MM logo red

Soorten vrijstaande vriezers

Luuk26 FEBRUARI 2024
unknown description

Soorten vrijstaande vriezers: tafelmodel, kast of vrieskist

Tafelmodel - Images

Tafelmodel vriezer

Het tafelmodel is nooit hoger dan 85 centimeter, waardoor dit type vriezer naast of soms onder het aanrecht past. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes.

Plus- en minpunten van tafelmodel vriezer:

+ Kan naast of onder het aanrecht worden geplaatst
- Bukken om bij de inhoud te komen
- Relatief weinig ruimte binnenin

Hoge vrieskast - Images

Hoge vrieskast

Hoge vrieskasten zijn ideaal voor mensen die veel vriesruimte nodig hebben, en deze gemakkelijk willen indelen met veel lades.

Plus- en minpunten van hoge vrieskast:

+ Meer ruimte binnenin
+ Praktisch ingedeeld
- Energiezuinige modellen hebben relatief hoge aanschafprijs

Vrieskist - Images

Vrieskist

Vrieskisten hebben een klep aan de bovenkant in plaats van een verticale deur. Op het eerste gezicht lijkt het een onpraktisch apparaat. Wanneer je bedenkt dat koude lucht naar beneden zakt, begrijp je dat ze efficiënter zijn dan staande, hoge vrieskasten. Bij de laatste ‘valt’ de koude lucht elke keer uit de vriezer tijdens het openen van de deur.

Plus- en minpunten van vrieskist:

+ Vriest efficiënt
+ Veel ruimte binnenin
- Niet altijd handig ingedeeld
- Je kunt er niets opzetten
- Nemen veel plaats in

Energielabels: kies de zuinigste vriezer

Energielabels - Images

De ontwikkelingen op het gebied van stroomverbruik gaan snel. Vriezers worden in rap tempo energiezuiniger en hieronder lees je wat dat betekent voor jou.

De zuinigste vriezers hebben energielabel A+++. In Nederland is het label A+ vereist voor vriezers. Slechtere labels mogen niet meer verkocht worden. Vervang je een oude vriezer van 10 jaar oud door een nieuwe zuinige met een A++, dan scheelt je dat al snel 50 euro per jaar. Bij vervanging door een A+++-vriezer is de besparing nóg hoger.

We hebben een selectie gemaakt van de zuinigste apparaten: deze zijn te herkennen aan ons Energiezuinig selectie-logo.

Waar let ik op bij de aankoop van een vrijstaande vriezer?

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een vrijstaande vriezer? Sommige extra functies maken je vriezer net iets interessanter.

No Frost

Een vriezer met NoFrost hoef je nooit te ontdooien. Doordat er geen rijpvorming ontstaat, heb je vrijwel geen onderhoud aan zo’n vrieskast en zullen de vrieslades altijd probleemloos open en dicht gaan.Stroomuitval

Wanneer de stroom in huis uitvalt, stopt ook de vriezer met werken. Dankzij speciale isolatie blijven levensmiddelen langer op de gewenste temperatuur bewaard tijdens een stroomuitval. Hoe lang een vriezer zijn inhoud bevroren kan houden zonder stroom, varieert van een paar uur tot 24 uur.

Signaal bij open deur

Veel vriezers geven een geluidssignaal af wanneer de deur te lang open blijft. Handig wanneer een kind een ijsje pakt en de deur niet goed sluit. Het signaal biedt extra beveiliging tegen extreme opwarming van de vriezer.

Supervriezen

Na het doen van de boodschappen berg je alle producten op. De vriesruimte wordt warmer wanneer er grote hoeveelheden producten tegelijkertijd bevroren moeten te worden. Supervriezen gaat dit effect tegen doordat de vriezer in korte tijd zeer intensief vriest. Daardoor is de vriezer snel weer op een gewenste temperatuur. Luxe modellen geven zelfs aan hoe veel minuten het nog duurt voordat de vriezer weer op temperatuur is.Klimaatklasse

De klimaatklasse geeft aan binnen welke omgevingstemperatuur het apparaat functioneert en werkt zoals in de handleiding beschreven is. Door het bekijken van de klimaatklasse weet je of de vriezer in een koele garage geplaatst kan worden, of goed werkt in een warme keuken. De meest voorkomende klimaatklassen zijn:

SN: 10°C - 32°C,
N: 16°C - 32°C,
SN-ST: 10°C - 38°C,
ST: 16°C - 38°C.

IJsdispencer

Sommige grote vrieskasten hebben een ijsdispenser aan boord. Makkelijk om even snel wat ijsblokjes in een glas drinken te doen. Er is wel een vaste wateraansluiting voor nodig.

Digitale bediening

Om de temperatuur nauwkeurig in te stellen zien we steeds meer digitale bediening op vriezers. Soms zit er een led-schermpje buiten op de vrieskast, soms zitten de knoppen binnenin. Eenvoudigere vriezers maken nog steeds gebruik van een analoge thermostaat, herkenbaar aan de draaiknop.

Installatieservice vrijstaande vriezer

MediaMarkt kan je nieuwe vriezer bij je thuisbezorgen en installeren. Wanneer je een oud apparaat vervangt, dan verwijderen we deze voor je en nemen deze mee. Na installatie van de nieuwe vriezer geven we je uitleg of een korte demonstratie. Handig als je zo snel mogelijk gebruik wilt maken van je nieuwe aankoop!