Mediamarkt Logo

Het klimaat in huis slim beheersen? We helpen je graag.

Thijs16 JANUARI 2024
unknown description

Je wilt het klimaat in je huis slim beheersen. Maar hoe doe je dat? Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van slimme thermostaten en andere apparatuur? We helpen je graag.

1. Wat is slimme klimaatbeheersing?

1. Wat is slimme klimaatbeheersing?

Slimme klimaatbeheersing is dankzij de bekende slimme thermostaat een van de meest gebruikte smart home-elektronicagroepen. Toch bestaat slimme klimaatbeheersing uit meer dan de slimme thermostaat. Met allerlei slimme klimaatproducten geniet je altijd van een optimaal woonklimaat in huis.

Iedereen profiteert van een aangenamer woonklimaat, maar zeker voor kinderen, allergiepatiënten en mensen met gevoelige luchtwegen is slimme klimaatbeheersing uitermate behulpzaam. Naast een beter woonklimaat kan slimme klimaatbeheersing je jaarlijks een hoop schelen op de energierekening.2. Producten voor slimme klimaatbeheersing

De slimme thermostaat is het bekendste product voor klimaatbeheersing. Maar er zijn nog meer slimme producten waarmee je het klimaat in huis onder controle houdt. Verdiep je echter eerst in de verwarming die je hebt, voordat je naar deze slimme producten kijkt.

Centrale verwarming – In je eigen huis wordt met een CV-ketel warmte gecreëerd.

Stadsverwarming – De warmte in je huis wordt elders opgewekt, bijvoorbeeld bij een elektriciteitscentrale.

Blokverwarming – Je huis wordt verwarmd met een centrale CV-ketel van het hele huizenblok.

Vloerverwarming – Onzichtbaar, maar het verwarmen van een ruimte duurt wel even. Vloerverwarming werkt alleen met centrale verwarming en stadsverwarming.

Radiatoren – Voor het snel opwarmen van een kamer. Werkt met elk type verwarming.

Warmtepomp – Haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. Je gebruikt elektriciteit in plaats van gas, wat de warmtepomp een stuk duurzamer maakt.

Slimme producten

Elk slim product is anders en het ene product werkt alleen met bepaalde soorten verwarming. Niet elke slimme thermostaat ondersteunt stadsverwarming, bijvoorbeeld. Check dit bij de fabrikant.

Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

De slimme thermostaat is verbonden via wifi en leert gedurende een leerperiode (meestal ongeveer een week) jouw dagritme om zich hierop aan te passen. Zo weet de thermostaat, obv je locatie, hoe laat je naar je werk gaat, waarna de verwarming automatisch lager wordt gezet of juist wordt uitgeschakeld. Sommige thermostaten betrekken ook weervoorspellingen in hun afweging of ze de verwarming moeten in- of uitschakelen.

Slimme radiatorknop

Slimme radiatorknop

Een slimme radiatorknop bevestig je aan je radiator. Hiermee wordt de temperatuur automatisch geregeld op basis van waar jij je bevindt. De bijbehorende app checkt de locatie van je smartphone, en met de knop gaat de verwarming vervolgens uit als er niemand thuis is. Slimme radiatorknoppen vormen meestal een uitbreiding op de slimme thermostaat, maar je kunt ze ook autonoom gebruiken bij blok/stadsverwarming.

Slimme luchtreiniger

Slimme luchtreiniger

Een slimme luchtreiniger verbetert de luchtkwaliteit in huis en is op afstand te bedienen via een app op je smartphone of tablet.

3. Welk product past bij jou

3. Welk product past bij jou

Er zijn verschillende fabrikanten die slimme klimaatproducten in hun assortiment hebben. Bekijk welke fabrikant producten maakt die passen bij jouw type verwarming en je woonsituatie. Dit is zeker belangrijk bij slimme thermostaten.

Bekende fabrikanten van slimme thermostaten zijn NestTado, ThermoSmart en Netatmo. Vaak is de werking min of meer hetzelfde. Zo kun je al deze producten bedienen met een app op je smartphone.

De meeste thermostaten, zoals Nest, Tado en ThermoSmart, ondersteunen ketels die OpenTherm gebruiken én stadsverwarming. OpenTherm is een manier waarop je thermostaat en je cv-ketel met elkaar communiceren. Met OpenTherm kan de thermostaat je cv-ketel naast aan/uit ook de opdracht geven om X graden te verwarmen. Dit heet modulerend verwarmen. Met modulerend verwarmen kun je efficiënter stoken door de ketel minder hard te laten werken als er weinig warmte nodig is. In tegenstelling tot Nest, Tado en ThermoSmart ondersteunt Netatmo geen OpenTherm.

