MM logo red

Wat is een radiatorventilator?

Thijs6 DECEMBER 2023
unknown description

Een radiatorventilator is een slim apparaat dat je op of onder je verwarming plaatst. De radiator verdeelt de warmte van je radiator beter door de ruimte, waardoor je minder hoeft te stoken. Een radiatorventilator is dus goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Hoe werkt een radiatorventilator precies?

Hoe werkt een radiatorventilator precies?

Een radiatorventilator past op bijna iedere verwarming en gaat automatisch werken als je de radiator aanzet. Het apparaatje blaast de warme lucht snel en gelijkmatig door de ruimte. Je woon- of slaapkamer is gemiddeld 2 keer sneller opgewarmd met behulp van een radiatorventilator. Omdat de warmte van je verwarming beter en sneller verdeeld wordt, kun je de thermostaat gerust 1 of 2 graden lager zetten zonder dat het kouder aanvoelt. De radiatorventilator is dan ook een handig apparaat voor klimaatbeheersing. Vind je het belangrijk om je huis zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten? Bekijk dan alle handige en slimme klimaatbeheersings-accessoires.

Wat kost een radiatorventilator?

Een radiatorventilator kost ongeveer tussen de € 40,- en € 60,- per stuk. Heb je meerdere verwarmingen in je huis waar je een handige radiatorventilator onder wilt hangen? Dan is het slim om de radiatorventilatoren in sets te kopen. Per stuk ben je in dat geval minder geld kwijt.

Wat bespaar je met een radiatorventilator?

Wat bespaar je met een radiatorventilator?

Met een radiatorventilator is je woonruimte sneller opgewarmd. Daarnaast kun je de thermostaat een paar graden lager zetten, zonder dat je hier iets van merkt. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. Gemiddeld bespaar je zo’n 20% op het verbruik van je radiator. Wat dit precies betekent voor jouw energierekening, hangt af van je gebruikelijke energieverbruik en de isolatie van je huis. Een gemiddeld huishouden bespaart tussen de € 100,- en € 150,- per jaar met een radiatorventilator.

Welke radiatorventilator heb jij nodig?

Veel radiatorventilatoren zijn van het merk SpeedComfort. Deze ventilatoren passen op alle radiatoren en verwarmen de lucht snel efficiënt. Eén SpeedComfort-radiator verwarmt een ruimte van 30 kubieke meter. Wil je een grotere ruimte verwarmen? Het aantal radiatorventilatoren breid je makkelijk uit. De belangrijkste vraag is dus eigenlijk: hoeveel radiatorventilatoren heb je nodig om jouw ruimte te verwarmen? Meet de breedte, lengte en hoogte van je kamer. Vermenigvuldig deze getallen met elkaar, en je weet de inhoud van de ruimte. Voorbeeld: is jouw kamer 4 meter breed, 6 meter lang en 2,5 meter hoog? Dan is de ruimte 60 kubieke meter. Om deze ruimte te verwarmen heb je 2 radiatorventilatoren nodig die ieder 30 kubieke meter verwarmen.

Deze artikelen zijn misschien ook interessant voor jou