MM logo white (1)
    MM logo red
      Er is geen beschrijving van de afbeelding

      Recept: couscous met kip en zoete ui

      Luuk11 MAART 2025
      Recept: couscous met kip en zoete ui

      Couscous royale is een smaakvol gerecht dat de warmte en gastvrijheid van de Noord-Afrikaanse keuken uitstraalt. Deze rijke combinatie van griesmeel, malse kip, geurige kruiden en verse groenten is uitstekend voor een feestelijke ramadanmaaltijd of een gezellig familiediner. Met dit recept zet je in een handomdraai een heerlijke Marokkaanse couscous op tafel.

      🍽️ Aantal porties: 6 - ⏲️ Voorbereidingstijd: 2 uur en 15 minuten - 🥘 Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten.


      Ingrediënten

      image.error
      • 700 gram couscousgriesmeel
      • 1200 gram kippendijen
      • 3 winterwortelen
      • 2 courgettes
      • 1 ui
      • 2 gepelde tomaten
      • 1 kom voorgeweekte kikkererwten
      • 1 rode paprika
      • 1 bosje verse koriander
      • Klontje boter

      Kruiden

      • 1 theelepel saffraan
      • 1 theelepel Marokkaanse kruidenmix (ras el hanout)
      • ½ eetlepel gember
      • ½ eetlepel paprikapoeder
      • Zout en peper

      Voor de gekarameliseerde ui

      • 5 grote uien
      • Gedroogde rozijnen van Sultana
      • Kaneel
      • Suiker

      Benodigdheden

      Bereidingswijze couscous met kip en zoete ui

      De kip en groenten:

      De kip en groenten:

      • Was de kippendijen en laat ze 10 minuten in water met citroen of azijn weken.
      • Doe een beetje olie in de onderste mand van je stoomkoker en voeg de kip en gesnipperde ui toe.
      • Breng op smaak met saffraan, ras el hanout, gember, paprikapoeder, zout en peper.
      • Voeg de gepelde en in stukjes gesneden tomaten en verse koriander toe.
      • Meng de kip goed met de specerijen en voeg iets meer dan 1,5 liter water toe. Laat het 1,5 tot 2 uur zachtjes koken.
      • Was de groenten. Snijd de courgette doormidden, dan in de lengte, of maak er reepjes van met een dunschiller.
      • Snijd de wortelen in stukken en de paprika in grote stukken.
      • Voeg de groenten toe aan de mand van de stoomkoker en giet de kikkererwten erbij.

      De couscous:

      De couscous:

      • Doe het griesmeel in een grote mengkom en voeg kokend water toe totdat het griesmeel helemaal bedekt is.
      • Verwijder het overtollige water en roer met een vork. Dek het af met een theedoek en laat het 5 minuten rusten.
      • Na 5 minuten moet het griesmeel droog en korrelig zijn.
      • Voeg 3 eetlepels olie toe en maak het griesmeel los met een vork of je handen. Verwijder de klontjes.
      • Doe het griesmeel in de bovenste mand van de stoomkoker en stoom het 30 minuten, afgedekt met een deksel.
      • Haal het griesmeel uit de stoomkoker, doe het in een grote kom en voeg een glas water toe. Laat het 5 minuten rusten.
      • Maak het griesmeel weer los met een vork en voeg zout en een klontje boter naar smaak toe.
      • Doe de couscous terug in de stoommand en stoom het nog 40 minuten.

      De zoete uien:

      De zoete uien:

      • Snijd de uien in dunne ringen en bak ze in een pan met olie tot ze glazig zijn.
      • Week de rozijnen een paar minuten in heet water en voeg ze toe aan de uien.
      • Breng het mengsel op smaak met kaneel, suiker en een snufje zout.
      • Laat het mengsel op laag vuur koken tot het lichtjes karamelliseert.

      Serveren:

      • Serveer de couscous in een grote schaal en besprenkel met een beetje kippenbouillon.
      • Plaats het gekarameliseerde ui-mengsel in het midden van de couscous en verdeel de groenten en kikkererwten over het bord.

      Tips:

      • Vervang de kip door lamsvlees voor een nog rijkere smaak.
      • Serveer de couscous met harissa voor een extra pittige kick

      De smaakvolle recepten met een pan van MediaMarkt

      De smaakvolle recepten met een pan van MediaMarkt

      Met een koekenpan en stoomkoker maak je eenvoudig couscous royal met een mix van griesmeel, kip en geurige kruiden. Dit iconische Marokkaanse gerecht is de ideale maaltijd voor een feestelijke ramadan of familiebijeenkomst. Serveer met muntthee en traditionele chebakia voor een compleet feestmaal. Heerlijke recepten bereiden was nog nooit zo makkelijk.

      Bekijk soortgelijke artikelen

      image.error
      Recepten

      Recept: Marokkaanse kiploempia’s

      Lees meer over Recept: Marokkaanse kiploempia’s
      image.error
      Recepten

      Recept: seffa

      Lees meer over Recept: seffa
      image.error
      Recepten

      Recept: traditionele chebakia

      Lees meer over Recept: traditionele chebakia