Een ander verschil tussen de slimme thermostaten is hoe ze bijhouden wanneer je weggaat of binnenkomt. Dit kan via geofencing, ofwel locatiebepaling met gps op je smartphone. Onder andere Tado maakt hier gebruik van. Niet iedereen wil dat een systeem bijhoudt waar je bent. Andere thermostaten, zoals Nest, hebben daarom speciale sensoren om te bepalen of iemand thuiskomt of weggaat. Ook dit heeft voor- en nadelen. Als je bijvoorbeeld in een dode hoek zit, kan een sensor denken dat je niet thuis bent.

4. Waar begin je?

Als het goed is weet je nu welk type verwarming je hebt en welke slimme producten passen bij jouw verwarming. Nadat je de verschillende aanbieders hebt bekeken, kun je klimaatbeheersing op twee manieren aanpakken

Temperatuur regelen

De eerste is om te beginnen met een slimme thermostaat en dit systeem vervolgens uitbreiden. Het is logisch om met een starterkit te beginnen. Hierin zit namelijk ook het centrale station (ofwel de bridge of hub) die met je router is verbonden. Dit station vormt het hart van het systeem.

De slimme thermostaat kun je vervolgens uitbreiden met sensoren, rookmelders (bijvoorbeeld Nest) én slimme radiatorknoppen, mits deze door de hoofdthermostaat ondersteund worden, om individuele radiatoren te bedienen. Heb je stadsverwarming of blokverwarming, dan kun je ook een starterkit van slimme radiatorknoppen aanschaffen om deze autonoom te gebruiken.

Luchtkwaliteit verbeteren

Is je doel alleen om allergieën te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren? Slimme producten zoals weerstations en luchtreinigers zijn meestal afzonderlijk te gebruiken. Hiervoor heb je geen slimme thermostaatsysteem nodig.

Bij het verbeteren van de luchtkwaliteit wil je natuurlijk meer dan alleen meten. Je wilt ook ingrijpen als de kwaliteit niet naar behoren is. De Netatmo Healthy Home Coach geeft tips hoe je de luchtkwaliteit kunt verbeteren. Daarnaast raden we aan een slimme luchtreiniger te gebruiken, die de lucht actief zuivert. Lees hier meer over onze klimaattips als je hooikoorts of gevoelige luchtwegen hebt.

5. Waar moet je op letten?

5. Waar moet je op letten?

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een slimme thermostaat, is het belangrijk te checken of jouw cv-ketel hiervoor geschikt is. Dit kun je doen op de website van de fabrikant. Als de ketel jonger is dan 15 jaar, zit dit bijna altijd wel goed. Het gaat om de elektronica van de cv-ketel die moet worden aangestuurd door de slimme thermostaat.

De installatie van slimme klimaatbeheersing is meestal relatief eenvoudig, maar verschilt natuurlijk per product. Toch zijn er wel algemene zaken waar je op moet letten. Zo moet je je slimme thermostaat altijd op een centrale plek in huis installeren op een plek waar de temperatuur van nature relatief constant is. Zo kan de thermostaat altijd de goede temperatuur weergeven en kan de gevoelstemperatuur goed blijven.

Wil je zeker weten dat de installatie professioneel wordt gedaan? Gebruik dan onze Smart Home installatieservice.

6. Veelgestelde vragen

1. Kan ik mijn slimme klimaatbeheersing koppelen aan andere smart home-apparatuur?

Ja. Een goede manier om dit te doen is met overkoepelende controllers zoals IFTTT en Apple HomeKit, Google Assistant, Amazon Alexa en Homey (lees daar hier meer over). Soms werken producten ook zonder deze controller samen met andere smart home-apparatuur, zoals de koppeling tussen Nest en Philips Hue-verlichting.

2. Hoeveel kan ik besparen met een slimme thermostaat?

Meestal wordt uitgegaan van zo’n 15 tot 25 procent verschil bij een huishouden dat voorheen nog niet bewust bezig was met zuinig verwarmen. Dit kan betekenen dat je jaarlijks al snel 100 euro bespaart. Maar hoeveel je precies bespaart, hang natuurlijk af van je huidige gedrag (let je er bijvoorbeeld altijd op dat de verwarming is uitgeschakeld wanneer er niemand thuis is?).

3. Wat als internet uitvalt?

Slimme klimaatbeheersing blijft dan gewoon werken, maar je kunt je instellingen niet via je smartphone aanpassen zolang er geen internet is. Wel is bijvoorbeeld een slimme thermostaat te bedienen via het apparaat zelf, zoals bij een normale thermostaat.Bekijk soortgelijke artikelen