MM logo red

Op zoek naar een navigatiesysteem? Wij geven je advies

Roel3 MEI 2023

Stel, je wil een nieuw navigatiesysteem kopen, maar weet niet welke voor jou geschikt is. Welk systeem is betrouwbaar? En waar moet je nog meer op letten? Wij helpen je graag op weg.

Vaste navigatiesystemen

Vaste navigatiesystemen

Vaste navigatiesystemen zijn in je auto ingebouwd. Koop je een nieuwe auto, dan kun je dit vaak kiezen als optie. Besluit je om er een aan te schaffen, besef dan wel dat je er aan vast zit. Inbouwnavigatie is vaak duurder dan losse systemen. Bovendien is het updaten van kaarten erg prijzig. Het grote voordeel is dat je noot je navigatiesysteem kan vergeten én dat je geen last hebt van vervelende losse draadjes. Ook gaat het geluid via de autospeakers.

Plus- en minpunten vaste navigatiesystemen

+ Nooit meer je navigatiesysteem vergeten

+ Goed geluid via autospeakers

- Duur en immobiel

Smartphone

Smartphone

Tegenwoordig gebruiken veel mensen hun smartphone als navigatiesysteem. Dit is de meest mobiele manier van navigeren, maar heeft ook enkele nadelen. Zo kost het gebruik van mobiele navigatie flink wat mobiele data, hetgeen achteraf ik rekening kan worden gebracht. Als alternatief kan je de kaarten op je smartphone zetten. Dit kost echter behoorlijk wat geheugencapaciteit.

Plus- en minpunten smartphone navigatiesystemen

+ Extreem mobiel

+ Makkelijk wisselen van app

- Gebruik mobiele data is duur

Autonavigatie

Autonavigatie

Autonavigatie is uitgerust met software die allerlei interessante locaties voor automobilisten laat zien. Denk bijvoorbeeld aan restaurants en tankstations. In verband met veiligheid zijn er steeds meer systemen die spraakgestuurd zijn, zodat de bediening je niet afleidt van het rijden.

Camper-/Trucknavigatie

Camper-/Trucknavigatie

Als navigatie voor grote voertuigen hebben camper- en trucksystemen een aantal unieke functies. Zo worden speciale routes aangeboden die zijn afgestemd op de afmetingen, het gewicht en de snelheid van jouw truck. Je weet dan meteen hoelang je over een route doet én je voorkomt vervelende verrassingen zoals te lage viaducten. Een andere veelvoorkomende functie is het tonen van truck-stops en camperplaatsen, zodat je weet waar je de vrachtauto kan parkeren.

Motornavigatie

Motornavigatie

Motornavigatiesystemen zijn niet alleen ontwikkeld met de motor zelf in het achterhoofd, maar ook met de motorkleding. Deze systemen kunnen namelijk met de handschoen worden bediend. Daarnaast zijn ze weersbestendig, zodat je er in de regen probleemloos gebruik van kunt maken. Ook kun je eenvoudig een headset aansluiten om de navigatiestem goed te horen.

Fietsnavigatie

Fietsnavigatie

Fietsnavigatie is onder andere gericht op mooie, bestaande fietsroutes. Uiteraard kun je ook nieuwe routes inprogrammeren, evenals tussenstops instellen. Sommige modellen ondersteunen informatie over bijvoorbeeld je hartslag op het moment dat je een hartslagmeterband gebruikt. Deze zitten met name in systemen die speciaal voor wielrenners zijn ontwikkeld. Fietsnavigatie kun je ook gebruiken tijdens het wandelen.

3. Kaartmateriaal en kaartupdates

Een navigatiesysteem wordt standaard geleverd met kaarten voor een bepaalde regio. Gebruik je hem alleen in Nederland? Dan is een kaart van West-Europa voldoende. Wil je verder Europa in rijden, dan bestaan er ook kaarten van heel Europa. Denk hier wel goed over na, want ze zijn duurder. Ten slotte zijn er voor de wereldreizigers ook nog kaarten van de hele wereld.

Uiteraard blijven kaarten niet eeuwig bruikbaar. Nieuwe wegen worden aangelegd, tankstations verplaatsen weleens, en wegrestaurants komen en gaan. Daarom zijn de meeste nieuwe navigatiesystemen voorzien van gratis kaartupdates. Met deze ‘lifetime’ kaartupdates heb je de hele levensduur van het apparaat de beschikking over updates voor je kaarten. Dit mag je tot vier keer per jaar gratis doen. Om ondersteuning voor kaartupdates aan te duiden gebruikt de fabrikant de letters M, LM of LMT (Life Time Maps).

