Chromebook of laptop: dit is het verschil

Tijd voor een nieuwe laptop? Er is keuze genoeg: in soorten, maten, merken en prijsklassen. Maar je kunt ook kiezen voor een Chromebook, die steeds populairder wordt. Een Chromebook werkt wel anders dan andere laptops. Wat is het verschil en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een Chromebook?

Wat is Chromebook

Om de juiste keuze te maken is het handig om te weten wat een Chromebook precies is: een type laptop dat is ontwikkeld door Google. Deze draait dan ook op Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Windows werkt dus niet op een Chromebook. Een Chromebook is ontworpen om te internetten, mailen, voor social media of om filmpjes of video’s te bekijken. Je kunt er zeker ook mee tekstverwerken, maar een Chromebook heeft geen ruimte op een interne harde schijf. Je werkt altijd in een online cloud. Je kunt geen opgeslagen bestanden bekijken of bewerken zonder een goede internetverbinding. Vanuit de Google Play Store kun je alle applicaties downloaden die je nodig hebt. Deze staan vervolgens ook opgeslagen in de online cloud en niet op de computer zelf.

Het verschil tussen een Chromebook en laptop

Chromebook advies

Een Chromebook heeft zeker voordelen tegenover andere laptops, zoals de prijs. Het is een budgetvriendelijk alternatief voor een Windows-laptop. Er zijn al Chromebooks vanaf € 199,-. Ook starten ze snel op en zijn ze veilig. Een Chromebook is namelijk automatisch goed beveiligd via Google en je hebt geen antivirussoftware nodig. Daarnaast is dit type laptop handig als je veel onderweg bent, door het compacte ontwerp, maar zeker ook door de lange batterijduur. Want daar staan de internetlaptops van Google om bekend. Ze kunnen wel vier tot acht uur meegaan zonder op te laden, terwijl een laptop door een zware processor of energieslurpende harde schijf, het maar twee tot vier uur redt. Afhankelijk van wat je ermee doet natuurlijk. Een Chromebook is dus erg handig als je vaak buiten de deur werkt.

Chrome OS: is het iets voor jou?

Chromebook laptop

Een Chromebook draait dus op het besturingssysteem Chrome OS dat is gebaseerd op de webbrowser Chrome. Andere laptops draaien onder andere op het besturingssysteem Windows. Het voordeel van Chrome OS is dat het lekker snel werkt, zelfs als je een lager geprijsde Chromebook kiest die wat minder snelle hardware heeft. Chrome OS is gemaakt voor het internet. Apps download je via de Play Store van Google, games speel je in de Chrome-browser en bestanden worden standaard in de cloud opgeslagen. Het nadeel daarvan is dat je geen games of grafische programma’s zoals Adobe Photoshop of InDesign kunt installeren.

Chromebook kopen?

Voordelen

  • Een Chromebook is budgetvriendelijk en vaak goedkoper dan andere laptops.
  • Een Chromebook is erg veilig, dit gaat automatisch via Google beveiliging.
  • Je hebt veel keuze in Android-apps via de Google Play Store.
  • Het besturingssysteem Chrome OS van een Chromebook is licht en snel, waardoor een laptop ook snel en vlot werkt.

Nadelen

  • Een Chromebook is niet geschikt voor grafische programma’s of zware games.
  • Om op je Chromebook te werken heb je altijd internet nodig.
  • Een Chromebook heeft een beperkte harde schijf en dus geen opslagmogelijkheden.
  • Chromebooks zijn licht van gewicht omdat ze vaker van licht, maar ook goedkoper materiaal zijn gemaakt. Hierdoor kunnen ze sneller beschadigen.