je vaatwasser reinigen en ontstoppen
 1. Draai het filter los en haal het uit de vaatwasser. Het filter zit meestal onder in de vaatwasser, bij de afvoer.
 2. Spoel het filter af onder de kraan en verwijder eventuele etensresten of vuil met een borstel of een vork. Je kunt ook een beetje schoonmaakazijn of baking soda gebruiken om het filter te ontsmetten. Spoel het filter daarna wel weer goed af onder de kraan.
 3. Plaats het filter terug. Zorg dat het filter goed vastzit en dat er geen kieren of openingen zijn.

Je vaatwasser schoonmaken

De vaat wordt niet goed schoon in een vieze vaatwasser. Daarom is het verstandig om ongeveer 1 keer per 2 maanden je vaatwasser schoon te maken. Het schoonmaken van de sproeiarmen en het ontstoppen van het filter zijn al belangrijke stappen in het reinigen van je vaatwasser. Daarnaast neem je de rubbers van de deur af met een vaatdoek en een sopje. Tot slot ontkalk je de vaatwasser. Hiervoor gebruik je soda of een speciaal ontkalkingsmiddel. Stop dit in een lege vaatwasser en draai een intensief programma op minimaal 65 graden Celsius. Sommige vaatwassers hebben een speciaal reinigingsprogramma.

Welk wasprogramma kies je voor welke vaat?

Welk wasprogramma kies je voor welke vaat?

Je vaatwasser heeft verschillende wasprogramma’s waaruit je kunt kiezen. Gebruik je niet het juiste programma, dan bestaat de kans dat je vaat niet goed schoon wordt. Kies een kort of ecoprogramma als je vaat niet heel vuil is of als je weinig vaat hebt. Deze programma’s zijn geschikt voor glazen, kopjes, borden en bestek. Als je vaat erg vuil is of als je een goedgevulde machine hebt, kies dan een normaal of intensief programma. Dat duurt langer en verbruikt meer water en energie. Het is geschikt voor pannen, schalen, ovenschalen en bakplaten. Laatste tip: voor je vaatwasser is het goed om verschillende programma’s te draaien. Zo spoelen de afvoergaatjes, waterleidingen en filters goed door.

Bekijk soortgelijke artikelen