MM logo red

Bereid jouw ideale maaltijd voor met deze apparatuur

Luuk2 MEI 2023

Het bereiden van lekker eten is niet alleen een zaak van bakken, braden en koken. De voorbereiding is minstens zo belangrijk. En het liefst met verse ingrediënten. Voor het verwerken van gezond, vers voedsel is deze apparatuur onmisbaar in de keuken.

Een goed begin is het halve werk

Een goed begin is het halve werk

De lekkerste en gezondste gerechten beginnen bij de voorbereiding. Schoonmaken, hakken, snijden. Kneden en mengen. Daarbij is het belangrijk de juiste apparaten in te zetten, zodat het eten goed bereid wordt en alle voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden blijven. Zo kun je sommige verse groenten beter snijden dan hakken, om te voorkomen dat ze teveel op puree gaan lijken.

Keukenmachines zijn er in verschillende uitvoeringen. De foodprocessor is de koning van het hak en snijwerk. De keukenmixer laat je zonder zorgen het lastigste deeg kneden. De blender pureert en mengt de sausen voor je en met een snijmachine snijd je mals vlees in heerlijke plakken.

Keukenmixer en foodprocessor: wat is het verschil?

Keukenmachine, foodprocessor en keukenmixer; de aanduidingen worden vaak door elkaar gebruikt.Maar er zijn wel wat belangrijke verschillen te onderscheiden.

EigendomKeukenmixerFoodprocessor
Functies

Mengen, kneden en kloppen

Hakken, snijden en raspen

Aandrijving

Bovenkant

Onderkant

Mengkom

Open en er kan lucht bij (belangrijk voor onder andere deeg)

Open en er kan lucht bij (belangrijk voor onder andere deeg)

Bereidingstijd

Bereidingstijd is meestal minuten

Bereidingstijd is meestal maximaal 60 seconden

Maar er zijn ook veel overeenkomsten. Keukenmixers hebben vaak opzetstukken voor snijden en raspen; foodprocessors beschikken soms over kneedhaken voor het mengen van deeg.

Keukenmixer kopen: hier moet je op letten

Keukenmixer kopen: hier moet je op letten

De keukenmixer is onmisbaar wanneer je houdt van pannenkoeken, cake en taart. Zonder omkijken kun je ervoor zorgen dat het deeg of beslag goed wordt gemengd en luchtig wordt. Ondertussen kun je alvast verder met de voorbereidingen voor de andere ingrediënten voor je gerecht. Keukenmixers hebben een grote mengkom, gemiddeld 4 liter, maar er zijn ook modellen met wel 7 liter. Bijna alle keukenmixers hebben in ieder geval deze drie accessoires:

 • Garde: voor dun beslag, bijvoorbeeld pannenkoeken en slagroom
 • Platte klopper: voor iets dikker beslag, bijvoorbeeld koekjes en cake
 • Deeghaak: voor dik deeg met gist, bijvoorbeeld brood

In de regel kunnen alle onderdelen, behalve natuurlijk de machine zelf, in de vaatwasser.

Wat kan een foodprocessor?

Wat kan een foodprocessor?

De foodprocessor is je multifunctionele koksmaatje in de keuken. Met het grootste gemak hakt, snijdt en raspt hij de ingrediënten voor je driegangendiner. En dat bovendien in een mum van tijd. De hardnekkigste groenten hebben niet meer dan 60 seconden nodig om verwerkt te worden, dankzij de krachtige motor en scherpe messen.

Door de hoge snelheid en veelzijdige accessoires kun je de foodprocessor – afhankelijk van merk en type – inzetten als sapcentrifuge, blender, snijmachine, citruspers, hakmolen, kneedmachine en ijsvergruizer. Een foodprocessor heeft vaak enkele verschillende mengkommen, die je allemaal op het onderstel met de motor plaatst. Naast de hak- en snijkom, zit er vaak een blenderkom bij en soms een kom voor kneden.

De voordelen op een rij:

 • Alle handelingen van een foodprocessor kunnen binnen 60 seconden worden uitgevoerd
 • Meerdere apparaten in één: van blender tot snijmachine en citruspers
 • Gesloten mengkom voor veiligheid én gemak
 • Losse onderdelen zijn vaak geschikt voor de vaatwasser

Foodprocessor kopen: 5 dingen waar je op moet letten

Foodprocessor kopen: 5 dingen waar je op moet letten
 • Snelheid De foodprocessor heeft verschillende snelheden. Lagere snelheden zijn bedoeld voor kneden en mengen. Hogere snelheden zijn voor onder meer smoothies en sausen.
 • Pulsschakelaar Voor sommige bereidingen is een pulsschakelaar belangrijk. Daarmee werkt de machine op hoge snelheid met korte tussenpozen. Zo wordt ijs gemakkelijk vergruisd.
 • Vermogen Er zijn foodprocessoren vanaf een vermogen van 500 watt. Ideaal voor zachte groenten en fruit. Voor het zwaardere werk is 700-1000 watt goed geschikt. Voor het vergruizen van ijs is een vermogen van 1200-1300 watt optimaal.
 • Schoonmaken Een foodprocessor bevat veel losse accessoires en het is handig wanneer je die zoveel mogelijk in de vaatwasser kunt doen. Let daarop bij de aanschaf, want sommige onderdelen kunnen beschadigen in de vaatwasser.

WIST JE DAT...

..veel foodprocessors en keukenmixers over een speciale snijschijf beschikken waarmee je aardappels heel gemakkelijk tot frieten of andere vormen kunt snijden? Wanneer je wel eens met de hand patat of aardappelschijfjes hebt gesneden, dan weet je dat dat bijzonder veel werk scheelt. Het is slechts één van de vele voordelen van een foodprocessor.


