Hoe installeer je een slimme radiatorknop?

unknown description

Om een slimme radiatorknop te kunnen gebruiken, moet je de huidige knop op je radiator vervangen. Controleer eerst wel of jouw radiator geschikt is voor een slimme knop. In dit artikel lees je hoe je dat checkt en hoe je een slimme radiatorknop precies installeert.

Wat is een slimme radiatorknop?

Wat is een slimme radiatorknop?

Een slimme radiatorknop is een apparaat dat je op de radiatorknop van je verwarming plaatst. Het stelt je in staat om de kamertemperatuur te regelen via een app op je smartphone of tablet. Je bedient de radiatorknop op afstand en past zo de temperatuur van de kamer aan je wensen aan. De slimme radiatorknop is een belangrijk hulpmiddel om het klimaat in je huis slim te beheersen.

Waarom heb je een slimme radiatorknop nodig?

Een slimme radiatorknop helpt je om energie te besparen, doordat je makkelijk en snel de temperatuur in de ruimtes van je huis aanpast. Sommige slimme radiatorknoppen passen zich zelfs aan jouw routines aan. Zo weten ze bijvoorbeeld wanneer je wegrijdt van je werk en zetten ze de thermostaat in de woonkamer alvast een graad hoger. Het bedienen van een slimme thermostaat is niet alleen heel makkelijk, je hebt ook meer controle. Zo pas je via je telefoon of tablet makkelijk de temperatuur in afzonderlijke ruimtes van je huis aan. Dit alles is vooral goed voor het milieu en je energierekening, want die valt lager uit als je een slimme radiatorknop gebruikt.

Is jouw radiator geschikt voor een slimme knop?

Is jouw radiator geschikt voor een slimme knop?

Je huidige radiator is geschikt voor een slimme radiatorknop als er getallen op je huidige radiatorknop staan. Op de meeste moderne radiatorknoppen vind je deze getallen. Heb je een ouder model zonder cijfers? Raadpleeg dan een monteur. Die weet vaak precies wat er moet gebeuren om jouw radiator geschikt te maken voor een slimme knop.

Hoe demonteer je een radiatorknop?

Als je een slimme radiatorknop gaat gebruiken, dan is het zaak om je oude radiatorknop zorgvuldig te demonteren. Gebruik hiervoor een schroevendraaier als de knop vastzit met kleine schroefjes of een waterpomptang als dit niet het geval is. Als de oude radiatorknop loszit, dan draai je hem met de hand makkelijk van de radiator af. Zorg dat je de pin achter de oude knop goed schoonmaakt voordat je de slimme thermostaatknop koppelt.

Hoe koppel je een slimme radiatorknop?

Hoe koppel je een slimme radiatorknop?

De slimme thermostaatknop koppel je vrij eenvoudig aan de radiator. Voordat je dit doet, is het handig om de slimme knop alvast aan te zetten. Dit gaat namelijk een stuk makkelijker als die nog niet is gekoppeld. Haal de bovenkant van de slimme radiatorknop los en plaats de batterijen. Vaak zit de powerknop naast de batterijen, alleen bij een tado-thermostaat zit dit knopje aan de radiator. Druk de powerknop in en plaats de slimme radiatorknop op je radiator. Sommige knoppen draai je heel eenvoudig op je radiator, bij andere koppel je de knop met behulp van de meegeleverde adapterring. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing.

Hoe stel je een radiatorknop in?

Als je een radiatorknop hebt zonder internetbrug, dan stel je de knop in met behulp van de bijbehorende app die je downloadt op je telefoon of tablet. Heb je wel een internetbrug gekregen bij je slimme radiatorknop? Zorg dan dat die verbinding maakt met de radiatorknop. Dit doe je simpelweg door de internetbrug in te drukken en vervolgens via de app de installatie af te ronden. Dit doe je afzonderlijk voor elke slimme radiatorknop in huis, zodat je ze ook apart van elkaar kunt bedienen.

Bekijk soortgelijke artikelen