- 250 mililiter slagroom
- 60 gram suiker
- 150 gram mascarpone
- 200 gram lange vingers
- 200 milliliter afgekoelde espresso
- 125 gram ongepelde, ongezouten pistachenoten
- 10 gram poedersuiker
- Snufje zout
Recept: pistache tiramisu
Luuk20 NOVEMBER 2024
Een feestelijk diner afsluiten doe je natuurlijk met een lekker dessert. Met deze pistache tiramisu steel je zeker de show! Hij is een beetje crunchy door de pistache, maar heeft ook het zachte van de klassieke tiramisu. Let op: dit is een uitdagend recept, dus een beetje ervaring met het maken van desserts is zeker gewenst.
Aantal porties 4, bereidingstijd 45 minuten, totale tijd 4 uur
Benodigde materialen
- Staafmixer
- Foodprocessor
- 4 kookringen, van +/- 5 tot 6 centimeter doorsnee
- 1 steekring van 5 centimeter doorsnee
- Bakpapier
- Spuitzak met een ronde mond
Ingrediënten
Bereidingswijze pistache tiramisu
Als eerste gaan we de pistachevulling maken:
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Leg bakpapier op je bakplaat en spreid daar 75 gram pistachenoten over uit.
- Rooster ze voor 10 minuten in de oven.
- Doe de warme pistachenoten samen met de snuf zout en 40 gram fijne suiker in maatbeker en maal deze fijn met de foodprocessor. Hoe langer je maalt, hoe vloeibaarder de pistachevulling wordt.
Nu de pistachevulling klaar is, kunnen we aan de slag met de rest van de tiramisu:
- Bekleed de kookringen met bakpapier.
- Klop 150 milliliter slagroom met 20 gram suiker stijf.
- Klop in een andere kom de mascarpone met de pistachevulling en een beetje vanille-extract los.
- Spatel de slagroom langzaam door de mascarpone.
Nu is het tijd om de taartjes te maken:
- Begin met een laag lange vingers. Gebruik hiervoor 2 tot 3 lange vingers (afhankelijk van de grootte van de kookring). Haal deze eerst aan een kant door de koude espresso heen en leg ze naast elkaar.
- Snijd met de steekring de lange vingers in een cirkel en leg dit onder in de kookring.
- Voeg bovenop het roommengsel toe, daarna nog een laag lange vingers en sluit af met het roommengsel. Deze stappen neem je voor elk dessert.
- Zet de tiramisu 3 uur in de vriezer, zodat deze goed op kan stijven.
- Hak de overgebleven pistachenoten fijn in de foodprocessor. Zeef dit boven een bakje, zodat je 1 bakje met pistachepoeder hebt en 1 bakje met gehakte pistachenootjes.
- Wanneer de tiramisu voldoende is opgestijfd kun je ze losmaken en de randen rondom voorzien van een laag gehakte pistache.
- Zet de desserts in de koelkast totdat je ze gaat serveren.
- Vlak voordat je het dessert gaat serveren, klop je de resterende slagroom met de poedersuiker. Doe dit in de spuitzak en decoreer je tiramisu met slagroom.
Gerelateerde artikelen