Mixer nodig? Dit zijn de verschillende soorten

Mixer nodig? Dit zijn de verschillende soorten

Ook als je geen keukenprins(es) bent en geen behoefte hebt aan geavanceerde keukenmachines, zul je merken dat er toch apparaten zijn die je vroeg of laat nodig hebt.

 • Beslag maken voor pannenkoeken gaat gemakkelijker en gelijkmatiger met de handmixer.
 • Even snel eten pureren voor de baby? De staafmixer brengt uitkomst. Met de laatste kun je ook gemakkelijk een sausje maken met verse ingrediënten.

De handmixer beschikt vaak over een bijpassende mengkom – of die kun je apart bestellen – waar je de mixer in kunt zetten zodat hij automatisch zijn werk doet. Vooral handig bij zwaar deeg, zoals voor brood.

De staafmixer: waar gebruik je die voor?

De staafmixer: waar gebruik je die voor?

Zoals de handmixer de eenvoudige versie is van de uitgebreide keukenmixer (zonder de snijmogelijkheden), zo is de staafmixer de handversie van de blender of foodprocessor. Met de staafmixer kun je onder meer pureren, wat met name ideaal is voor bijvoorbeeld babyhapjes en soep. Je kunt ermee mixen, voor soepen en sauzen en je kunt ermee malen, wat het beste tot zijn recht komt bij de bereiding van bijvoorbeeld groente en noten. Luxere modellen hebben accessoires voor snijden en raspen. De staafmixer is lekker compact in je keukenkastje en is voordelig in prijs.

Andere voordelen zijn:

 • Door zijn langwerpige, smalle vorm kom je overal bij
 • Het kapje over de roterende messen voorkomt spetteren
 • Gemakkelijk schoon te maken

Accessoires voor mixers

De eenvoudigste staafmixers hebben een vaste mixervoet, maar wanneer deze kan worden losgekoppeld zijn er meestal diverse accessoires te koop en soms zelfs meegeleverd.

 • Hak/snijmachine - De bekendste is de hak/snijmachine. Daarmee verandert je staafmixer in een handig apparaat voor het snijden van ui en kruiden.
 • Garde - Vaak is er ook een garde beschikbaar. Handig om even snel slagroom te kloppen. Een eenvoudige, maar onmisbare accessoire in de keuken.
 • Staafmixervoet - Voor handmixers is er soms een staafmixervoet te koop, precies het omgekeerde dus. Het afgeschermde kapje geeft op die manier de efficiëntie en veiligheid van een staafmixer.
 • Vaste mengkom- En voor sommige modellen is een vaste mengkom beschikbaar waar je de mixer op kunt zetten. Op deze manier verandert de handmixer in een soort vereenvoudigde keukenmachine.
Hakken en snijden: wat heb je daarvoor nodig?

Hakken en snijden: wat heb je daarvoor nodig?

Veel ingrediënten voor je maaltijd moeten worden kleingemaakt voor je ze kunt verwerken in je gerecht. Daarvoor kun je ze hakken of snijden.

 • Hakken De meest voorkomende manier is hakken, bijvoorbeeld ui, kruiden en noten. Heb je niet de beschikking over een uitgebreide keukenmachine, dan kun je goed uit de voeten met een hakmolen. Deze bestaat uit een kommetje en een voet met ronddraaiende messen. Je doet de ingrediënten erin, drukt op de knop en enkele seconden later zijn ze fijngesneden.
 • Snijden Voor het betere snijwerk is er de snijmachine. De snijdt allerlei voedsel in dunne of dikke plakken. De snijmachine heeft een ronddraaiend mes waar je het eten langs duwt. Er zijn modellen met een kartelmes, dat heel geschikt is voor het snijden van brood en groentesoorten als kool. Een glad mes is bedoeld voor vlees en kaas. Soms worden verschillende messen meegeleverd en zijn ze verwisselbaar.

De toepassingen van een blender

De blender is een eenvoudige uitvoering van de foodprocessor en ideaal voor het maken van sauzen, soepen en natuurlijk smoothies. Ze zijn zeer betaalbaar en daardoor een fijne hulp in elke keuken.

 • Smoothies: Voor het maken van smoothies doe je het fruit in de blender, doet er yoghurt en eventueel wat water bij en drukt op de knop. Na 30-60 seconden is je smoothie klaar.
 • Sauzen: Voor sauzen doe je hetzelfde, maar omdat er onder meer groente in gaat duurt de verwerking meestal iets langer om alles goed fijn te krijgen.
 • Milkshake: Blenders zijn uiteraard ook heel geschikt voor het maken van milkshakes! Melk en roomijs in de blender, eventueel wat slagroom en fruit erbij en draaien maar.

Een blender is gemakkelijk schoon te maken. Je haalt de kom eraf, draait de messen eronderuit en stopt alles in de vaatwasser.

Eten bewaren

Bij een uitgebreide maaltijd wil je misschien al van tevoren het een en ander klaarmaken. En natuurlijk na afloop de restjes bewaren. Maar niet elk voedsel kan even lang in de koelkast worden bewaard. Zo kun je het beste eten bewaren:

EigendomAantal dagen in de koelkastWaar?
Rund- en varkensvlees (vers)

2

Onderin

Rund- en varkensvlees (gebakken/gebraden)

4

Midden

Kip (vers)

2

Onderin

Kip (gaar)

3

Midden

Vis en schelpdieren (vers)

1

Onderin

Vis en schelpdieren (gerookt/gebakken)

2

Midden

Zachte kaas (bv brie)

4

Bovenin

Zelfgemaakte soep

2

Midden

Eieren

4 weken

Deur

Taart en gebak

1

Midden

Melk, vla

3

Midden

Yoghurt, kwark

4

Deur

Groente, fruit

7

0-graden zone