MM logo red

Van woonkamer naar werkkamer: hoe doe je dat?

Roos1 MEI 2023

Een ruimte in huis waar je niet alleen ontspant, maar óók in opperste concentratie alle taken van je lijstje afstreept. Als je geen fysiek thuiskantoor hebt, klinkt het je vast als muziek in de oren. We vertellen je daarom precies hoe je je woonkamer omtovert tot de perfecte werkplek, zodat wonen en werken op een prettige, gezonde manier samenkomen.

Sluit je af voor de buitenwereld

Van woonkamer naar werkkamer - Afsluiten voor de buitenwereld

Creëer een concentratiebubbel zodat niets of niemand je stoort. Sluit je social media af en leg – indien mogelijk – je smartphone weg. Kan dit niet? Verwijder dan je afleidende apps of schakel meldingen hiervan uit. Natuurlijk kun je ook een slot op je koelkast of snack-la plaatsen.

Lawaaiig in de woonkamer? Zet dan een koptelefoon op je hoofd of doe oortjes in en zoek naar fijne muziek. Diverse streamingdiensten beschikken over afspeellijsten met passende muziek. Tot slot is noise-cancelling een functie die je een handje helpt omdat deze technologie achtergrondgeluiden met een tegengeluid weg filtert.

Ga ergonomisch aan het werk

Als je thuiswerkt, is het niet alleen belangrijk dat je over de juiste apparatuur beschikt. Ergonomisch werken is daarom ontzettend belangrijk. Dat betekent dat je op een gezonde, veilige manier werkt. Je zou misschien denken dat er niet veel mis kan gaan, maar de praktijk is anders. Als je te lang in een verkeerde werkhouding aan de slag gaat, kun je last krijgen van diverse fysieke klachten. Denk hierbij aan hoofdpijn of rug-, nek- en schouderklachten. Op onze pagina vol thuiswerk-tips, lees je onder andere hoe je ergonomisch werkt.

Zorg voor frisse lucht

Van woonkamer naar werkkamer - Zorg voor frisse lucht

Op kantoor zit het binnenklimaat vaak wel snor. Thuis denk je er misschien niet aan. Zonde, want juist op de plek waar je werkt én relaxt, moet de luchtkwaliteit op peil zijn. Omdat het beter is voor je gezondheid én omdat je je dan beter concentreert. Frisse lucht gaat verder dan dagelijks je raam of balkondeur openzetten. Heb je weleens aan een luchtreiniger of –bevochtiger gedacht? Hiermee zorg je ervoor dat je geen droge of vervuilde lucht inademt.

Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privé

Van woonkamer naar werkkamer - Balans tussen werk en prive

Voor de één is thuiswerken een pretje, de ander heeft er meer moeite mee. Een van de valkuilen: de vervagende grens tussen werk en privé. ’s Avonds de laptop erbij pakken of nog even doorwerken is verleidelijk. Ga daarom op zoek naar een goede balans. Probeer zoveel mogelijk je ‘gewone’ werktijden aan te houden, kies een plek in je woonkamer die je als vaste werkplek inricht, ga af en toe een blokje om en schakel ’s avonds je werk-gerelateerde notificaties uit. Geniet buiten werktijd van je favoriete entertainment op een mooie televisie of pak je tablet erbij om te tekenen of serie te kijken.