Hoe installeer je een printer?

unknown description

Een nieuwe printer wil je het liefst zo snel mogelijk installeren en aansluiten op een apparaat, zodat je meteen kunt beginnen met het afdrukken van documenten via je laptop of tablet. Printers installeer je vaak op min of meer dezelfde manier, ongeacht het merk. Lees hoe je jouw nieuwe printer verbindt aan een Windows-laptop, Mac of iPad.

Een printer installeren op een Windows-laptop

Een printer installeren op een Windows-laptop

Heb je een Acer-, ASUS-, HP- of andere Windows-laptop? Dan verbind je jouw printer op de volgende manier:

 • Stap 1: verbind je printer via een USB-kabel aan je laptop. Heb je een draadloze printer? Zorg dan dat je laptop en printer aan hetzelfde netwerk zijn verbonden.
 • Stap 2: stop de printer in het stopcontact en zet hem aan.
 • Stap 3: ga naar 'Instellingen’ en klik op ‘Apparaten’. Vervolgens kies je bij ‘Printers en scanners’ ‘Een printer of scanner toevoegen’.
 • Stap 4: meestal vindt de printer je Windows-laptop en kun je hem selecteren in de lijst. Als dit niet het geval is, dan klik je op ‘Handmatig toevoegen’ en volg je de instructies op je scherm.

Dit stappenplan werkt in principe voor alle merken, al kan het per HP-printer, Canon-printer of Epson-printer net iets verschillen. Volg daarom altijd de installatiewizard van jouw merk printer.

Zo installeer je een printer op een MacBook

Zo installeer je een printer op een MacBook

Op een MacBook installeer je jouw nieuwe printer volgens dit stappenplan:

 • Stap 1: sluit de printer aan op je Mac. Hiervoor gebruik je een USB-kabel of je wifinetwerk, als je de printer draadloos installeert.
 • Stap 2: zet de printer aan en zorg dat je MacBook ook aanstaat.
 • Stap 3: klik linksboven in het scherm van je Mac op het Apple-icoontje en kies ‘Systeeminstellingen’.
 • Stap 4: scrol naar beneden in het menu tot je het tabblad ‘Printers en Scanners’ ziet.
 • Stap 5: als het goed is verschijnt jouw printer in de lijst en kun je hem toevoegen aan je Mac. Zo niet, dan klik je op ‘Voeg printer, scanner of fax toe’ en volg je handmatig de instructies op je scherm op.

Hoe download je de benodigde software?

Om je printer te installeren op je laptop, is het belangrijk dat je apparaat over de juiste software beschikt. Meestal downloadt je laptop deze zogenoemde stuurprogramma’s automatisch als je verbinding maakt met je printer. Als dit niet het geval is, download dan de software handmatig van de website van je printermerk. Dus als je een Epson-printer installeert, ga je naar de website van Epson. Op de site van het printermerk zoek je naar jouw type printer. Vervolgens vertelt de website welke stuurprogramma’s je moet downloaden. Probeer na de download opnieuw om je printer te installeren volgens de eerdergenoemde stappen.

Hoe installeer je een printer op een iPad of iPhone?

Hoe installeer je een printer op een iPad of iPhone?

Om te printen vanaf je iPad of iPhone controleer je eerst of je printer geschikt is voor AirPrint. Dit is speciaal door Apple ontwikkelde software waarmee je vanaf een iOS-apparaat kunt afdrukken. Als je printer inderdaad AirPrint ondersteunt, volg dan deze stappen:

 • Stap 1: verbind je iPad of iPhone met hetzelfde netwerk als je printer. Raadpleeg als dat niet lukt de printerhandleiding.
 • Stap 2: selecteer het bestand dat je wilt afdrukken op je Apple-apparaat en zoek naar het icoontje voor ‘Delen’. Dit is een vierkant met een pijl die uit de bovenkant komt.
 • Stap 3: kies de optie ‘Druk af’ en ga naar ‘Geen printer geselecteerd’.
 • Stap 4: klik op je printer die met de juiste verbinding nu in de lijst staat.
 • Stap 5: stel de opties naar wens in (aantal kopieën, kleur of zwart-wit, papierformaat) en tik ten slotte op ‘Druk af’.

Bekijk soortgelijke artikelen