Niet ieder navigatiesysteem ondersteunt kaartenupdates. Dit is vooral het geval bij de goedkopere systemen. Het moet specifiek staan vermeld op de verpakking van je navigatie. Bij de duurdere ‘lifetime’ systemen is de prijs van de updates al in het prijskaartje verwerkt.

4. Navigatie verkeersinformatie

Een goed navigatiesysteem presenteert allerlei soorten verkeersinformatie. Dit kan immers niet alleen tijd schelen, maar ook boetes. Informatie over flitspalen, files en ongelukken zijn de meest voorkomende - en gewilde - gegevens. Afhankelijk van je systeem komt deze informatie binnen via het TMC-kanaal, via DAB of real-life door het gebruik van gebruikersdata of mobiel internet. Veel verkeersinformatie komt van de NDW (Nationale Databank Wegverkeersgegevens). De openbare gegevens van de NDW worden verzameld met behulp van duizenden meetlocaties langs de wegen.

DAB+ of TMC

DAB+ of TMC

DAB of DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is een moderne techniek die een snelle ververstijd kent én uitgebreide informatie kan presenteren. Je hebt geen abonnements- of datakosten en het is drie keer zo snel dan TMC (Traffic Message Channel). Bovendien heb je een nauwkeurige berekening van de aankomsttijd en geen additionele kosten in het buitenland. Waar geen DAB-verkeersinformatie kan worden ontvangen, schakelen de navigatiesystemen automatisch over op verkeersinformatie via TMC. Zowel DAB als TMC maken gebruiken van het radiosignaalnetwerk. Momenteel is DAB-verkeersinformatie te ontvangen in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, België en Noorwegen.

Live verkeersinformatie of mobiel internet

Live verkeersinformatie of mobiel internet

Live verkeersinformatie gebruikt TMC mét actuele informatie van onder andere anonieme weggebruikers. Fabrikanten als Garmin en TomTom verzamelen gegevens van navigatiesystemen van gebruikers die op dat moment op weg zijn (mits gebruikers hier toestemming voor hebben gegeven). Live neemt waar hoe snel deze zich verplaatsen. De bundeling van al deze data levert zeer nauwkeurige verkeersinformatie op, evenals extra gegevens zoals de locaties van mobiele flitspalen. Voor Live verkeersinformatie moet je meestal een abonnement afsluiten. Er zijn navigatiesystemen waarbij je je smartphone koppelt en je verkeersinformatie via mobiel internet binnenkrijgt. Bij sommige systemen is de ontvangst van mobiel internet geïntegreerd.

5. Navigatie als carkit

Voor mensen die veel bellen in de auto zijn er navigatiesystemen met Bluetooth. Dergelijke systemen kun je in de meeste gevallen namelijk als carkit gebruiken. Nadat je een telefoon met het navigatiesysteem hebt verbonden, kun je meteen handsfree bellen. Hiervoor heb je niets extra’s nodig, want de telefoongesprekken worden gevoerd via de speaker van het navigatiesysteem. Bovendien ondervind je, in tegenstelling tot de meeste navigatie-apps op je smartphone, geen last van een vervelende navigatiestem die door je gesprek heen praat. Daarnaast hoef je niet handmatig terug te gaan naar de kaart, want dit gebeurt automatisch.

Let wel: Bluetooth-ondersteuning is doorgaans vooral bij de iets duurdere navigatiesystemen te vinden.6. Speciale functies

6. Speciale functies

Intelligent routeadvies

Sommige navigatiesystemen zijn voorzien van intelligent routeadvies. Hiermee wordt er gekeken naar de echte gemiddelde snelheden en dus niet (zoals gebruikelijk) naar de toegestane maximumsnelheden. Voor het plannen van routes worden historische gegevens gebruikt, afkomstig van miljoenen anonieme gebruikers die je voorgingen. Er wordt rekening gehouden met alle factoren, zoals hellingen, verkeerslichten en rotondes, evenals het tijdstip waarop je reist. Het resultaat van deze slimme werkwijze is een kortere reistijd en daarmee een lager benzineverbruik.

Routeplanning en -overzetting

Bij bepaalde systemen kun je de reis vooraf plannen door de route op je computer of smartphone in kaart te brengen en deze desgewenst aan te passen. Vervolgens zet je de route over naar je navigatiesysteem. Bij TomTom heet deze functie My Drive en bij Garmin toestellen Base Camp.

Ingebouwde dashcam

Als je navigatiesysteem beschikt over een ingebouwde dashcam, is het mogelijk om nauwkeurig vast te leggen wat er op de weg gebeurt. Je kunt de camera instellen om continu te filmen, of juist om alleen videomateriaal op te slaan na een botsing. Dankzij de ingebouwde dashcam hoef je bovendien maar één apparaat te bevestigen op je voorruit. Omdat het navigatiesysteem gps gebruikt, krijgen de beelden een stempel met de tijd en locatie.