Mediamarkt Logo

Wat is geofencing?

unknown description

Geofencing is een techniek waarmee je slimme apparaten aanstuurt op basis van de locatie van je smartphone. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je thermostaat automatisch lager gaat als je weggaat van huis of dat je lampen aangaan als je de oprit opkomt. Dit zorgt niet alleen voor extra gemak, maar het bespaart ook energie. Lees alles over geofencing.

Hoe werkt geofencing?

Hoe werkt geofencing?

Geofencing werkt door een soort virtuele grens te trekken rondom een bepaalde plek, zoals je huis, werk of sportvereniging. Dit gebied stel je zelf in op je smartphone of tablet. Als je binnen of buiten het gebied komt, dan stuurt je apparaat een signaal naar je slimme apparaten op die plek, zoals de thermostaat, lampen of camera. Deze apparaten reageren dan op het signaal. Zo gaat bijvoorbeeld thuis de verlichting uit als je de achterdeur dichtdoet, of de verwarming een graad hoger als je in de auto stapt om naar huis te rijden. Geofencing is een mooi voorbeeld van hoe je jouw huis slimmer maakt.

Combineer geofencing met je persoonlijke agenda

Met geofencing stel je zelf ook tijdschema’s in waarmee je slimme apparaten rekening houden. Als je na een avondje uit thuiskomt, dan wil je namelijk helemaal niet per se dat de thermostaat automatisch hoger gaat. Zo combineer je geofencing met je persoonlijke agenda. Stel bijvoorbeeld in dat de verlichting alleen automatisch aangaat op werkdagen of dat je thermostaat ’s nachts niet reageert op de locatie van je smartphone.

Wat zijn de grootste voordelen van geofencing?

Wat zijn de grootste voordelen van geofencing?

Naast gebruiksgemak biedt geofencing nog een drietal grote voordelen:

  1. Geofencing helpt enorm om energie in huis te besparen.
  2. Met geofencing is je huis slimmer en beter beveiligd.
  3. Met één apparaat met geofencing koppel je ook andere slimme apparaten.

Geofencing en energiebesparing

Geofencing en energiebesparing

Een van de grote voordelen van geofencing is dat je er energie mee bespaart. We noemden al het voorbeeld van de thermostaat die automatisch lager gaat als je weggaat van huis, of de lampen die uitgaan als je de achterdeur achter je dichttrekt. Dit voorkomt onnodig energieverbruik. De huiskamer is dankzij geofencing precies op temperatuur als je thuis bent en de lampen staan nooit onnodig te branden.

Geofencing en slimme beveiliging

Geofencing en slimme beveiliging

Een ander voordeel van geofencing is dat je je huis er beter en slimmer mee beveiligt. Zo stel je bijvoorbeeld in dat je bewakingscamera’s automatisch aangaan als je weggaat van huis of dat je een melding krijgt als er iemand binnenkomt. Met geofencing weet je slimme bewakingscamera of alarmsysteem precies wanneer je thuis bent of niet.

Slimme apparaten zonder geofencing

Niet alle slimme apparaten zijn geschikt voor geofencing. Toch is het mogelijk om deze apparaten op basis van je locatie te ‘besturen’. Hiervoor heb je wel minimaal één slim apparaat met geofencing nodig in je smarthome hub. Dit apparaat koppel je via een slimme assistent vervolgens aan de andere slimme apparaten die geen geofencing ondersteunen.

Bekijk soortgelijke artikelen