Mediamarkt Logo

Wat is robotica?

Daan15 MEI 2024
unknown description

Robots ken je waarschijnlijk vooral uit sciencefictionfilms en -series. Maar de term robot en de ontwikkeling van deze AI-gestuurde machines vind je tegenwoordig op nog veel meer plekken. Lees hier meer over robotica en de invloed van AI op de robotisering.

Wat is een robot?

Wat is een robot?

Volgens de Van Dale is een robot een “geheel van werktuigen en machines dat op een mens lijkt”. Het woord ‘robot’ werd voor het eerst in Tsjechië gebruikt begin vorige eeuw. Schrijver Karel Čapek gebruikte het woord in zijn boeken en toneelstukken. ‘Robota’ betekent in het Tsjechisch namelijk ‘werk’ of ‘verplichte arbeid’. Een robot is een programmeerbare machine die fysieke taken kan uitvoeren. Een wasmachine valt hier bijvoorbeeld onder, maar een laptop of smartphone niet. Ook kan een robot over AI beschikken. De term robotica verwijst naar het automatiseren van taken en processen met behulp van robots en AI-systemen.

De opkomst van humanoid robots

De opkomst van humanoid robots

Humanoid robots zijn machines die niet alleen menselijke handelingen kunnen verrichten, maar ook qua uiterlijk op mensen lijken. Deze ‘menselijke’ robots kunnen bijvoorbeeld huishoudelijke taken overnemen, zoals schoonmaken of de was doen. Maar ook in bijvoorbeeld de bouw wordt deze vorm van robotica gebruikt. In de zorg vind je de zogenaamde sociale robots die kinderen gezelschap houden. Het brengen van de juiste medicijnen naar ouderen wordt soms ook door robots gedaan. Voordeel is dat robots zeer nauwkeurig zijn en daardoor niet snel fouten zullen maken.

Robotisering en AI met meer computerkracht

Robotisering en AI met meer computerkracht

AI wordt toegepast op robots om ze verder te laten ontwikkelen. Deze technologieën gaan dan ook hand in hand. Zo krijg je robots die nog veel meer kunnen, zoals zelfrijdende auto’s van Tesla. De toename van computerkracht, al voorspeld door de wet van Moore, heeft ervoor gezorgd dat AI-technologieën en robots zich snel hebben kunnen ontwikkelen.

Bekijk soortgelijke artikelen