MM logo red

Windows-laptop sneller maken? Doe het zelf met deze 7 tips

Daan14 NOVEMBER 2022

Is jouw Windows-laptop de jongste niet meer, en lijkt het uren te duren voordat alles is opgestart? Dat is behoorlijk irritant. Gelukkig kun je een trage laptop zelf weer sneller maken. Wij zetten 7 tips voor je op een rij.

Zo maak je jouw trage laptop sneller

Zo maak je jouw trage laptop sneller

Soms maak je jouw laptop al sneller door een simpele update van Windows. Ga daarvoor naar Instellingen en klik in het nieuw geopende scherm op Bijwerken & Beveiliging. Klik op Naar Updates Zoeken en Windows zoekt automatisch de laatste versie. Zodra de update is geïnstalleerd krijg je een melding. Start dan je laptop opnieuw op. Werkt dat nog niet voldoende? Probeer dan een of meer van de volgende tips. 

Tip 1: laptop opschonen

laptop opschonen

Als eerste is het goed om de laptop eens flink op te schonen. Software en bestanden die je niet meer gebruikt, nemen ruimte in. Ook cookies hebben veel meer invloed op de prestaties van je Windows-laptop dan je misschien denkt. Check eerst of er programma’s zijn die je niet meer gebruikt en verwijder deze.  

  1. Druk op de Windows-toets en zoek naar Programma’s installeren of verwijderen 
  2. Klik op het pijltje zodat de grootste programma’s bovenaan komen te staan 
  3. Klik via de rechtermuisknop op Deïnstalleren en volg de stappen    

Wist je dat alle programma’s tijdelijke bestanden gebruiken? Met het programma Schijf Opruimen (klik op Start> Schijf Opruimen in de zoekbalk), ruim je deze tijdelijke bestandenop en maak je weer ruimte op je laptop.

Verwijder vervolgens andere bestanden die je niet meer gebruikt, zoals documenten, foto’s en video’s. Want hoe voller je harde schijf, des te trager hij wordt. Zet bestanden die je wilt bewaren en niet meteen nodig hebt (zoals foto’s) bijvoorbeeld op een aparte harde schijf en/of sla ze online op in de cloud. Vergeet ook de Downloads-map niet te op te schonen. Tot slot verwijder je cookies via je internetbrowser. Rechts bovenin Chromeklik je op Meer hulpprogramma’s - Browsergegevens wissen.  

Tip 2: laptop sneller laten opstarten

Tip 2: laptop sneller laten opstarten

Als je jouw laptop opstart, starten er meteen allerlei programma’s. Hierdoor duurt het opstarten langer en vaak heb je niet eens door dat deze programma’s aanstaan terwijl ze wel werkgeheugen gebruiken. Gelukkig kun je dit heel makkelijk aanpassen: 

  1. Klik linksonder in je scherm met de rechtermuisknop op Start > Taakbeheer > Opstarten 

 
Je ziet nu een lijst van de programma’s die automatisch opstarten. Klik met de rechtermuisknop op het programma dat je niet meer automatisch wilt laten opstarten en kies voor Uitschakelen

Tip 3: terugzetten naar fabrieksinstellingen

terugzetten naar fabrieksinstellingen

Als je laptop opschonen niet voldoende is, kan het nodig zijn de Windows-laptop volledig te resetten naar de fabrieksinstellingen. Dat is wel een drastische stap, want je raakt foto’s, documenten en alle software kwijt die je zelf hebt geïnstalleerd. Er staan na de reset geen persoonlijke gegevens meer op de laptop. Het is dus noodzakelijk om hiervoor een back-up te maken met een externe SSD-opslag of usb-stick of in de cloud. Ga daarnalinksonder in het zoekveld staan en zoek naar‘ Deze PC opnieuw instellen’. Als je zeker weet dat je al je bestanden en programma’s met een back-up hebt opgeslagen, klik je op Alles verwijderen. Je kunt hier ook kiezen voor Mijn bestanden behouden, dan blijven je eigen bestanden bewaard, maar worden geïnstalleerde apps van jou en de fabrikant verwijderd.

Tip 4: RAM-geheugen vervangen

RAM-geheugen vervangen

Het RAM-geheugen van je laptop is het werkgeheugen. Dit bepaalt hoe snel jouw laptop taken uitvoert. Als er flink wat zware programma’s op je laptop staan, raakt het werkgeheugen vol en wordt de Windows-laptop steeds trager. Tip: je kunt dit werkgeheugen prima zelf uitbreiden of vervangen. Bij de meeste laptops gaat het uitbreiden van dit RAM-geheugen makkelijk via een klepje onder op de laptop. In de winkel ziet de MediaMarkt-verkoper aan je laptop welk geheugen je nodig hebt. 

Tip 5: harde schijf eruit, SSD erin

harde schijf eruit, SSD erin

Je kunt je harde schijf vervangen voor een (interne) SSD als je Windows-laptop traag is geworden. Een SSD is veel sneller en ook nog eens stiller dan een harde schijf. Het is wel even wat werk, want je moet je bestanden en programma’s meeverhuizen. Je kunt ook kiezen voor een (externe) SSD als aanvulling op de harde schijf. Je gebruikt de harde schijf dan nog steeds voor de opslag van je bestanden (als je hier nog genoeg ruimte voor hebt) en het besturingssysteem zet je dan op de SSD. 

Tip 6: check je laptop op virussen

Computer virus

Een virus kan je laptop behoorlijk beschadigen en zelfs trager maken. Scan dus regelmatig met een goede virusscanner om zeker te weten dat er geen virus aanwezig is. Met verschillende antivirusprogramma’s zoals Norton Security, Panda Antivirus, Kaspersky Internet Security en McAfee LiveSafe bescherm je jouw laptop heel goed tegen virussen. 

Tip 7: VPN uitzetten

vpn

Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. VPN kan voor trager internet zorgen en in sommige gevallen ook voor een tragere laptop. Je bent namelijk via een omweg online, via de server van de VPN-aanbieder. Zeker grotere bestanden downloaden of games en video streamen kan een stuk langzamer gaan. In dat geval zet je de VPN-verbinding uit als je deze niet nodig hebt. Ga naar Instellingen en kies Wifi & Netwerk. Tik op VPN en schakel de VPN-verbinding uit.

Als niets werkt

Nieuw laptop

Helpen deze tips niet voldoende? Dan is je Windows-laptop misschien wel aan vervanging toe. Investeer in een snelle Windows-laptop. Let dan op voldoende werkgeheugen, een goede processor en een krachtige videokaart. Dan heb je zo lang mogelijk plezier van je laptop.

Hulp nodig? MediaMarkt Altijd Aan Support

Kopen

Nieuwe laptop, computer of MacBook gekocht, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Besturingssysteem updaten, programma’s installeren, software updaten, back-ups maken. Als het niet lukt of als je er geen tijd voor hebt, helpen we je graag. Daarom heeft MediaMarkt Altijd Aan Computer support: onbeperkt technische hulp bij al je pc-vragen. Kom langs bij de Smartbar in de winkel of stel je vraag telefonisch. Ook kan een supportmedewerker bij je thuis langskomen.

Bekijk soortgelijke artikelen