Mediamarkt Logo

Hoe vervang je een thermostaat?

unknown description

Met een thermostaat regel je de temperatuur in huis. Soms gaat een thermostaat kapot of wil je een nieuwe thermostaat die beter past bij je wensen. Misschien wil je een slimme thermostaat, waardoor je meer inzicht krijg in je energieverbruik. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf een thermostaat vervangt.

Je thermostaat vervangen in 6 stappen

Je thermostaat vervangen in 6 stappen

Om je thermostaat succesvol te vervangen, volg je deze stappen:

  1. Kies een geschikte nieuwe thermostaat.
  2. Verzamel de juiste gereedschappen.
  3. Schakel de stroom uit.
  4. Verwijder de oude thermostaat.
  5. Monteer de nieuwe thermostaat.
  6. Installeer en controleer de nieuwe thermostaat.

Naar alle thermostaten

Stap 1. Kies de juiste thermostaat voor jou

Stap 1. Kies de juiste thermostaat voor jou

Voordat je een thermostaat gaat vervangen, moet je eerst een nieuwe thermostaat kiezen. Er zijn verschillende soorten thermostaten. Zo heb je kamerthermostaten, waarmee je de temperatuur in één kamer meet en regelt. Vaak is dit de woonkamer. Daarnaast heb je klokthermostaten, waarmee je tijdschema’s kunt instellen. Zo zet je de verwarming bijvoorbeeld ’s nachts lager. Tot slot heb je slimme thermostaten. Deze zijn verbonden met het internet en leren van je gedrag. Je kunt de thermostaat bedienen met een app op je smartphone of tablet. Een slimme thermostaat kan je ook helpen om energie te besparen en het klimaat in huis te beheersen. Kies een nieuwe thermostaat die past bij je cv-ketel, budget en voorkeuren.

Bekijk alles voor klimaatbeheersing in huis

Stap 2. Verzamel de juiste gereedschappen

Om je thermostaat te vervangen heb je een paar dingen nodig:

  • Een platkop- en kruiskopschroevendraaier.
  • Een boormachine.
  • Een potlood of stift om schroefgaten mee te markeren.
  • (Eventueel) kroonsteentjes.

Stap 3. Haal de stroom van je cv-ketel

Stap 3. Haal de stroom van je cv-ketel

Voordat je de oude thermostaat gaat verwijderen, moet je eerst de stroom van je cv-ketel halen. Je thermometer zit namelijk meestal direct aangesloten op de ketel en er zit veel elektrische spanning op de kabels. Zoek de stekker van de cv-ketel en trek hem uit het stopcontact. Als je niet helemaal zeker weet of de stroom van de thermostaat is, dan kun je ook de schakelaar in de meterkast uitzetten. Controleer in ieder geval of de cv-ketel en daarmee de thermostaat echt uit is door de kraan open te draaien. Als er geen warm water meer uit komt, dan is de cv-ketel uitgeschakeld.

Stap 4. Verwijder de oude thermostaat

Nu kun je de oude thermostaat verwijderen. Meestal zit de thermostaat met schroeven vast aan de muur. Draai de schroeven los met een schroevendraaier en haal de thermostaat van de muur. Let op dat je de draden niet lostrekt. Achter de thermostaat zie je 2 of meer draden die verbonden zijn met de cv-ketel. Deze draden zijn meestal gekleurd of genummerd. Onthoud hoe de draden zijn aangesloten of maak er een foto van. Zo kun je straks de nieuwe thermostaat makkelijker aansluiten. Maak de draden los van de thermostaat. Je kunt ze losknippen of losdraaien, afhankelijk van het type thermostaat.

Stap 5. Monteer de nieuwe thermostaat

Stap 5. Monteer de nieuwe thermostaat

Om de nieuwe thermostaat te monteren, volg je de instructies in de handleiding van de thermostaat. Meestal moet je eerst een montageplaat aan de muur bevestigen met pluggen en schroeven. Boor hiervoor op de juiste plaats gaten. Daarna kun je de draden aansluiten op de thermostaat. Gebruik hiervoor een schroevendraaier. Let erop dat je de draden op de juiste manier aansluit. Bekijk de foto die je hebt gemaakt of de kleuren of nummers van de draden die je onthouden hebt. Als de draden te kort zijn, dan kun je ze verlengen met kroonsteentjes. Als de draden zijn aangesloten, dan kun je de thermostaat op de montageplaat klikken of schroeven.

Stap 6. Installeer en controleer de nieuwe thermostaat

De laatste stap is om de nieuwe thermostaat te installeren en te controleren of alles werkt. Stop de stekker van je cv-ketel weer in het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast weer aan. De thermostaat start nu op. Volg de instructies op het scherm van de thermostaat. Stel bijvoorbeeld de tijd, de datum, de taal en het programma in. Bij een slimme thermostaat verbind je nu ook de thermostaat met het internet en de app op je smartphone of tablet. Als je klaar bent met de instellingen, dan test je of de thermostaat het doet. Controleer of de verwarming reageert als je de thermostaat hoger of lager zet. Als alles goed werkt, dan heb je de thermostaat succesvol vervangen.

Alleen de thermostaatknop vervangen

Hoe installeer je een slimme radiatorknop?-preview

Heb je een slimme thermometer aangesloten, maar werkt die niet op alle kamers in huis? Om alle verwarmingen te bedienen via je smartphone of tablet, hoef je soms alleen de radiatorknoppen te vervangen. Verwijder de oude knoppen en vervang ze door de slimme radiatorknoppen.

Zo installeer je slimme radiatorknoppen
Bekijk soortgelijke artikelen